Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЧЕ ГЕВАРА И КИНОТО


14.06.2011  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Навършиха се 83 години от появата на този свят на една легендарна личност, към която киното винаги е проявявало огромен интерес. Последният биографичен филм за него – двусерийният „ЧЕ” бе дело на американския режисьор Стивън Съдърбърг и излезе по нашите екрани по-миналата година.

Ернесто Рафаел Гевара Линч де ла Серна, повече известен като Ернесто Че Гевара е роден на 14 юни 1928 г. в аржентинския град Росарио в семейството на архитект.
След завършването на медицинския факултет в Буенос Айрес той пътешества много из цяла Латинска Америка и един от неговите мотоциклетни преходи през континента е послужил като повод за чудесния филм на бразилския режисьор Валтер Салес „МОТОЦИКЛЕТНИ ДНЕВНИЦИ” (DIARIOS DE MOTOCICLETA). Този вълнуващ и изпълнен със съчувствие филм е хроника на преживяното през годината, в която Ернесто натрупва впечатления за живота на обикновените и отрудените хора от Латинска Америка, което в голяма степен го подтиква да избере рискованата кариера на професионален революционер…
Неговата противоречива революционна дейност, подчинена на оспорваната и отречена днес комунистическа идея за износ на революции, е отразена в немалко игрални и документални филми – някои от които ще останат в историята на киното със своите неоспорими художествени достойнства.
Според мнозина, определено Че Гевара е бил последният революционен романтик на ХХ век, но не са малко и онези, които не споделят това мнение и дори са се опитвали чрез своите филми (предимно документални) да отрезвят горещите му поклонници, изнасяйки нелицеприятни факти за образа му на човек и революционер.
Но дори и при цялата противоречивост на днешните оценки за живота и дейността на този човек, загинал едва 39-годишен в Боливия, все пак името Че Гевара вероятно ще си остане вечен синоним на революционна преданост и жертвоготовност в името на един полически идеал.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации