Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"БУНТОВНИЧКА"- ДА ИМАШ СИЛИ, ЗА ДА ЖИВЕЕШ!


31.08.2013  Текст:  Елица Матеева

РЕЦЕНЗИЯ

   

Във фестивалния комлекс във Варна се състоя официалната българска премиера на нашумелия канадски филм "Бунтавничка", представен в една от паралелните секции (панорамата "Фестивали и награди") на 21-ия международен кинофестивал "Любовта е лудост".

Войната е пример за тоталното сгромолясване на цивилизацията ни. Независимо кога, как, по какъв повод избухва определена война - финалът винаги е ясен. Победа или загуба, резултатът е един и същ - заради нечии амбиции загиват невинни хора. Канадският филм на режисьора Ким Нгуен "Бунтовничка" (2012), който може да срещнете и под заглавие "Вещица на войната"), е сложна изповед на 14-годишната Комона (Рейчъл Мванза), отвлечена от банда бунтовници, раздаващи правосъдие, според своите закони, морал и идеали. Действието се развива някъде из Африка - там, където мизерията е модус вивенди. Филмът е монологичен, Комона разказва на невръстното си дете, как то се е появило на белия свят. На 12 години тя е била отвлечена, заставена от бунтовниците да заслужи живота си, застрелвайки своите родители. Разстрелът е вид бойно кръщене и тя е обявена за пълнокръвна бунтовничка. След като убива родителите си, Комона започва да вижда призраци. Вижда всеки убит не в кръв, а в призрачна белота, сякаш телата на мъртвите се съживяват отново и започват да й говорят. Заради тези специфични качества, общността я нарича вещица на Големия тигър (лидерът на бунтовниците). В знак на признателност Големия тигър я награждава с автомат, омагьосан от маговете на бунтовниците със специална сила.
Магическото присъствие на ритуали, обичаи и прочие странности са нещо делнично за тези географски ширини и филмовата картина като документ е съхранила типичното за този начин на живот. Героите пият отвари, които предизвикват халюцинации, викат духове, правят магии за потентност, търсят бели петли, за да спечелят бъдещата си съпруга. В тези земи, постиженията на 21 век като: телевизор, автомат, лек автомобил, мотоциклет са забележим бонус за локалното съществуване. Кодовете на живеенето се определят от естествения подбор. Има два свята - бунтовници и правителствени войски, господари и слуги. Добри и лоши. Черно и бяло. Тук нюансите се възприемат като ненужна обвивка, те са излишни. Комона попада в подобен нюанс, тя разсъждава за смисъла на съществуването. Въпреки че изпълнява командите на по-силните от нея, тя се съпротивлява. Съпротивата й, вътрешният й хъс за живот привличат младия бунтовник, наричан от всички Магьосника (Серж Канинда). Магьосника се влюбва в Комона и й предлага да избягат от бандата. Двамата напускат лагера на бунтовниците и като че ли за първи път започват да откриват света около себе си. Докато Магьосника търси бял петел, който според поверието е достойна вещ за бъдещата му съпруга Комона, Комона жадно поглъща живота.
"Бунтовничка" е филм, в който оръжието е синоним за "Баща и майка". Хуманността е изтрита от пясъците, жегата, показните убийства. Тук животът не е ценност, но и в богатите общества ценностите вече нямат смисъл. Филмът е заснет без особени технически предизвикателства, но това не го лишава от обем. "Бунтовничка" провокира спонтанни реакции. Понякога епизодите са лишени от звук, в тягостно мълчание ставаме свидетели на жестокост и действителност, но тук сълзите са забранени! Не е лесно да си личната вещица на Големия тигър!
Режисьорът Ким Нгуен снима първия си филм "Le Marais" през 2006, втората му пълнометражна лента "Truffe" открива в Монреал Fantasia Film Festival през 2008-ма, а през 2009-та получава награда от фестивала в Карлови Вари за най-добър филм.
Снимките на "Бунтовничка" стартират през 2011-та в Демократична република Конго. Той е сред чуждестранните филми, номинирани за "Оскар" 2013 и е носител на множество престижни награди, сред които се открояват: Берлинале’2012 – Сребърна мечка за женска роля (Рейчъл Мванза), Кеймбридж’2012 - Награда на публиката, Camerimage’2012 – Златна жаба, Трайбека’2012 –Най-добра женска роля, Най-добър игрален филм, Sitges, Catalonian IFF’2012 – Нови хоризонти, Genie Awards’2013 (Канадски филмови награди, Jutra Awards’2013 – Най-добър филм. Филмът участва в извънконкурсната програма на 21-ото издание на МФФ "Любовта е лудост" в панорамата "Фестивали и награди". Варненската публика имаше възможността да го гледа премиерно снощи (30 август) от 22 часа в зала "Европа" на фестивалния комлекс.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)