Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БРИТАНСКИЯТ ДЕ НИРО СЕ СБОГУВА С КИНОТО


25.06.2017  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Даниъл Дей-Луис обяви преди няколко дни, че прекратява своята филмова кариера. 60-годишният британец, който има ирландско и английско гражданство, е може би най-титулуваният актьор в световното кино.

По-титулуван е дори и от Робърт Де Ниро, с когото често е сравняван. Достатъчно е да се каже, че е единственият, който е удостояван три пъти с „Оскар“ за главна роля за ролите му в „Моят ляв крак“ (My Left Foot: The Story of Christy Brown, 1989), „Ще се лее кръв“ (There Will Be Blood, 2007) и „Линкълн“ (Lincoln, 2012). Номиниран е още два пъти в същата категория за своите превъплъщения във „В името на Отца“ (In the Name of the Father, 1993) и „Бандите на Ню Йорк“ (Gangs of New York, 2002). А фактът, че тези негови постижения са осъществени само за около двайсетина години в Холивуд, ги прави още по-уникални.

Не са известни причините за неговото оттегляне от филмовия бизнес. Съобщението за пресата, оповестено от неговата представителка Лесли Дарт, гласи буквално следното: „Даниъл Дей-Луис няма да работи повече като актьор. Той изразява своята огромна благодарност на своите партньорите на зрителите, които са го подкрепяли през цялата му кариера. Това е лично решение, което нито той самият, нито неговите представители ще коментират по какъвто и да било начин“.

Изключителната актьорска репутация Даниъл Дей-Луис се дължи не само на многобройните му награди, а преди всичко на неговата невероятна отдаденост при изграждането на всяка от крайно различните една от друга роли. В интервю за Би Би Си през 2013 година, скоро след излизането на филма „Линкълн", той споделя някои неща по тази тема:
„Когато говоря за това, ми се струва, че сам си копая гроб. Защото рискувам да изглеждам излишно важен и дори надут, с което да увелича и без това широко разпространената за мен представа като за крайно странен актьор. Но за мен стилът на моята работа е пределно органичен“.

Известно, че Даниъл Дей-Луис винаги се е придържал към метода на Станиславски. Още по времето на пребиваването му в бристолския театър "Олд Вик", където започва актьорската му кариера, за него започват да говорят като за актьор с огромен творчески потенциал.

Ето казва в тази връзка пред Би Би Си Гордън Уарнек, негов партньор от филма на режисьора Стивън Фриърс „Моята прекрасна пералня“ (My Beautiful Laundrette, 1985):
„Даниъл съвсем не беше странен. И двамата бяхме тогава начинаещи актьори, снимащи се в поредния филм, на който никой не вещаеше успех и слава. Но, навярно, още тогава е започнала да се проявява необикновената му способност да се вживява максимално в образа. Най-важното за него беше да постигне стопроцентова органичност на присъствието си в кадър. Неговите успехи му създадоха репутацията на актьор, притежаващ едва ли не някакво тайнствено умение да се превъплъщава. Но аз мога да свидетелствам, че цялата тайна се заключава в упоритата работа и щателната подготовка за всяка роля“. 

Пословичното упорство и фанатичната отдаденост са в основата на успехите на Даниъл Дей-Луис, убедена е и Анна Смит, президент на Британската асоциация на кинокритиците. „Действително, всичко опира до огромно желание и трудоспособност. А и той винаги е проявявал невероятна придирчивост при избора на роли. И затова при работата над всяка съумява да изгради силен, ярък, запомнящ се образ. И да, той наистина се потапя напълно в своя персонаж, просто се разтваря в него, - заявява тя и допълва, че в ръцете на по-малък талант подобен интензитет и стопроцентово отдаване на работата биха могли да изглеждат прекалени, да се превърнат в преиграване и дори в карикатура."

Анна Смит, която не възприема внезапното оттегляне на Дей-Луис от киното като нещо неочаквано, припомня, че и по-рано той е правил дълги прекъсвания между отделни свои роли. За известно време дори заживява в Италия, където работи като моделиер на обувки. Но, все пак, тогава не е заявявал, че възнамерява да скъса с киното – уточнява тя.
„Сега, разбира се, всички се интересуват доколко сериозно и окончателно е това негово решение. Несъмнено, в момента той е напълно искрен и вярва в това, което говори. Кой знае, с времето може и да го преосмисли, но едно е сигурно, че поне в близко време едва ли ще го видим отново на екрана“, - предполага британската критичка.

Разбира се, нейното твърдение няма предвид последната роля на Даниъл Дей-Луис във все още незавършения нов филм на Пол Томас Андерсън, посветен на света на високата мода. Неговата премиера е насрочена за 25 декември тази година.

Източници: theguardian.combbc.com



Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

     



 

Други



 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание