Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БРИТАНСКИЯТ ДЕ НИРО СЕ СБОГУВА С КИНОТО


25.06.2017  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Даниъл Дей-Луис обяви преди няколко дни, че прекратява своята филмова кариера. 60-годишният британец, който има ирландско и английско гражданство, е може би най-титулуваният актьор в световното кино.

По-титулуван е дори и от Робърт Де Ниро, с когото често е сравняван. Достатъчно е да се каже, че е единственият, който е удостояван три пъти с „Оскар“ за главна роля за ролите му в „Моят ляв крак“ (My Left Foot: The Story of Christy Brown, 1989), „Ще се лее кръв“ (There Will Be Blood, 2007) и „Линкълн“ (Lincoln, 2012). Номиниран е още два пъти в същата категория за своите превъплъщения във „В името на Отца“ (In the Name of the Father, 1993) и „Бандите на Ню Йорк“ (Gangs of New York, 2002). А фактът, че тези негови постижения са осъществени само за около двайсетина години в Холивуд, ги прави още по-уникални.

Не са известни причините за неговото оттегляне от филмовия бизнес. Съобщението за пресата, оповестено от неговата представителка Лесли Дарт, гласи буквално следното: „Даниъл Дей-Луис няма да работи повече като актьор. Той изразява своята огромна благодарност на своите партньорите на зрителите, които са го подкрепяли през цялата му кариера. Това е лично решение, което нито той самият, нито неговите представители ще коментират по какъвто и да било начин“.

Изключителната актьорска репутация Даниъл Дей-Луис се дължи не само на многобройните му награди, а преди всичко на неговата невероятна отдаденост при изграждането на всяка от крайно различните една от друга роли. В интервю за Би Би Си през 2013 година, скоро след излизането на филма „Линкълн", той споделя някои неща по тази тема:
„Когато говоря за това, ми се струва, че сам си копая гроб. Защото рискувам да изглеждам излишно важен и дори надут, с което да увелича и без това широко разпространената за мен представа като за крайно странен актьор. Но за мен стилът на моята работа е пределно органичен“.

Известно, че Даниъл Дей-Луис винаги се е придържал към метода на Станиславски. Още по времето на пребиваването му в бристолския театър "Олд Вик", където започва актьорската му кариера, за него започват да говорят като за актьор с огромен творчески потенциал.

Ето казва в тази връзка пред Би Би Си Гордън Уарнек, негов партньор от филма на режисьора Стивън Фриърс „Моята прекрасна пералня“ (My Beautiful Laundrette, 1985):
„Даниъл съвсем не беше странен. И двамата бяхме тогава начинаещи актьори, снимащи се в поредния филм, на който никой не вещаеше успех и слава. Но, навярно, още тогава е започнала да се проявява необикновената му способност да се вживява максимално в образа. Най-важното за него беше да постигне стопроцентова органичност на присъствието си в кадър. Неговите успехи му създадоха репутацията на актьор, притежаващ едва ли не някакво тайнствено умение да се превъплъщава. Но аз мога да свидетелствам, че цялата тайна се заключава в упоритата работа и щателната подготовка за всяка роля“. 

Пословичното упорство и фанатичната отдаденост са в основата на успехите на Даниъл Дей-Луис, убедена е и Анна Смит, президент на Британската асоциация на кинокритиците. „Действително, всичко опира до огромно желание и трудоспособност. А и той винаги е проявявал невероятна придирчивост при избора на роли. И затова при работата над всяка съумява да изгради силен, ярък, запомнящ се образ. И да, той наистина се потапя напълно в своя персонаж, просто се разтваря в него, - заявява тя и допълва, че в ръцете на по-малък талант подобен интензитет и стопроцентово отдаване на работата биха могли да изглеждат прекалени, да се превърнат в преиграване и дори в карикатура."

Анна Смит, която не възприема внезапното оттегляне на Дей-Луис от киното като нещо неочаквано, припомня, че и по-рано той е правил дълги прекъсвания между отделни свои роли. За известно време дори заживява в Италия, където работи като моделиер на обувки. Но, все пак, тогава не е заявявал, че възнамерява да скъса с киното – уточнява тя.
„Сега, разбира се, всички се интересуват доколко сериозно и окончателно е това негово решение. Несъмнено, в момента той е напълно искрен и вярва в това, което говори. Кой знае, с времето може и да го преосмисли, но едно е сигурно, че поне в близко време едва ли ще го видим отново на екрана“, - предполага британската критичка.

Разбира се, нейното твърдение няма предвид последната роля на Даниъл Дей-Луис във все още незавършения нов филм на Пол Томас Андерсън, посветен на света на високата мода. Неговата премиера е насрочена за 25 декември тази година.

Източници: theguardian.combbc.comКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)