Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БРАТЯ ТАВИАНИ СПЕЧЕЛИХА „ЗЛАТНА МЕЧКА“ НА 62-ото БЕРЛИНАЛЕ


19.02.2012  Текст:  Kastel

Кристиан Пецолд

   

Легендарните братя Тавиани се завърнаха триумфално, спечелвайки „Златна мечка“ на завършилото снощи в Берлин 62-ро издание на Берлинале – един от най-големите международни кинофестивали на планетата. 80-годишният Паоло и 82-годишният Виторио Тавиани се представиха с филма „Цезар трябва да умре“ (Cesare deve morire), в който се разказва за истински затворници от затвора със строг режим „Ребибия“ в Рим, подготвящи представление на трагедията „Юлий Цезар“ от Шекспир.

Братята Тавиани, които винаги са работили заедно, отдавна са записали своите имена в историята на киното. Те са печелили „Златна палма“ на кинофестивала в Кан през 1977 г. с „Баща господар“ (Padre padrone) и пет години отново там - Главната награда на журито с „Нощта на свети Лаврентий“ (La notte di San Lorenzo).  Сред най-прочутите им филми са още „Алонзанфан“ (Allonsanfàn), Хаос (Kaos), „Добро утро, Вавилон“ (Good Morning, Babylon) и др.

Голямата награда на журито „Сребърна мечка“ беше присъдена на унгарския режисьор Бенедек Флигауф за филма му „Само вятърът“ (Csak a szél, Just The Wind), разказващ за зверско убийство на семейство роми в унгарско село и за последвалите го събития.
Любопитно е, че и на миналогодишното Берлинале Голямата награда на журито бе връчена на унгарски филм – „Торинският кон“ (реж. Бела Тар).

И този път наградата за режисура спечели представител на „берлинската школа“. Миналата година тя бе дадена на Улрих Кьолер за филма му „Сънна болест“, а сега я получи Кристиан Пецолд за филма си „Барбара“. Това е историята на лекарка в някогашната ГДР, изселена от Берлин в провинцията, защото е поискала разрешение да емигрира на Запад при годеника си. В малкото градче, където я изпращат, тя се среща с привлекателен колега, а той може би е агент на зловещата тайната полиция ЩАЗИ.

Един от главните фаворити на фестивала португалецът Мигел Гомеш спечели с новия си филм „Табу“ наградата на международната критика (FIPRESSI), а също и поощрителния приз на името на Алфред Бауер, който традиционно се връчва за новаторство в киноезика.
В навечерието на награждаването, според рейтингите на изданието ScreenDaily с най-големи шансове да получат „Златна мечка“ бяха три филма: „Барбара“, „Цезар трябва да умре“ и „Табу“. Също и на сайта Mubi сред фаворитите бяха посочени „Барбара“ и „Табу“, както и френско-швейцарският „Детето отгоре“ (L'enfant d'en haut) на Урсула Майер, който получи специална награда от журито, а филмът на братя Тавиани заемаше едва 15-то място в общия списък.

За най-добра актриса журито, председателствано от известния британски режисьор Майк Ли, обяви дебютантката Рейчъл Мванза за ролята й на дете войник във „Вещица на войната“ (War Witch), френско-канадска продукция за кървави събития в Демократична република Конго на режисьора Ким Нгуен.

Наградата за най-добър актьор получи Микел Бое Фолсгор за ролята на побъркан крал в датския исторически филм „Кралска афера“ (En Kongelig Affære). Този филм взе наградата и за най-добър сценарий на Николай Арсел и Расмус Хейстерберг.
Почетно отличие за цялостния й принос към киноизкуството получи Мерил Стрийп.
Пълния списък с всички награди, раздадени на 62-ия кинофестивал в Берлин, може да научите от официалния фестивален сайтКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)