Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БРАТЯ ТАВИАНИ ЩЕ ПОЛУЧАТ НАГРАДАТА НА СТОЛИЦАТА НА 17-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


31.01.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Днес (31 януари) се състоя традиционната първа пресконференция във връзка с наближаващото поредно издание на международния СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival). Този фестивал, който е едно от водещите събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере за 17-ти пореден път своите почитатели през месец март. Наложил се като един от най-значимите кинофоруми в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF, София Филм Фест ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино. Той се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

17-ият София Филм Фест ще се проведе от 7 до 24 март т.г. в София и по традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна. Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития.

Програмата този път ще съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики: Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес - Майсторите, Киното утре - Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и други.

За 11 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Израел, Киргизстан, Латвия, Молдова-Германия и Румъния. Наградата е статуетка и парична премия от 5 000 евро.

За трета поредна година отново два български филма ще участват в Международния конкурс. Това са: „Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов, носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” 2012, между които и приза за най-добър филм, и „Джулай” (реж. Кирил Станков).

Сред останалите заглавия са: „Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику; „Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне; „Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску; „Мона” (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане; „Oh Boy” – Германия, режисьор Ян Оле Герстер; „Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген; „Порцелановият кон” (The Porcelain Horse) – Еквадор-Аржентина, режисьор Хавиер Андраде.

Конкурсът за български късометражен филм на 17-ия София Филм Фест продължава традицията на Наградата Джеймисън, която 10 години провокира много млади кинематографисти в България да представят свои филми, а в не малко случаи - и специално да създадат творби за участие. София Филм Фест изказва специална благодарност на Джеймисън за първите 10 години! Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2012, ще определят 12-те финалисти. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е с обща стойност 7 000 евро и се състои от 1 000 евро парична премия и 6 000 евро в услуги, осигурени от LVT, „Камера” и „Чучков Брадърс”, които се получават от режисьора на филма-победител.

София Филм Фест се открива официално на 7 март в Зала 1 на НДК, 19.30, със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, който отразява искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „Орлов мост” и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни. „Иска ми се да вярвам, че „Витоша” е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това със сигурност не е специализиран еко-филм, предназначен за суровоядци" – споделя Любомир Младенов.

Закриването на международната програма е на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за "Оскар" филми: „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2013 г. освен „Любов” са още „Цезар трябва да умре” („Златна мечка - Берлин ’12) на Паоло и Виторио Тавиани, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, „Everybody in Our Family” („Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде.

Сред специалните събития на СФФ 2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите Лина Нери Тавиани, които ще представят последният си филм „Цезар трябва да умре” и специална ретроспектива на братя Тавиани, организирана съвместно с Италианския културен институт. Паоло Тавиани ще получи лично Наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството. Повече информация за заглавията включени в тази програма очаквайте през февруари.

Наградата на София ще получат още българският актьор Ицхак Финци и холандският режисьор Йос Стелинг. Фестивалната публика ще има възможност да гледа два филма с участието на Ицко Финци – класиката „Преброяване на дивите зайци” (1973, реж. Едуард Захариев) и премиерният „Вера” (2012, реж. Елизавета Боева).

Йос Стелинг гостува за втори път на София Филм Фест, след като през 2008 г. бе председател на Международното жури и представи на публиката панорама от 7 свои филма. В рамките на СФФ 2013 зрителите ще видят най-новата му творба „Момичето и Смъртта” - история за невъзможната любов между руски учен и куртизанка.

В програмата „Киното днес – големите майстори” по традиция ще бъдат представени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди.
Програмата включва заглавия като „Ловът“ (The Hunt) на Томас Винтерберг (с награда за мъжка роля от Кан), носителят на награди за сценарий и женска роля от Кан „Отвъд хълмовете” (Dupa dealuri) на Кристиан Мунджиу, номинираният за Оскар „Кралски афери“ (A Royal Affair) на Николай Арсел, „Хана Аренд“ (Hanna Arendt) на Маргарете фон Трота, „Сред здрач“ (In Darkness) на Агнешка Холанд, „Ръжда и кости“ (Rust and Bone) на Жак Одиар и др.

Американското независимо кино ще представим с няколко топ-заглавия, сред които „Хичкок” на Саша Джервази с Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон, дебютът на Дъстин Хофман „Квартет”, с Маги Смит и Били Конъли, „Космополис” на Дейвид Кроненбърг, с Робърт Патинсън, Пол Джамати, Жюлиет Бинош и Саманта Мортън, участвал в конкурсната програма в Кан ‘12.

През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия Рок Филм Фест. По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер).
В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл „We Will Rock You”, изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със София Мюзик Ентърпрайсис ще покажем „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987).

Специалните прожекции, документалната и късометражната програми на фестивала, Балканският конкурс и други събития ще бъдат представени допълнително. Постепенно ще станат известни и още филми и гости в изброените вече програми.

В рубриката "Ново българското кино" ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2012. Програмата ще включи и около 10 документални премиери. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.

Специално събитие, организирано със съдействието на „Домейн Бойар”, за втора поредна година е програмата „Кино и вино”.

На 17-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

София Филм Фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Синема Сити, Евро Синема, Червената къща и Гьоте Институт.

Пълната програма на фестивала и подробна информация за гостите ще бъде представена на основната пресконференция на 17-ия София Филм Фест, която ще се състои в края на февруари.
Източник: пресофисът на 17-ия София Филм Фест и официалният сайт на фестивала www.siff.bg

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации