Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БЪЛГАРСКИЯТ ФИЛМ "КЕЦОВЕ" УЧАСТВА В ОСНОВНИЯ КОНКУРС НА 33-ИЯ МОСКОВСКИ КИНОФЕСТИВАЛ


22.06.2011  Текст:  Kastel

Хелън Мирън

   

От 23 юни до 3 юли в столицата на Русия се провежда 33-ият Московски международен кинофестивал. Негов президент от доста години е известният режисьор Никита Михалков, а за програмата отговаря киноведът Кирил Разлогов. И тази година български филм  се съревновава за голямата награда в главния конкурс за игрално кино, в който са включени общо 17 заглавия.  Това е „КЕЦОВЕ на Валери Йорданов и Иван Владимиров.

                                               ОСНОВНА КОНКУРСНА ПРОГРАМА

 • ЗАВРЪЩАНЕ (Visszatérés) – реж. Юдит Елек (Унгария, Румъния, Швеция);
 • ВЪЛНИ (Las Olas) – реж. Алберто Мораис (Испания);
 • ДРУГОТО СЕМЕЙСТВО (La Otra familia) – реж. Густаво Лоса (Мексико);
 • В ИМЕТО НА ДЯВОЛА (W imieniu diabła) – реж. Барбара Сас (Полша);
 • ЙОАННА (Joanna) – реж. Феликс Фалк (Полша);
 • КЕЦОВЕ (Kecove) – реж. Валери Йорданов, Иван Владимиров (България);
 • ЛЕСЕН ЖИВОТ (La Vita Facile) – реж. Лучио Пелегрини (Италия);
 • МЪСТ. ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ (Fuk sau che chi sei) – реж. Уонг Чинг По (Китай);
 • НЕ МОГА ДА ЖИВЕЯ БЕЗ ТЕБ (Ushenod mgoni movkvdebi) – реж. Леван Тутберидзе (Грузия);
 • МОНТЕВИДЕО – БОЖЕСТВЕНО ВИДЕНИЕ (Montevideo, Bog te video) – реж. Драган Белогърлич (Сърбия)
 • КАРТИЧКА (Ichimai no hagaki) – реж. Кането Шиндо (Япония);
 • ПРЕВОД ОТ АМЕРИКАНСКИ (American Translation) – реж. Жан-Марк Бар, Паскал Арнолд (Франция);
 • СЪРЦЕ БУМЕРАНГ (Serdtsa bumerang) – реж. Николай Хомерики (Русия);
 • ТАБУ. ДУШАТА НЯМА МЯСТО НА ЗЕМЯТА (Tabu - Es ist die Seele ein Fremdes auf Erden) – реж. Кристоф Щарк (Австрия, Германия, Люксембург);
 • ОТТЕГЛЯНЕ (Odcházení) – реж. Вацлав Хавел (Чехия);
 • ШАПИТО - ШОУ (Chapiteau-show) – реж. Сергей Лобан (Русия);
 • ЕСКАЛАЦИЯ (Escalade) – реж. Шарлот Силвера (Франция, Испания).

  Особен интерес сред заглавията в програмата буди филмът на 99-годишния японски режисьор Кането Шиндо, чиито шедьоври „Голият остров“ (1961), „Да живееш днес, да умреш утре (1971) и „Жажда за живот“ (1999) са награждавани в Москва.

  76-годишният бивш чешки президент Вацлав Хавел, който е известен писател - драматург, есеист, поет и дисидент, дебютира като кинорежисьор с филма си „Оттегляне“. Той е екранизация по собствената му пиеса, писана през през 2007 г., в която се разказва за бивш министър - председател, който анализира икономическата криза, след като е напуснал политиката.
  В тъканта на сценария са долавят асоциации с Шекспировия „Крал Лир” и Чеховата „Вишнева градина”. Самият Хавел казва: „Филмът ще се занимава с темата за края - края на личността, края на една общност, на една любов и на една епоха.
  Прави впечатление и фактът, че в основния конкурс са намерили място два полски филма на режисьори, чиито имена навремето бяха доста известни у нас. Барбара Сас се прочу с филма си „Без любов“ (1980), а Феликс Фалк – с „Шанс“ (1979), „Герой на годината“ (1987) и др.
  Сръбският претендент за главната награда „Монтевидео – божествено видение“ е посветен на югославските футболисти от 30-те години на миналия век и тяхното пътуване до столицата на Уругвай, където се провежда първото световно първенство по футбол в историята.

  Начело на 5-членното международно жури, което ще оценява филмите в основния конкурс, е 67-годишната актриса Джералдин Чаплин – дъщеря на легендарния Чарли Чаплин. Членове на журито са: известните кинорежисьори Амос Гитай (Израел), Артуро Рипщайн (Мексико), Карой Мак (Унгария) и Николай Достал (Русия).

  Тази година за пръв път в рамките на Московския фестивал ще се проведе и конкурс за документални филми, за който са селектирани 7 заглавия: „До ада и обратно“ (САЩ, Великобритания), „Вечерна страна“ (Австрия), „Маратонец“ (Великобритания, Индия, САЩ), „Рамин“ (Латвия, Грузия, Литва), „Сена“ (Великобритания, Франция), „Щастливи хора: година в тайгата“ (Германия), „Чешки мир“ (Чехия, Великобритания).
  В рамките на няколкото извънконкурсни програми ще бъдат представени панорами на съвременното италианско и испанско кино, а също и ретроспективи на Вернер Херцог, Сам Пекинпа, Хелън Мирън, Роб Нилсон.
  В програмата, озаглавена „Диви нощи“ са включени 5 филма от различни страни на света, сред които е и нашият „Love. net“.
  Една от селекциите е озаглавена „Секс. Храна. Култура. Слава“, в рамките на която московчани ще видят първия 3D-порно филм „Секс и Дзен 3D: „Екстремален екстаз“, заснет в Хонконг.
  Ще бъде представена и специална подборка от филми, посветени на третата възраст.
  Извън конкурса ще се прожектират нашумели филми от неотдавнашния фестивал в Кан, като „Меланхолия“ на Ларс фон Триер, „Едно време в Анадола“ на Нури Билге Джейлан, „Карлос“ на Оливие Асаяс, „Пина“ на Вим Вендерс и др.
  Прави впечатление изключително широкият обхват на фестивала, в рамките на който ще бъдат представени общо около 400 филма.
  За прожекцията на филма „Трансформърс 3“ (Transformers: The Dark of the Moon), с който се открива официално 33-ия Московски кинофестивал, ще пристигнат холивудски знаменитости като Шая Лебьоф, Джон Малкович, Тайрийз Гибсън, Джош Дюамел и Патрик Демпси.
  Сред почетните гости ще бъде Хелън Мирън, участваща във филма на Джон Мадън „Разплата“ (The Debt), с който на 3 юли ще бъде закрит фестивалът. Британската звезда ще представи лично през московските зрители и филма „Бурята“ – екранизация по пиесата на Шекспир, в която тя изпълнява една от главните роли под режисурата на Джули Теймор.
  Вернер Херцог, който лично е подбрал филмите за ретроспективната програма, посветена на неговото творчество, ще представи лично в Москва своя 3D-документален филм „Пещерата на забравените сънища“.

  Източник: Официалният сайт на 33-ия Московски международен кинофестивал

 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)