Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БИЛ МЪРИ


22.09.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

60 години навърши Бил Мъри - един от любимите ми американски актьори. През своята дълга кариера той се е снимал в десетки филми, много от които днес са смятани за класика в своите жанрове.
Сред тях, разбира се, се открояват „Тутси”, „Ловци на духове”, „Денят на мармота”, „Изгубени в превода” и др. Понякога появяванията му в епизодични роли се запомнят едва ли не по-добре от превъплъщенията на ангажираните в главните роли звезди.

Бил Мъри е роден в Уилмет –днес вече предградие на Чикаго на 21 септември 1950г. Той петото от деветте деца на родители от ирландски произход. Баща му е търговски агент, майка му – домакиня.
След завършване на средното си образование постъпва в медицински колеж в Колорадо. Не проявява особен афинитет към науките – пуши марихуана, пропуска занятия, бие се често, поради което на няколко пъти е задържан от полицията.
Веднъж е обвинен в опит за тайно пренасяне на марихиуна, което според американското законодателство е сериозно престъпление. За негов късмет, скоро го освобождават условно, но е изключен от колежа.
След завръщането си у дома се занимава с каквото му попадне до момента, в който неговият брат, който учел актьорско майсторство, не му предлага да се опита и той да кандидатства. Изпитната комисия остава силно впечатлена от актьорския му талант и му предлага безплатно обучение плюс стипендия.

Бил Мъри винаги се е отнасял към актьорската професия малко безотговорно, но въпреки това бързо става известен, благодарение на необикновените си заложби. Без особени усилия попада в популярното тв-шоу „В събота вечер” и много скоро става толкова известен, че го поканват в Холивуд.


С Дан Акройд и Харолд Еймис в сцена от филма "Ловци на духове" (1984).
 


Една от първите му роли в киното, която му носи не само слава, но и немалко пари, е тази във филма на Айвън Райтман „Meatballs” (1979). Мъри се съгласява да участва в него, едва след като се съгласяват да му заплатят процент от приходите от разпространението на филма, вместо хонорар, каквато е практиката. Опитите на неговия агент да го убеди, че подобно изискване от негова страна е немислимо за актьор, който все още не е широко известен, се оказват безуспешни. В крайна сметка създателите на филма се съгласяват с неговото условие и впоследствие Бил Мъри получава доста пари от 43-те милиона долара, които филмът спечелва само от разпространението с в американските киносалони.
Но истински статут на холивудска кинозвезда Бъл Мъри си спечелва след грандиозния успех на фантастичната комедия на Айвън Райтман „Ловци на духове” (1984), донесла около $220 млн. приходи.

Но една от най-добрите му роли и до днес си остава поразителното му изпълнение в чудесната комедия „Денят на мармота” (1993) и независимо от това, че не получава „Оскар”, то е оценено по достоинство и от критиката, и от зрителите, които остават очаровани от Бил Мъри..
Той играе великолепно и в партньорство с Робърт Де Ниро в „Лудото куче и Глория” през същата година, както и в отличения с два „оскар”-а филм на Тим Бъртън „Ед Ууд” (1994).
Своята първа и засега единствена номинация за „Оскар” Мъри получава за през 2003г. за ролята си във филма на София Копола „Изгубени в превода”.

 

През 2005-та чудесният филм на Джим Джармуш "Прекършени цветя" също дължи своя успех в голяма степен и на поредното превъзходно превъплъщение на Бил Мъри. Същото можем да се каже и за последния засега филм на Джармуш – „Границите на контрола” (The Limits of Control), в който Бил Мъри отново впечатлява, макар и в епизодична роля.


Бил Мъри във финалната сцена от филма на Джим Джармуш "Прекършени цветя" (2005).

Неотдавна стана ясно, че се е съгласил да се снима и в третата част на „Ловци на духове" отново под режисурата на Айвън Рейтман. Но е поставил поредното си странно условие – да бъде призрак. Това заявява самият Мъри в интервю за в. „Дейли мейл”, цитирано от БТА.
„Казах им, че ще го направя, ако ме убият в самото начало на филма. Те се съгласиха, така че сега ще участвам във филма като призрак" – каза Мъри. Според актьора най-забавният „Ловци на духове" е бил първият филм, а във втория властта попаднала в ръцете на хора, които държат главно на специалните ефекти." Филмът трябва да излезе по екраните едва през 2012г.
А до края на годината се очаква появата на филма „Passion Play”, в който Бил Мъри изпълнява една от главните роли заедно с Мики Рурк и Меган Фокс.

Бил Мъри се е женил досега два пъти, но и двата пъти се е развеждал и в момента живее сам. С първата си съпруга Маргарет Кели се развежда след 15-годишен брак, през който му се раждат двама сина. Още четири деца има от Дженифър Бътлър, с която живеят 11 години и се разделят през 2008г.

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)