Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БЕРЛИНАЛЕ СЕ ПРОВЕЖДА ЗА 61-и ПЪТ, НО БЕЗ БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ


10.02.2011  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

С прожекция на американския уестърн „Непреклонните“ (True Grit) в Берлин се открива 61-ият международен кинофестивал, по-известен под името Берлинале.
Създателите на филма - братята Джоел и Итън Коен ще преминат първи по червения килим пред Берлинале палас, за да представят своя хит на фестивалната публика в германската столица. У нас „Непреклонните“ излиза по екраните на 25 февруари.
Берлинале е третият по значимост форум на световното кино след фестивалите в Кан и Венеция.  От 10 до 20 февруари в неговите програми ще бъдат представени 380 филма от 58 страни на света, но без България, за съжаление.
Берлинале винаги се е отличавал с подчертаната си политическа ангажираност. И тази година няма да бъде по-различно. През цялото време креслото на един от членовете на международното жури ще остане празно, за да напомня на света, че големият ирански режисьор Джафар Панахи не може да бъде в Берлин, защото е осъден в родината си на 6 години затвор. Затова пък в Берлин ще покажат отново неговия филм „Вън от играта“ (Offside), с който преди пет години той спечели „Сребърна мечка“.
Организаторите са включили в една от програмите и прожекции на документалния филм за Ходорковски – руският олигарх, излежаващ дългогодишна присъда. Според известния критик Андрей Плахов, програмата на 61-то Берлинале може да задоволи и най-претенциозните вкусове. Така например, ако човек не се интересува от процесите в съвременното кино, може да прекара практически цялото фестивално време в една-единствена зала, където ще бъде представена пълна ретроспектива на филмите на Ингмар Бергман. А както е известно, великият шведски режисьор е заснел през живота си 63 филма, така че едва ли ще стигнат и десетте фестивални дни, ако някой реши да ги изгледа всичките.
Но честта на „умиращото“ според някои авторско кино ще защитават в Берлин и съвременни творци, като унгареца Бела Тар например, който представя в конкурсната програма новия си филм „Туринският кон“, посветен на преживяната драма в Италия от Фридрих Ницше. Твърди се, че германският философ полудял след като станал свидетел на нечувана жестокост насред Торино. Някакъв каруцар пребил с своя стар и болен кон.
Бела Тар, който е известен с крайния радикализъм на своите филми, обяви предварително този си филм за „последен“ в своята кариера.
Смъртта на киното, предричана вече от десетилетия и непрестанно отлагана във времето, отново ще стане повод за дискусии, благодарение на новите творби на двама германски режисьори, които винаги са се противопоставяли на деградацията на седмото изкуство. Този път Вернер Херцог и Вим Вендерс ще представят два опуса, заснети в жанра non-fiction и в техника 3D. „Пина“ на Вендерс е портрет на хореографа Пина Бауш, а „Пещерата на забравените сънища“ на Херцог разказва за скални рисунки от каменната ера. И в двата филма изкуството е материал за нови художествени „наслоения“, а виртуалните технологии получават неочаквано приложение — за създаване на интелектуални аттракциони, с което отдавна се занимава друг голям съвременен експериментатор - Питър Гринауей.
Шеф на фестивалното фури тази година ще бъде актрисата Изабела Роселини, дъщеря на легендарната холивудска звезда Ингрид Бергман и на прочутия италиански режисьор Роберто Роселини.
Сред най-известните екранни превъплъщения на Изабела Роселини е това във филма на Дейвид Линч „Синьо кадифе”. Член на журито е и нейният близък приятел - известният канадски визионер Гай Мадин, в чийто най-нов филм („Keyhole“) тя изпълнява главната роля.
Другите членове на журито са Jan Chapman (продуцент), actress Nina Hoss (актриса), Aamir Khan (актьор, режисьор и продуцент), Sandy Powell (дизайнер).
Крайно трудно е да се отгатне предварително какво ще предпочете журито тази година? Но едва ли някой се съмнява, че и този път критериите за оценяване на конкурсните филми ще бъдат подчинени на традиционните ценности на Берлинале: хуманизъм, политическа коректност, търсене на нови изразни форми.
Сред заглавията, които ще се съревновават за „Златна мечка“ са дебютният режисьорски филм на Ралф Файнс „Кориолан“ по мотиви от пиесата на Шекспир, независимите американски продукции „Бъдеще“ на известната актриса, певица и писателка Миранда Джулай, и „Пределно изискване“, посветен на темата за финансовата криза. Във филма на Джей Си Чендор участват Кевин Спейси, Деми Мур и Джеръми Айрънс.
Русия този път ще бъде предствена от филма на Александър Миндадзе „Невинна събота“ (В субботу). Това е вторият режисьорски опит на известния сценарист, който дълги години работи заедно с Вадим Абдрашитов, който засне именно по негови сценарии някои от най-силните си филми, като „Лов на лисици“, „Влакът спря“, „Парад на планетите“ и др. Новият му филм ни връща към темата за Чернобилската катастрофа, но видяна през очите на млад партиен функционер, който е изпреварен пред трудноразрешима нравствена дилема.
Миналата година сред наградените на Берлинале бе филмът „Как прекарах това лято“ на руския режисьор Алексей Попогребски.
Общо 16 са филмите, включени в главната конкурсна програма и те представляват следните държави: Аржентина, Aвстрия, Германия, Франция, Великобритания, Унгария, Иран, Израел, Люксембург, Meксико, Холандия, Полша, Южна Корея, Русия, Швейцария, Tурция, Украйна, Уругвай и САЩ.
За пореден път България няма свой представител в конкурса на Берлинале. Миналогодишният победител в него бе турският филм „Мед“ на режисьора Семих Капланоглу, а през 2009-а – перуанският „Млякото на скръбта“.
Миналата година почетната „Златна мечка“ за цялостно творчество бе връчена на актрисата Хана Шигула, а сега неин притежател ще стане германският актьор Армин Мюлер-Щал, започнал кариерата си в бившата ГДР, преди да се превърне в международна звезда.

ИГРАЛНИТЕ ФИЛМИ ОТ КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА
The Turin Horse“ – Унгария/Германия/Франция/Швейцария/САЩ, реж. Béla Tarr;
The Prize“ – Meксико/Франция/, Полша/Германия, реж. Paula Markovitch;
Nader And Simin, A Separation“ – Иран, реж. Asghar Farhadi;
Tales Of The Night“ – Франция, реж. Michel Ocelot;
Margin Call“ – САЩ, реж. JC Chandor;
Come Rain Come Shine“ – Южна Корея, реж. Lee Yoon-ki;
Sleeping Sickness“ –Германия /Франция/Холандия, реж. Ulrich Köhler;
The Forgiveness Of Blood“ – САЩ/Албания/Дания/Италия, реж. Joshua Marston;
A Mysterious World“ – Аржентина /Германия/Уругвай, реж. Rodrigo Moreno;
V Subbotu“ – Русия, Германия, Украйна, реж. Alexander Mindadze;
Our Grand Despair“ - Турция, Германия, Холандия, реж. Seyfi Teoman;
Coriolanus“ – Великобритания, реж. by Ralph Fiennes;
Lipstikka“ – Израел/ Великобритания, реж. Jonathan Sagall;
If Not Us, Who“ - Германия, реж. Andres Veiel;
Yelling To The Sky“ - САЩ, реж. Victoria Mahoney;
The Future“ – Германия/САЩ, реж. by Miranda July.

Източник: Официалният сайт на 61-ия Берлински международен кинофестивал.Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)