Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БАЛКАНСКИ ТРИУМФ НА БЕРЛИНАЛЕ’2013


17.02.2013  Текст:  Kastel

румънско кино

   

Румънският филм „Позиция на дете“ (Pozitia copilului) на режисьора Калин Петер Нетцер, за който „Другото кино“ публикува подробна рецензия, спечели най-голямата награда „Златна мечка“ на 63-ия международен кинофестивал в Берлин, предадоха световните информационни агенции.

Възходът на киното от северната ни съседка започна още през 2005 година, когато Кристи Пую спечели със „Смъртта на господин Лазареску“ наградата в програмата „Особен поглед“ на фестивала в Кан. А след като две години по-късно неговият сънародник Кристиан Мунджиу грабна „Златната палма“ с „Четири месеца, три седмици и два дни“ се заговори за Нова вълна в румънското кино. Миналата година Мунджиу триумфира отново в Кан със сценария си за „Отвъд хълмовете“, който бе отличен и с наградата за най-добра актриса в лицето на Кристина Флутур и Козмина Стратан, изпълняващи главните роли във филма на Мунджиу. А сега пък неговият сънародник Калин Петер Нетцер триумфира с най-голямото отличие на фестивал от челната тройка на света. 

Втората най-престижна награда на кинофестивала - тази на международното жури, бе присъдена на босненския режисьор Данис Танович за „Епизод от живота на събирача на желязо“, описващ живота на семейство босненски роми, които изиграват сами борбата си за лечение, след като бебето им умира в утробата на майката.
Тържествената церемония се състоя снощи в голямата зала на двореца на Берлинале в центъра на германската столица в присъствието на 1600 гости.

Наградата "Алфред Бауер" (Сребърна мечка), която се дава за филм, който отваря нови хоризонти пред киното, бе връчена на канадския режисьор Дени Коте, участвал в конкурсната програма с „Вик+Фло видяха мечка”.

Американецът Дейвид Гордън Грийн получи наградата за най-добър режисьор за комедията „Prince Avalanche“.

Със „Сребърна мечка“ за най-добра актриса бе удостоена Паулина Гарсия от Чили за нейната роля във филма „Глория“.

„Сребърна мечка“ за най-добър актьор получи безработният босненски ром Назиф Мужич за своето изпълнение във филма на носителя на „Оскар“ Данис Танович „Епизод от живота на събирача на желязо“. 

Пълният списък с наградите може да видите в сайта на фестивала.
Източник: официалният сайт на 63-ия кинофестивал в Берлин

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)