Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"АВЕ" ОТКРИВА 16-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


28.02.2012  Текст:  Kastel

Хю Хъдсън

   

Тази вечер в зала 1 на НДК се открива 16-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), който за пореден път ще събере в столицата стотици стойностни филми, значими кинотворци, звезди, журналисти и поклонници на киното.

СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, ЮНЕСКО – Регионалното бюро за наука и култура в Европа, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Основен спонсор на 16-ото издание на фестивала е Jameson Irish Whiskey.

16-ият София Филм Фест ще се проведе от 9 до 18 март 2011 в София, но ще има и допълнителна програма от 19 до 29 март не само в столицата, а ив Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата тази година съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма. Селектираните филми ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Голямата петорка, Киното днес – големите майстори, Киното утре – големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.

Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали ще бъде специален гост на 16-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Той ще представи най-новия си филм „Имало едно време в Анадола”, спечелил Голямата награда на журито (Grand Prix) в Кан’11.

Наградата на София ще бъде връчена на още трима режисьори: българина Георги Стоянов, създател на незабравимите киноистории „Случаят Пенлеве” и „Щурец в ухото” (който ще бъде представен на специална прожекция в кино „Одеон“), автор на романа „Ваучър Калифорния-Гулаг“ и председател на СБФД, и босненеца Данис Танович, един от любимите творци на българската фестивална (и не само) публика, носител на Оскар за „Ничия земя“ (който ще има и ретроспектива), а също и на британеца Хю Хъдсън, чиито дебютен филм „Огнените колесници“ е удостоен с 4 „Оскар”-а (ще го видите на специалната Олимпийска гала след Церемонията по връчване наградите на СФФ).

Фестивалът стартира тази вечер (9 март) с премиерата на игралния дебют „Аве” на българския режисьор Константин Божанов, отличен със Специалната награда на журито на МКФ Сараево 2011, след участие в Седмицата на критиката в Кан. Паралелното официално закриване в зала 1 на НДК и кино Люмиер на 18 март предлага на зрителите избор между отличения със „Златна мечка”, „Златен глобус” и „Оскар“ (за най-добър чуждоезичен филм) „Раздяла” на иранеца Асгар Фархади и документалния портрет „Стоичков” на Борислав Колев, който ще бъде почетен с присъствието на главния герой на филма – суперзвездата на българския футбол Христо Стоичков.

Специална програма от звездни заглавия ще радва зрителите в „Cinema City” – дигиталният екран на 16-ия София Филм Фест. Само там зрителите ще имат шанс да видят „Златният лъв” от Венеция 2011 – „Фауст” на Александър Сокуров, най-новия филм на Жюли Делпи „Космическа лаборатория” (специална награда на журито от Сан Себастиан’11), екранизацията по Емили Бронте „Брулени хълмове” (реж. Андреа Арнолд) и 3D откровението на Вим Вендерс „Пина”, номиниран за „Оскар” за документален филм. Още 10 филма от фестивалната програма ще имат своите специални прожекции в Cinema City.

Тази година отново два премиерни български филма ще участват в Международния конкурс, където за десети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

В надпреварата ще участват следните 12 заглавия:


Международно жури, което ще определи основните награди на 16-ия София Филм Фест, е с председател британският режисьор Дейвид Макензи. В оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те късометражни кандидати за наградата Jameson ще участват още трима режисьори - Драгомир Шолев (България), Олга Диховичная (Русия) и Ян Цвиткович (Словения), както и продуцентът Марк Баше (Франция).

Ще бъдат присъдени традиционните за Фестивала награди: за най-добър филм, режисьор, специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, на публиката, КОДАК за най-добър български игрален филм. Наградата за най-добър балкански филм за пръв път ще бъде отсъдена от специално тричленно жури в състав Джим Старк (САЩ, продуцент), Ана-Фелиция Скутелнику (Молдова, режисьор) и Петер Заврел (Австрия, експерт). Отделно жури ще определи и Наградата за най-добър документален филм: Елдора Трайкова (България, режисьор), Бен Хопкинс (Великобритания, режисьор) и Джей Уайсберг (САЩ, журналист, „Варайъти“). За първи път тази награда ще бъде осигурена от ЮНЕСКО.

За десети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия в състав: Камен Донев – актьор и режисьор, Геновева Димитрова – кинокритик, Крум Родригес – оператор, Мариан Вълев – актьор и Павел Веснаков – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2011, определиха 12-те финалисти в конкурса. Кой от филмите ще получи наградата за 2012 – това ще определи международното жури.

Jameson Short Film Award

В програмата „Фокус Румъния” София Филм Фест 2012 ще представи едни от най-важните имена и филми от румънската нова вълна, предизвикала фурор на световните фестивали и върнала зрителите към авторския филмов език.
В партньорство с Transilvania International Film Festival в панорамата на СФФ са включени 10 румънски заглавия от началото на ХХI век.
Това са следните филми:
Носителят на „Златна палма” „4 месеца, 3 седмици, 2 дни” (реж. Кристиан Мунджиу);„12:08 източно от Букурещ” на Корнелиу Порумбою,
удостоеният с Голямата награда на журито на Берлинале „Ако искам да свиря, аз свиря” (реж. Флорин Шербан),
Болни от любов” на Тудор Джурджу,
Вторник, след Коледа” на Раду Мунтеан,
Любовникът” (реж. Каталин Митулеску),
Мечта за Калифорния” (реж. Кристиан Немеску),
Най-щастливото момиче на света” (реж. Раду Жуде),
Смъртта на г-н Лазареску” (реж. Кристи Пую)
и селектираният за конкурсната програма на СФФ 2012 „Сънят на Адалберт” (реж. Габриел Ахим).
В София ще гостуват утвърдени творци от северната ни съседка като продуцента, режисьор и фестивален директор Тудор Джурджу, режисьорите Каталин Митулеску и Габриел Ахим, актрисата Ада Кондееску, продуцента Даниел Митулеску и други.

В програмата на 16-ото издание на София Филм Фест е включен и „Фокус Ирландия”, организиран с любезното съдействие на посолството на Ирлания у нас. Сред 6-те заглавия има познати на българските зрители като „Веднъж” и „Закуска на Плутон” и непоказвани у нас филми като „Целувки” (Kisses, със Стивън Риа), „Паркинг” (Parked), „Чувство” (Sensation) и „Кеят” (The Pier), чиято прожекция на 17 март – денят на св. Патрик, ще бъде Ирланската гала на фестивала.

В рамките на 16-ия София Филм Фест ще се проведе Международен форум на ЮНЕСКО на темаВизия за Балканите – творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа“. Специалното събитие ще бъде част от програмата на Sofia Meetings и ще се състои на 17 март в сградата на Централния военен клуб. Над 20 водещи експерти в областта на културата от региона ще пристигнат специално за участие във Форума. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) подкрепя активно 16-ия София Филм Фест и ще връчи наградата в конкурса за най-добър документален филм.

Благодарение на традиционното дългогодишно сътрудничество между Британски съвет и София Филм Фест, българската публика ще има възможност да гледа над 15 кинозаглавия, разпределени в различните рубрики на фестивалната програма, чиято кулминация са Олимпийската гала с филма „Огнените колесници”, представен лично от режисьора Хю Хъдсън, и специалната прожекция на „Перфектно чувство“, представен от режисьора Дейвид Макензи. Акцент в програмата на СФФ 2012 е и ретроспективата „Дикенс на кино”.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2012 са Галата на звездите и Галата на толерантността. Звездната вечер (18 март) ще предложи прожекцията на филма „А защо да не живеем заедно“ (стартирал като проект от София Мийтингс през 2008) на Стефан Роблен, за която са поканени Джералдин Чаплин, Пиер Ришар, режисьорът Роблен и продуцентът Кристоф Брюнше. Галата на толерантността (16 март), ще срещне зрителите с номинирания за „Златна палма” в Кан’11 „Хавър” на култовия Аки Каурисмаки.

Като скъпи гости на фестивала през 2012 очакваме немската кинозвезда Тил Швайгер, който заедно със Санчо Финци и продуцента Томас Циклер ще представи блокбастъра „Петел с вино” – немската гала на фестивала; любимецът на няколко поколения български зрители Любиша Самарджич, който пристига у нас за регионалната премиера на „Дъжд над Балканите”; и ветеранът на италианското кино Джулиано Монталдо, чийто най-нов филм „Индустриалецът” е включен в рубриката „Киното днес – Големите майстори”.

Сред гостите на фестивала са още:

  • немската актриса Катя Рийман – ще представи филма си „Теория на относителността на любовта“, в който изпълнява 5 роли.
  • Израелският режисьор Еран Колирин („Размяната“) ще го видим в София четири години след представянето на култовия „Посещението на оркестъра“.
  • Директорът на училището по музика UCLA в Калифорния Тим Райс, който ще представи режисьорският си филм „Да ти напълни душата“ за българските музиканти семейство Варимезови, заедно с българката Валентина Ганева, монтажист на филма, която живее в САЩ повече от 20 години.
  • Младата надежда на руското кино Ангелина Никонова пристига в София, за да представи игралния си дебют „Портрет по здрач“, в който участва членът на журито Олга Диховичная.
  • Александър Миндадзе, смятан за един от най-добрите съвременни руски сценаристи и режисьори ще представи на СФФ 2012 „В събота“ – първият руски игрален филм, посветен на ядрената катастрофа в Чернобил.
  • Отново гост на фестивала ще бъде уникалният Зигфрид, с най-новия си филм „Детски истории“.
  • След броени дни в София германецът Файт Хелмер ще представи предизвикателната, нестандартна любовна история „Байконур”.
  • Американският режисьор и сценарист Майкъл Ди Джакомо ще гостува със съвременната градска приказка „Някъде, довечера”, с Джон Туртуро в главната роля...

Специален акцент в програмата на фестивала, най-новата рубрика в 16-ия София Филм Фест е „КИНО и ВИНО”, реализирана със съдействието на Домейн Бойар. Изненади и повече информация очаквайте след началото на фестивала.

И през 2012 година ще зарадваме верните киномани с рубриката „Голямата петорка”, която включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс. Освен споменатият вече „Имало едно време в Анадола”, сред тях са най-новият филм на белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден – „Момчето с колелото” (Голямата награда на журито в Кан, поделена с „Имало едно време в Анадола”), един от най-коментираните филми на 2011 – „Торинският кон“ на иконата на авторското кино Бела Тар (Голямата награда на журито в Берлин’11), „Фауст“ на големия руски кинематографист Александър Сокуров („Златен лъв“ от Венеция’11), италианският „Твърда земя” на Емануеле Криалезе (Специалната награда на журито – Венеция’11) и норвежкият филм „Happy, Happy”, пълнометражен дебют на Анне Севицки (Голямата награда на журито и Наградата за режисура от Сънданс’11).

Словенски акцент в програмата на 16-ия СФФ 2012 е филмът „Шоково състояние” – черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности в Източна Европа, чиято премиера ще се случи в присъствието на режисьора Андрей Кошак, актьорите Мартин Марион и Никола Койо и композитора на музиката Стефан Вълдобрев. Филмът е включен извън конкурса в балканската програма на фестивала.

Сред заглавията, които ще се състезават за Наградата за най-добър балкански филм са българските филми „Аве” и „Кецове”, румънските „Любовникът” и „Сънят на Адалберт”, участниците в международния конкурс „Бъдещето е завинаги” и „Фиш енд чипс” и още 6 заглавия от Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Словения, Сърбия и Турция, на които ще обърнем внимание в отделна пресинформация.

В програмата „Киното днес – големите майстори” зрителите отново ще могат да видят последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. Сред 20-те заглавия са „Ариранг” на Ким Ки-дук; „Тришна” на Майкъл Уинтърботъм; „Жената от № 5” на Павел Павликовски; „Трябва да говорим за Кевин”, на Лин Рамзи; новият филм на Файт Хелмер – „Байконур”, който ще бъде представен от режисьора, също както „Детски истории” на Зигфрид, представен от неговия автор и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които „Акациите” на Пабло Джорджели (наградата „Златна камера” от Кан ’11), „Бъдещето” на Миранда Джулай (от конкурсната програма на Берлинале ’11), „Размяната” на Еран Колирин (от конкурсната програма на Венеция ’11), „Някъде довечера” с Джон Туртуро. Единствената дама от международното жури - Олга Диховичная, ще има възможност да представи пред българската публика филма на Ангелина Никонова „Портрет по здрач”. Режисьорката също ще бъде в София.

Сред акцентите на 16-ия София Филм Фест са специалната премиера на филма „Испания” (реж. Аня Саломоновиц, гала прожекцията на „Метрополис” (реж. Фриц Ланг), в съпровод на пианото на Маркус Хорн (в партньорство с Гьоте-институт, както и цялата немска програма на фестивала), южноафриканската гала с филма „Сектор 9” (вход свободен!, в партньорство с посолството на Южна Африка) и българската премиера на „Нощ в края на лятото” (Австрия, реж. Бернард Камел), представен от актьорите София Кузева, Мартин Герасков и Криста Чернева.

Трима легендарни кинематографисти ще бъдат уважени с представителни панорами, включени в програмата на СФФ 2012. Това са италианският класик Еторе Скола (с подкрепата на Италианския институт), чешкият режисьор Милош Форман от годините „преди да излети” (в партньорство с Чешкия център) към звездна слава отвъд Атлантика и полският майстор Анджей Вайда (с подкрепата на Полския институт).

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2011. Сред заглавията, освен двата филма от конкурсната програма – „Аве” и „Вяра, любов и уиски”, за първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Миграцията на паламуда” на режисьора Людмил Тодоров, с участието на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев и Велко Кънев.

Голям е и броят на българските документални премиери. Сред тях са „Стоичков” на Борислав Колев, „Човека и Народа” на Светослав Овчаров (за Тодор Живков), „Момчето, което беше цар” на Андрей Паунов (за Симеон Сакскобургготски, Българската гала на фестивала), „Град на мечти“ на Светослав Драганов, „Филмова орис“ на Никола Корабов, „Вляво от пътя Лондон-Калкута“ на Михаил Мелтев, „Случайни гости за случаен влак“ на Антоний Дончев и др.
Татко снима мръсни филми” (реж. Йордан Тодоров), посветен на българина Стивън Апостолоф, известен холивудски режисьор на еротични филми от 60-те и 70-те години, ще ни представлява в Документалния конкурс. На премиерата на филма ще присъстват синът на режисьора Кристофър Апостолоф и актрисата Надежда Добрев. Предстои да научите още детайли по пълната българска програма.

За първа година в програмата на София Филм Фест е включено като специален акцент представяне на международния филмов фестивал „Милениум”, създаден през 2009 година от Любомир Георгиев и Златина Русева. Това е единственият световен кинофестивал, посветен на „Целите на хилядолетието”, независима инициатива, подкрепена от ООН и много международни и европейски организации. Успехът на първите три издания на фестивала се дължи на качеството на представените филми и на множеството дебати и семинари, които съпътстват събитието. Седем документални филма ще бъдат представени на фестивалната публика в София. Галата на Милуниум е прожекцията на „Моят босоног приятел“ на 10 март в Дома на киното.

ПОДГРЯВАЩА ФИЛМОВА СЕДМИЦА

За първи път преди официалното откриване на София Филм Фест в Дома на киното ще има подгряваща филмова седмица.
В нея са включени филми от програмата Ново българско кино; някои от заглавията във „Фокус Румъния”; специалната премиера на най-новия филм на Алексей Балабанов „Огнярят”; и Галата на Европейския парламент (на 8 март) в партньорство с Френския културен институт „Снеговете на Килиманджаро” (реж. Робер Гедигиан), носител на наградата „LUX”, ще бъде представен от актрисата Ариан Аскариде, а прожекцията ще бъде следвана от дискусия със специално поканени професионалисти от различни области на българския културен живот.

Очаквайте допълнителни подробности за някои от рубриките в програмата, които са представени съвсем накратко тук, както и основна информация за участниците в документалния конкурс, за любопитната рубрика от 16-ия София Филм Фест „Най-лошите филми на света” и други любопитни детайли.

На 16-ия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 9-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери. Два от акцентите на фестивала са стартирали като проекти на София Мийтингс – филмът „Архео” на един от членовете на международното жури Ян Цвиткович, копродукция между Словения и Унгария, участва в Балканския конкурс на 16-ия София Филм Фест, а филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно” е Галата на звездите в програмата на СФФ 2012.

Традиционната подкрепа в образователните инициативи на София Мийтингс, осигурена от Британски съвет, съдейства за реализирането на четири уъркшопа, два от които представят потенциала на дигиталните технологии в света на киното.

Сред специалните събития, включени в програмата на София Филм Фест, са премиерните прожекции на „Аве”, „Момчето, което беше цар” и „Татко снима мръсни филми” – стартирали и представяни като проект на София Мийтингс. Повечето български игрални филми, акценти в програмата на 16-ия София Филм Фест, са представяни като проекти на София Мийтингс.

За пета поредна година Фондация Robert Bosch, подпомагаща късометражни, документални и анимационни копродукции между Германия и Югоизточна Европа, ще представи своята награда The Co-production Prize в рамките на София Мийтингс. За първи път в София Мийтингс ще се проведе тридневен Уъркшоп с екипи на млади кинотворци от Армения, Азърбайджан, Грузия, Румъния, Украйна, Молдова, България и експерти и продуценти от Германия. Целта на програмата е да въведе младите продуценти и режисьори в планирането и осъществаването на международни копродукции.

Основен спонсор на София Филм Фест е Джеймисън Айриш Уиски, със специалната подкрепа на Гранд хотел София (официален хотел на фестивала), в партньорство със София Ауто (официален автомобилен превозвач на фестивала), България Ер (официален превозвач на фестивала), FPI (хотел “Кристал палас” и хотел “Арена ди Сердика” – официални хотели на фестивала), Хотел “Сентрал парк”, Домейн Бойяр, Бест Уестърн Тракия Хотел, ЮНЕСКО, Фондация Робърт Бош, LVT Sofia – Laser Subtitling, Kodak Cinelabs България, Stars Travel, Британски съвет, Италиански културен институт, Посолство на САЩ, Гьоте-институт, Посолство на република Ирландия, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Посолство на Финландия, Посолство на Австрия, Посолство на Швейцария, Посолство на република Турция.
Фестивала обличат „Gene Style” и Драго и Радо, за привлекателността на екипа се грижи Митко Дамов.

Източник: прес офисът на 16-ия София Филм ФестКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)