Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АСЕНОВГРАД НЯМА КИНО, НО ОРГАНИЗИРА ЧУДЕСЕН КИНОФЕСТИВАЛ!


22.05.2012  Текст:  Красимир Кастелов

кинофестивал

   

През последните години много градове на България останаха без собствени киносалони. Асеновград също е един от тях. Но това не попречи на местния ентусиаст Ангел Маринов да стане инициатор за провеждането на фестивала за късометражно кино „В обектива" в залата на местното възрожденско училище „Свети Георги". Организатор е сдружение "Артефакти днес" със съдействието на община Асеновград и Исторически музей - Асеновград.

През първия фестивален ден (19 май) асеновградчани видяха 9 различни по жанр и тематика късометражни игрални творби, които се състезаваха за голямата награда на „В обектива”. Повечето от техните създатели не само представиха лично своите творби, но и отговаряха на въпроси на зрителите. Спед гостите бяха и членове на екипите, заснели различните филми – актьори, оператори, монтажисти.

Първа награда спечели филмът „ЗАЛОЖНА КЪЩА“ (реж. Нешка Караджинска). Експерименталната творба „ЕДИН МИГ” на Ясен Николов бе отличена с втора награда, а анимацията „TEARDROPS FROM HEAVEN“ с автори Мария Македонска и Борис Кънчев получи трета награда.
Филмът с Китодар Тодоров „Тримата братя и златната ябълка” (реж. Боряна Костова) бе удостоен с наградата на публиката.
През втория фестивален ден бяха представени още 17 късометражни документални филми, клипове и изображения.

Ден преди откриването на фестивала (на 18 май) в салона на читалище „Родолюбие“ бе прожектиран филмът „ПОДСЛОН“ – победител на миналогодишния София Филм Фест и обявен за най-добър игрален филм на 2010 г. от Българската филмова академия. По този начин бе отбелязана 100-годишнината от първата кинопрожекция в Асеновград. Специално за срещата с близо 400-те зажаднели за кино асеновградчани бяха дошли режисьорът и продуцентката на филма „Подслон“ Драгомир Шолев и Росица Вълканова, както и изпълнителката на главната женска роля Янина Кашева. Приходите от тази прожекция бяха дарени за лечението на 5-годишния Михаил Кашидов от Асеновград, който страда от церебрална парализа.
Източник: asenovgradnews.comКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)