Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"АРТИСТЪТ" СПЕЧЕЛИ НАЙ-МНОГО НАГРАДИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ


13.01.2012  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Продължава победният ход на немия черно-бял френски филм „Артистът“, започнал още от миналогодишния кинофестивал в Кан, където спечели награда за най-добър актьор (Жан Дюжарден). Оттогава досега филмът на режисьора Мишел Азанависиюс получи 35 международни награди и бе главният фаворит в номинациите за „Златен глобус“, които ще бъдат връчени тази неделя. Той има шансове да победи в следните категории: „най-добър мюзикъл или комедия“, най-добър актьор (Жан Дюжарден) и най-добра актриса (Беренис Бежо) в мюзикъл или комедия, най-добър сценарий ( Мишел Азанависиюс) и най-добър режисьор ( Мишел Азанависиюс).
А междувременно „Артистът“ бе отличен с престижната американска награда „Изборът на критиците“ (The Critics Choice Movie Awards) в четири категории: за най-добър филм, най-добър режисьор, музика, и костюми. 
„Другото кино“ вече няколко пъти ви информира за необикновеното съдържание на този филм, разказващ за залеза на звезда от нямото кино и за възхода на влюбена в него актриса в края на 20-те години на миналия век, когато се появяват първите звукови филми. Премиерата му на български екран е на 2 март.
Поредният си успех постигна Джордж Клуни, който получи наградата на кинокритиците за най-добър актьор за своето изпълнение във филма „Потомците“ (The Descendants) на режисьора Александър Пейн.
Малко изненадващо бе решението на критиците да обявят за най-добра актриса чернокожата Виола Дейвис за нейното изпълнение в „The Help“, който ще се разпространява у нас под заглавието „Южнячки“ от 3 февруари. Сред нейните съпернички бяха Мерил Стрийп ("Желязната лейди"), Тилда Суинтън ("Трябва да поговорим за Кевин") и Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерилин").  Филмът "Южнячки" спечели и наградата за най-добър актьорски състав.
За най-добър екшън филм през 2011 година бе провъзгласен „Drive: Живот на скорост“, който вече гледахме на наш екран. На кинофестивала в Кан той бе отличен с наградата за режисура в лицето на датчанина Николас Виндинг Рефн. 
А отличието за най-добър неанглоезичен филм спечели иранската драма "Надер и Симин: раздялата" (Jodaeiye Nader az Simin).
Наградите „Изборът на критиците“ бяха връчени за 17-ти път. Още от тяхното учредяване през 1995 г. те се превръщат във важен ориентир за това кои ще са победителите в надпреварата за наградите „Оскар“. Миналата година (вижте тук) Колин Фърт, Натали Портман, Крисчън Бейл и Мелиса Лио получиха „Оскар“-и в същите категории, в които бяха наградени и от асоциацията на критиците.
Пълният списък с имената на победителите във всички категории може да прочетете тук.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)