Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"АРТИСТЪТ" СПЕЧЕЛИ И 4 НАГРАДИ "НЕЗАВИСИМ ДУХ"


26.02.2012  Текст:  Kastel

Потомците

   

В последните часове на приготовленията за предстоящата тази нощ 84-та церемония за връчване на наградите „Оскар“ бяха раздадени за 27-и път и наградите „Независим дух“ (Independent Spirit Awards). Те са смятани за алтернативни, защото са ориентирани преди всичко към американското независимо кино, разполагащо с далеч по-скромни бюджети, но са не по-малко уважавани от ценителите на седмото изкуство и от повечето холивудски звезди.

В противовес на традиционно скъпата, превръщаща се най-често в модно дефиле, церемония на „Оскар“-ите, тяхното връчване традиционно се проведе в непринудена обстановка на самия плаж на Санта Моника, в шатра на брега на океана.
Както се очакваше, големият победител тази година е филмът „Артистът“, който победи в четири от петте категории, в които бе номиниран: най-добър филм, най-добър режисьор (Мишел Азанависиюс), най-добър актьор (Жан Дюжарден) и най-добър оператор (Гийом Шифман), отстъпвайки пред „Потомците“ на Александър Пейн само в съревнованието за най-добър сценарий.

Мишел Уилямс бе обявена за най-добра актриса за ролята й във филма за Мерилин Монро „Моята седмица с Мерилин“, Кристофър Плъмър и Шайлийн Уудли получиха награди за най-добри поддържащи изпълнения във филмите „Новаци“ и „Потомците“.
Сега остава да видим дали „Артистът“ ще триумфира и тази нощ на връчването на наградите „Оскар“? Защото в киносредите върви поверието, че онези, които печелят „Независим дух“ обикновено остават без отличия от Академията.

Така се случи и миналата година с „Черният лебед“, който също като „Артистът“ бе отличен за най-добър независим филм на годината, най-добър режисьор, най-добра актриса в главна роля и най-добър оператор, но в състезанието за „Оскар“-ите само Натали Портман надделя над конкуренцията, а в останалите категории филмът на Аронофски отстъпи пред „Речта на краля“. През 2006 година пък „Планината Броукбек“ отстъпи пред „Сблъсъци“ (Crash) в категорията „най-добър филм“. Подобни примери има много и затова не съм напълно уверен, че „Артистът“ ще триумфира тази нощ. Но ако все пак се случи, това ще бъде най-голямото признание за качеството на творбите, създадени извън големите студиа на Холивуд с далеч по-скромни бюджети.
Вижте тук пълният списък на всички, отличени с награди „Независим дух“ .Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)