Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АНИ ЖИРАРДО


01.03.2011  Текст:  Kastel

Роко и неговите братя

   

На 79-годишна възраст си отиде от този свят голямата френска актриса Ани Жирардо, която страда дълго време от болестта на Алцхаймер. Диагнозата й е поставена през 2006г. и напоследък тя практически напълно загубва паметта си.

Сред многобройните роли, с които ще я запомним, се открояват тези във филми, показвани и по нашите екрани, като „Роко и неговите братя“, „Старата дева“, „Шокова терапия“, „Плесницата“, „Голямото задръстване“, „Д-р Франсоаз Гаян“, „Животът продължава“ (1981) и др.
Ани Жирардо е трикратна носителка на награда „Сезар“ (френският еквивалент на „Оскар“) за ролите си в „Доктор Франсоаз Гаян“ (1976), „Клетниците“ (1995) и „Пианистката“ (2001) на Михаел Ханеке.
През 1965 г. получава награда за най-добра актриса на кинофестивала във Венеция с филма „Три стаи в Манхатън) на Марсел Карне.

Сред гостите на 15-ия София Филм Фест ще бъде големият френски режисьор Клод Льолуш, който в края на 60-те години има връзка с Ани Жирардо и снима няколко прекрасни филма с нейно участие, като „Живееш, за да живееш“ (1967), „Да умреш от любов“ (1970) и „Клетниците“ (1995). Снимала се е и в прочутия филм на руския режисьор Сергей Герасимов „Журналист“ (1967).

Независима, силна, невероятно трогателна и по-детски открита – тази обаятелна френска актриса и в живота си е истинско въплъщение на своите благородни героини. А за своите многобройни поклонници винаги е образцовата французойка – стилно облечена, късо подстригана, с характерен нисък, леко хрипкав глас и вечната цигара „Житан“ в ръка.
Тя често повтаря, че повече от всичко на света обича две думи: „камера“ и „снимай“. Нейният любовен роман с киното започва още през 1960 г. с великия филм на Лукино Висконти „Роко и неговите братя, който ще видим отново в рамките на 15-ия София Филм Фест. Ани Жирардо се снима и във филми на други големи майстори, като Роже Вадим, Клод Льолуш, Марко Ферери и др.
Любопитно е, че прескача с лекота от леки комедийки към сериозни драми и нейзнайно как успява винаги да е на висота, оставайки вярна на себе си. Сред най-близките й приятелки е Едит Пиаф и Ани Жирардо споделя, че не е минавал и ден, в който да не си е тананикала нейните песни. „За нищо не съжалявам“ – тези прочути думи от песен на Пиаф – са често цитирани и от Жирардо, която също не смята, че има за какво да съжалява.
Тя съумява да работи до преклонна възраст, надмогвайки тежкото заболяване, без да се безпокои ни най-малко, че може да изглежда стара и грозна. Последният филм с нейно участие е „Кристиан“ от 2007 г.
Ани Жирардо участва в общо 160 филма, от които поне десетина ще останат в историята на киното и благодарение на нейното невероятно присъствие в тях.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)