Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АНИ ЖИРАРДО


01.03.2011  Текст:  Kastel

ПОРТРЕТИ

   

На 79-годишна възраст си отиде от този свят голямата френска актриса Ани Жирардо, която страда дълго време от болестта на Алцхаймер. Диагнозата й е поставена през 2006г. и напоследък тя практически напълно загубва паметта си.

Сред многобройните роли, с които ще я запомним, се открояват тези във филми, показвани и по нашите екрани, като „Роко и неговите братя“, „Старата дева“, „Шокова терапия“, „Плесницата“, „Голямото задръстване“, „Д-р Франсоаз Гаян“, „Животът продължава“ (1981) и др.
Ани Жирардо е трикратна носителка на награда „Сезар“ (френският еквивалент на „Оскар“) за ролите си в „Доктор Франсоаз Гаян“ (1976), „Клетниците“ (1995) и „Пианистката“ (2001) на Михаел Ханеке.
През 1965 г. получава награда за най-добра актриса на кинофестивала във Венеция с филма „Три стаи в Манхатън) на Марсел Карне.

Сред гостите на 15-ия София Филм Фест ще бъде големият френски режисьор Клод Льолуш, който в края на 60-те години има връзка с Ани Жирардо и снима няколко прекрасни филма с нейно участие, като „Живееш, за да живееш“ (1967), „Да умреш от любов“ (1970) и „Клетниците“ (1995). Снимала се е и в прочутия филм на руския режисьор Сергей Герасимов „Журналист“ (1967).

Независима, силна, невероятно трогателна и по-детски открита – тази обаятелна френска актриса и в живота си е истинско въплъщение на своите благородни героини. А за своите многобройни поклонници винаги е образцовата французойка – стилно облечена, късо подстригана, с характерен нисък, леко хрипкав глас и вечната цигара „Житан“ в ръка.
Тя често повтаря, че повече от всичко на света обича две думи: „камера“ и „снимай“. Нейният любовен роман с киното започва още през 1960 г. с великия филм на Лукино Висконти „Роко и неговите братя, който ще видим отново в рамките на 15-ия София Филм Фест. Ани Жирардо се снима и във филми на други големи майстори, като Роже Вадим, Клод Льолуш, Марко Ферери и др.
Любопитно е, че прескача с лекота от леки комедийки към сериозни драми и нейзнайно как успява винаги да е на висота, оставайки вярна на себе си. Сред най-близките й приятелки е Едит Пиаф и Ани Жирардо споделя, че не е минавал и ден, в който да не си е тананикала нейните песни. „За нищо не съжалявам“ – тези прочути думи от песен на Пиаф – са често цитирани и от Жирардо, която също не смята, че има за какво да съжалява.
Тя съумява да работи до преклонна възраст, надмогвайки тежкото заболяване, без да се безпокои ни най-малко, че може да изглежда стара и грозна. Последният филм с нейно участие е „Кристиан“ от 2007 г.
Ани Жирардо участва в общо 160 филма, от които поне десетина ще останат в историята на киното и благодарение на нейното невероятно присъствие в тях.Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Подобни публикации

  


Вижте повече за филма тук  

ФИЛМИ НА ФОКУС


  ВИЖТЕ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание