Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АНДРЕЙ КОНЧАЛОВСКИ: ДНЕШНОТО КИНО Е ОРИЕНТИРАНО КЪМ ТИНЕЙДЖЪРИТЕ


08.09.2011  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

В Руския културно-информационен център се проведе пресконференция с големия руски кинорежисьор Андрей Кончаловски, чийто най-нов филм "Лешникотрошачката на 3D" тръгва по нашите екрани от 9 септември. Парите за тази скъпа продукция ($90 млн.!) са осигурени от унгарски и английски продуценти и от руската банка Внешэкономбанк. Това е поредният изненадващ ход на Кончаловски, който е опитвал силите си в почти всички филмови жанрове. Сред най-известните му филми са „Историята на Ася Клячина, която обича, но не се омъжи“ (1967), „Сибириада“ (1979), „Любовниците на Мария“ (1984), „Влакът беглец“ (1985), „Хоумър и Еди“ (1989), „Вътрешен кръг“ (1991), „Одисеята“ (1997) и др.

След огромния успех на „Сибириада“, за който бе отличен с Голямата награда на журито в Кан през 1979 г. той заминава за САЩ, където снима 7 филма. В началото на 90-те години се завръща в Русия и продължава филмовата си кариера с противоречиви творби като „Домът на глупците“ (2002) и „Лустро“ (2002).

Новият му филм е първи опит да екранизира чисто приказен сюжет, заимстван от историята на Е.Т.А. Хофман, която е станала известна по целия свят, благодарение на едноименния балет по музика на Чайковски. Но независимо, че е привлякъл прекрасните американски актьори Нейтън Лейн, Джон Туртуро и 13-годишната Ел Фанинг (сестра на холивудската звезда Дакота Фанинг, която беше номинирана за най-добра млада актриса от Асоциацията на младите актьори в Лос Анджелис) новият му филм претърпя зрителски провал навсякъде, където бе представен до момента, успявайки да възвърне едва към $13 млн. от огромните си разходи.
„За първи път правя филм, който може да се гледа от цялото семейство“, заяви той по време на пресконференцията и уточни, че повечето скъпоструващи продукции в днешно време са ориентирани към тинейджърската публика.
А на моя въпрос кой е проектът, който би искал да реализира в скоро време, той отговори, че много отдвана мечтае да направи биографичен филм за Рахманинов. Възнамерява и да заснеме продължение на филма си „Лустро“, в който да анализира положението на руснаците в днешното време на див капитализъм.
През 60-те години Кончаловски работи като сценарист в съавторство с Андрей Тарковски, известен с нравствения си максимализъм и отхвърлянето на развлекателното кино.
Какво би казал той за „Лешникотрошачката на 3D“, ако беше жив, за да види този филма? „Честно казано, не знам. Според мен щеше да бъде много разочарован от мен. Щеше да бъде разочарован и от света и накъде той отива. А може би щеше да го хареса, тъй като сигурно щеше да се промени и той заедно със света“, заявява прочутият режисьор в интервю за в. „Дневник“.
                                                                                                                        Снимки: авторътКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации