Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АМЕРИКАНСКИ ФИЛМИ СПЕЧЕЛИХА ГЛАВНИТЕ НАГРАДИ НА 7-ия КИНОФЕСТИВАЛ В ЦЮРИХ


03.10.2011  Текст:  Kastel

Шон Пен

   

Завърши 7-ият Цюрихски кинофестивал, който се проведе от 22 септември до 2 октомври. Международното жури, ръководено от американския актьор Лорънс Фишбърн, присъди Главната награда на апокалиптичната драма на САЩ „В укритието“ (Take Shelter) с режисьор Джеф Никълс. Неговата премиера бе още в началото на тази година на фестивала „Сънданс“, а впоследствие получи Голямата награда от „Седмицата на критиката“ в Кан.
С наградата на критиката в Цюрих пък бе отличена норвежката комедия „Sykt lykkelig“ (Happy Happy) с режисьор Ан Севицки (Anne Sewitsky).
„Златно око“ в конкурса за немскоезично игрално кино получи австрийският филм „Дишане“ (Atmen) на Карл Марковиц.

За победител в документалния конкурс в Цюрих бе обявен също американски филм – „Buck“ на режисьорката Синди Мил, който е посветен на „повелителя на конете“ Бък Бренъм. Освен известният дресьор на коне във филма участва и Робърт Редфорд, режисьор и изпълнител на главната роля в игралния филм от 1998 година „Повелителят на конете“, разказващ за укротител, притежаващ таинствена власт над животните, благодарение на която е способен да изцелява тежки душевни травми. Прототип на героя от филма на Редфорд е именно Бък Бренъм, за който разказва награденият документален филм в Цюрих.)

Алехандро Гонсалес Иняриту бе награден за приноса му в развитието на киноизкуството. Мексиканският режисьор е създател на прочути филми, като „Кучешка любов“ (Голямата награда от „Седмицата на критиката“ в Кан през 2000 г.), „21 грама“, „Вавилон“ (награда за най-добър режисьор в Кан през 2006 г.) и „Бютифул“ (награда за най-добър актьор на Хавиер Бардем в Кан през 2010 г.).
Получавайки наградата си от шефа на Paramount Vantage Джон Лешър, Иняриту, който досега е снимал само драми, обеща, че следващият му филм ще бъде комедия.

С награди за цялостно творчество бяха отличени в началото на фестивала още Роман Полански и Шон Пен.
Седмият Цюрихски международен кинофестивал бе закрит с прожекция на американския филм „Прислуга“ (The Help) с Ема Стоун, Виола Дейвис, Джесика Частейн и др.

Източник: официалният сайт на 7-ия международен кинофестивал в Цюрих

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)