Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АЛЕКСЕЙ БАЛАБАНОВ КАНИ КУСТУРИЦА ЗА СЪАВТОР НА ФИЛМ ЗА СТАЛИН


24.01.2013  Текст:  Kastel

Алексей Балабанов

   

Прочутият руски кинорежисьор Алексей Балабанов поканил Емир Кустурица да му помогне за написването на сценария на филм, който ще бъде посветен на „бандитското минало“ на младия Сталин.
Това е изненадващо, защото обявявайки намерението си в края на миналата година да реализира подобен сюжет, Балабанов не споменава, че може да използва съавтори. Обикновено той сам пише сценариите за своите филми, най-известните сред които са „Брат“ и „Брат 2“, „За изродите и хората“, „Война“, „Товар 200“ и „Огнярят“. Най-новият му филм „Аз също искам“ (Я тоже хочу) излезе наскоро по екраните на Русия.
Коментирайки своя следващ филм, Алексей Балабанов споделя пред руските медии, че идеята му хрумнала по време на кинофестивал в грузинската столица Тбилиси.

Историята за бандитското минало на младия Сталин е залегнала в романа на Фазил Искандер "Сандро от Чегем", който разказва как бъдещият диктатор ограбил параход, а след това убил всички свидетели, включително и съратниците си.
"В момента това е много модерна тема в Европа", - уточнява режисьорът, който явно си дава сметка, че може и да не успее да завърши филма за Сталин, заради тежкото си заболяване, а „Кустурица при необходимост би могъл да го стори“.
Преди две години лекарите поставят на Балабанов смъртоносна диагноза, но според собствените му думи – неговото сибирско здраве му помогнало да довърши „Аз също искам“. В него става въпрос за тайнствена камбанария, откъдето благодарение на свръхестествени сили човек може да се пренесе там, където цари вечно щастие. Само че малцина успяват да се доберат живи до това място. Самият Балабанов се появява в малка роля малко преди финала на филма. Неговият герой, който се представя за режисьор, член на Европейската киноакадемия, успява само да каже преди да умре, че и той също иска.
Дали е предчувствие, не знам, но е знаменателно, че големият режисьор си е избрал точно такава роля за своя актьорски дебют на екрана. Дано здравето му позволи да разкаже в новия си филм и за терористичните подвизи на Йосиф Джугашвили, на което отсега се противопоставят мнозина – начело със самия правнук на Сталин – Яков Джугашвили.
Източник: novostimira.comКоментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)