Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АЛЕКСАНДЪР КАЙДАНОВСКИ


23.07.2011  Текст:  Kastel

Андрей Тарковски

   

АЛЕКСАНДЪР КАЙДАНОВСКИ - НЕЗАБРАВИМИЯТ СТАЛКЕР

Днес се навършват 65 години от рождението на Александър Кайдановски – уникалният сталкер от едноименния филм на Андрей Тарковски, за когото е трудно да се каже дали е умопобъркан или истински апостол на нова вяра…
През своята не особено дълга кариера в театъра и киното (Кайдановски почина на 3 декември 1995 г.) той създава десетки запомнящи се образи и дори успява да загатне за режисьорския си талант. Но навярно и много други подобно на мен ще го запомнят с удивителното му превъплъщение в „Сталкер“. Защото не само до края на живота си, но и след него, си остана такъв - сталкер, отдаден докрай на идеята да ни преведе в един по-добър свят. Мистиците не престават да твърдят, че ролята от филма на Тарковски е повлияла силно върху личната му съдба. Макар че, например Отар Йоселиани твърди, че Кайдановски твърде малко прилича на екранния образ, създаден от него.
В киното Александър Кайдановски попада случайно. Трябвало да стане заварчик и дори учи за такъв в техникум. Но скоро разбира, че е призван за друго. В началото се налага трудно като актьор. Никой не отрича таланта му, но не всеки се примирява с гордостта и принципността му. Тези черти откриваме и в повечето от героите, които пресъздава на екрана – най-често офицери и аристократи. Трудният характер му създава проблеми и в личния живот, в който сменя четири съпруги. Влюбва се често и то предимно в актриси: отначало във Валентина Малявина, после в Евгения Симонова. От брака си с нея има една дъщеря - Зоя.
Последните 13 години от своя живот Александър Кайдановски прекарва в малка общинска квартира на улица „Воровски“. Някъде към средата на 1995-та животът му като че ли започва да се подрежда. Най-накрая се сдобина с ново, по-просторно жилище. Получава и собствен курс към факултета по драматургия към ВГИК. Подготвя се да снима с френско участие филма „Извисяване до Екхарт“ (Восхождение к Экхарту). И даже през ноември се оженва за 23-годишната Инна Пиварс.
Но съдбата му изиграва зла шега. След като преживява два инфаркта, Кайдановски е покосен от трети в ранното утро на 3 декември 1995 г.

„За мен ролята не е важна. По-важно е да участвам във филм на истински режисьор“, - повтарял често Александър Кайдановски и всички се досещали кого има предвид. Андрей Тарковски. Участва само в един-единствен негов филм, но затова пък какъв. „Сталкер“ преобръща живота и на двамата. Тарковски се доказва в особено труден момент като изключителен майстор, а Кайдановски разбира, че едва ли ще намери друга роля, подобна на изиграната в „Сталкер“. И се насочва към режисурата.
„Саша беше съвършено потресаващ, чувствителен, умен режисьор. Парадоксален, много смешен. Колкото и да е странно, притежаваше колосално чувство за хумор“, - разказва за него режисьорът Сергей Соловьов.
Клипът на песента на Борис Гребеншчиков „Гарсон№2“, си остава най-известната режисьорска работа на Кайдановски. Но така и не се прославя като режисьор, защото успява да заснеме едва три пълнометражни филма: „Обикновена смърт“ (по „Смъртта на Иван Илич“ на Лев Толстой), „Гост“ (по мотиви от разказа на Х. Л. Борхес „Евангелието на Марк“) и „Жената на продавача на керосин“, за който е отличен с Гран При на фестивала за фантастично кино и филми на ужаса в Авориаз през 1990 г.
По случай неговата 65-а годишнина днес по руския „Първи канал“ бе излъчен документалният филм „Александър Кайдановски. Загадките на Сталкер“, в който негови близки, приятели и колеги разказат за актьора и мистиката в неговата съдба.
Източник: 1tv.ru/newsКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации