Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АЛЕКСАНДЪР ДЕСПЛА ОТНОВО Е НОМЕР 1 В СВЕТА НА ФИЛМОВАТА МУЗИКА


26.10.2011  Текст:  Kastel

филмова музика

   

В последния ден на международния кинофестивал, който се проведе в белгийския град Гент от 12 до 23 октомври, бяха връчени наградите на World Soundtrack Academy (WSA). За трети пореден път за №1 в света на филмовата музика бе признат Александър Деспла (Alexandre Desplat).

Композиции на 50-годишния французин звучат в такива прочути филми от тази година, като „Хари Потър и даровете на смъртта“ (Harry Potter and the Deathly Hallows), „Речта на краля“ (The King's Speech) и „Дървото на живота“ (The Tree of Life). На миналогодишната церемония по връчване на наградите на Европейската филмова академия (EFA) Депсла получи наградата за саундтрака към „Писател в сянка“ (The Ghost Writer) на Роман Полански, обявен за най-добър европейски филм на 2010.

С наградата за най-добра оригинална филмова музика (Best Original Film Score) бе отличен германският композитор Ханс Цимeр (Hans Florian Zimmer), съчинил музиката към филма „Генезис“ (Inception) на Кристофър Нолан.

Отличието за най-добра оригинална песен бе връчено на американския композитор Ренди Нюман (Randy Newman) за „We Belong Together“ от анимационния хит „Играта на играчките 3“ (Toy Story 3). За същата песен той получи и „Оскар“ в началото на тази година.

Почетната награда за принос в индустрията на филмовата музика бе връчена на италианския композитор, продуцент и изпълнител Джорджо Мородер (Giorgio Moroder). Той e автор на 13 студийни албума и сътрудничи при създаването на още огромен брой заедно с други композитори и музиканти. Мородер е 3-кратен носител на „Оскар“ за музиката си към филмите „Среднощен експрес“ (1978), „Флашданс“ (1983) и „Топ Гън“ (1986).
Пълният списък на всички наградени на церемонията в Гент може да видите тук.Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации