Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АЛ ПАЧИНО ПОЛУЧИ ЧЕТВЪРТИ "ЗЛАТЕН ГЛОБУС"


19.01.2011  Текст:  Красимир Кастелов

Бари Левинсън

   

АЛ ПАЧИНО ПОЛУЧИ "ЗЛАТЕН ГЛОБУС" ЗА РОЛЯТА НА ДОКТОР "СМЪРТ"

На 68-ата церемония за връчване на наградите „Златен глобус“ сред отличените бе и АЛ ПАЧИНО. Легендарният актьор получи четвъртия „Златен глобус“ в своята кариера, но този път в категорията „най-добро изпълнение в минисериал или игрален филм, заснет за телевизията“.
Става въпрос за ролята му във „ВИЕ НЕ ПОЗНАВАТЕ ДЖАК“ на режисьора Бари Левинсън.
70-годишният актьор се превъплъщава в образа на Джак Кеворкян (Jack Kevorkian), небезизвестния американски лекар, наречен от медиите „Доктор Смърт”. Причината е, че след излизането си на пенсия той асистира на редица самоубийства или иначе казано практикува евтаназия, помагайки на 130 неизлечимо болни да умрат достойно, както самият той се изразява.
За целта изобретява специално устройство за евтаназия, което нарича "мercytron" (машина на милосърдието). То е много просто за експлоатация – достатъчно е и най-малко движение на безнадеждно болния, за да се задейства вкарването на смъртоносна доза обезболяващи и токсични препарати в кръвта, което предизвиква бърза и безболезнена смърт.
Създателите на „Вие не познавате Джак“ са следвали стриктно биографичните факти от живота на скандалния доктор и даже са използвали реалните имена на „пациентите”, на които той в продължение на почти десет години (между 1990 и 1998) помага да извършват доброволни самоубийства.
Идеите и най-вече практиката на д-р Кеворкян са решително отхвърлени от лекарското съсловие и американските власти. Още през 1991г. му отнемат лиценза на практикуващ лекар. Впоследствие четирикратно го изправят пред съда по обвинения в убийство, но е оправдаван, поради недостиг на доказателства. Адвокатът му Джефри Файгър (акт. Дани Хюстън) фактически успява да си спечели популярност на негов гръб. Дотолкова, че да се кандидатира за губернаторския пост на щата Мичиган, успявайки преди това да издейства мълчаливото съгласие на щатските власти да не пречат на доктор „Смърт” да си върши работата, при условие че не се опитва да я разгласява.
Но ако си мислите, че това е устройвало д-р Кеворкян, значи че „Вие не познавате Джак”. Стремежът му да предизвика общонационална дискусия за евтаназията, надявайки се това да доведе до легализирането й в САЩ, го подтиква да направи лично смъртоносна инжекция на един пациент. Заснема на видео целия акт и го предоставя на телевизиите.
Лицемерната система, която до този момент нееднократно е правена за посмешище от Кеворкян, получава най-после доказателството, което й трябва, за да убеди съдебните заседатели, че мястото на доктора е зад решетките.
През март 1999г. Джак Кеворкян е обвинен като пряк извършител на убийство, заради извършената от него евтаназия на 52-годишен мъж, страдащ от неизлечимата болест на Лу Гериг, която е съпроводена с много тежки физически страдания. Като неопровержим аргумент обвинението използва видеозаписа, направен от самия Кеворкян.
Впрочем във филма на Бари Левинсън са включени няколко такива записи, които показват част от болните, на които е помогнал докторът. Един от тях, бивш спортист, казва, че за него по-лошо от кошмарното съществуване, на което е обречен, е само неуспешното самоубийство. Той имал нещастието да си усложни още повече живота, опитвайки се да умре като се самозапали.
Съдът осъжда Джак Кеворкян на 10 години затвор. След 8 години е пуснат на свобода след решение на специална щатска комисия, но със условието, че никога няма да се занимава с евтаназия и дори да се грижи за лица, по възрастни от 62 години, както и да общува с хора, страдащи от вродени физически недъзи.
Само година по-късно 80-годишният лекар се кандидатира за Конгреса на САЩ, явявайки се на изборите като независим кандидат в Детройт, но се проваля, получавайки едва 2,7% от подадените гласове.
И ето че през 2010-а – три години след излизането си от затвора - Джак Кеворкян получава нещо като закъсняла компенсация за своята непреклонност чрез биографичната телевизионна драма „Вие не познавате Джак, в която е представен от самия Пачино на екрана. А той играе така, че дори и да не ни се иска, пак се започваме да симпатизираме на д-р Кеворкян и на неговата борба.
Едва ли е случайно и това, че официалната премиера на филма в САЩ се състоя на 15 април 2010-а – датата, на която десет години по-рано д-р Кеворкян извършва първото асистиране на самоубийство.
Все пак трябва да се признае, че Бари Левинсън не си е позволил някакво видимо пристрастие към своя герой и дори в сцената с процеса срещу него, е включил силно въздействащата реч на съдийката при произнасяне на присъдата.
Носителката на „Оскар“ Сюзан Сарандън се превъплъщава в активистката Джанет Гуд (Janet Good), която също е поддържала легализирането на евтаназията и подкрепяла д-р Кеворкян. И когато на самата нея й се налага да потърси спасение от мъките на неизлечимото си заболяване, търси помощ от него, за да може да умре достойно в обкръжението на близките си.
Актьорът Джон Гудман пък влиза в кожата на Нийл Никъл (Neal Nicol) - близък приятел на Джак Кеворкян, работил с него още от 1961г. и също отстояващ правото на евтаназия за неизлечимо болни пациенти. Написаната от него книга „Between the Dying and the Dead“ („Между умирането и смъртта: Доктор Джак Кеворкян - машината за самоубийства и битката за легализиране на евтаназията“), послужила за основа на сценария на филма, написан от Адам Мейзър.
Незамисимо от цялата сериозност на темата, „Вие не познавате Джак“ съдържа и редица забавни моменти, в които Ал Пачино разкрива чудачествата и ината на своя персонаж. Впрочем трябва да признаем огромната заслуга на актьора, който успява да ни накара да почувстваме, че странните жестове, мимики и изражения на лицето на този доктор не са признаци на някаква умопобърканост, а по-скоро говорят за неистовата му отдаденост на неговата житейска мисия. А постоянната му леко иронична усмивка издава твърдата непоколебимост на човек, решен да се опълчи срещу лицемерието на обществото, което не само че въобще не познава д-р Кеворкян, но дори и не желае да проумее мотивите за неговото поведение. Не случайно неговата помощничка Джанет Гуд (Сюзан Сарандън) му казва веднъж: „…хората си вярват само тогава, когато се познават добре. А теб никой не те познава. Никой.“
Ето защо заглавието на филма “You Don't Know Jack” крие метафоричен подтекст. Отсъствието на въпросителния знак вероятно цели да подскаже, че въпреки огромната му известност, все пак малцина го познават и разбират истински.
Помага ли ни този филм да го опознаем? Разбира се. Благодарение най-вече на Ал Пачино, който дотолкова се слива със своя герой, че в някои от сцените просто забравяш, че гледаш актьора, а не реалния д-р Кеворкян. Забележителна е една от сцените в предварителния арест, когато героят на Пачино отказва да се храни в знак на протест. Впечатляващо е изражението на очите му, в него може да се прочете неизмеримата болка на същество, което е обречено никога да не бъде разбрано докрай. Естествено, филмът не дава отговор на въпроса – прав ли е или не, доктор Кеворян?
Но едва ли имаме право да очакваме нещо подобно от едно художествено произведение, след като все още целият свят е раздвоен по въпроса. Заслугата на подобни филми е, че допринасят за задълбочаването на обществения дебат по темата, а отговорът всеки ще намери със сърцетоКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)