Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АББАС КИАРОСТАМИ - ИРАНСКИЯТ ГЕНИЙ


12.01.2011  Текст:  Kastel

Жулиет Бинош

   

Аббас Киаростами днес е не само най-известният ирански кинорежисьор, но и един от най-големите майстори в световното кино. На проведения от 5 до 11 януари 4-и международен фестивал на авторското кино „Кустендорф“ в Мокра Гора (Сърбия) той получи почетна награда лично от основателя на фестивала Емир Кустурица.
В негова чест бе организирана ретроспективна програма на част от творчеството му, включващо общо 38 заглавия. Представени бяха някои от най-известните му филми, като „Къде е домът на приятеля ми?“ (Khane-ye doust kodjast?, 1987), „Едър план“ (Nema-ye Nazdik, 1990), „През маслиновата горичка“ (Zire darakhatan zeyton, 1994) и отличеният със „Златна палма“ в Кан „Вкусът на черешата“ (Ta'm e guilass, 1997).
По чудесно стечение на обстоятелствата специална прожекция на този филм ще има и след броени дни в рамките на фестивала „Цветята на Корана“, който ще се проведе в столичния Дом на киното от 20 януари до 20 февруари. Аббас Киаростами ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му „Ширин“, в който участват най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.
Впрочем Жулиет Бинош спечели наградата за най-добра актриса на последния кинофестивал в Кан именно с роля в най-новия филм на Киаростами „Вярно с оригинала“ (Certified Copy), който гледахме през есента в рамките на 24-ата Киномания.
Аббас Киаростами е признат за един от лидерите на „новата вълна“ в иранското кино. Тяхната естетика се формира в края на 70-те и началото на 80-те години въз основа на нравствените уроци на ислямската революция в Иран. Младите кинематографисти в тази страна започват да творят съвсем начисто – без да обръщат внимание на холивудските щампи, нито пък на мелодраматизма, който бил характерен за иранското кино по времето на монархията. В извор на творческо вдъхновение за тях се превърнал италианският неореализъм с неговия неподправен интерес към живота на обикновените хора.
Киаростами е известен още и като дизайнер, фотограф и поет.
Получава образованието си в училището за изящни изкуства към Техеранския университет. Работи като дизайнер, след което се присъединява към Центъра за интелектуално развитие на децата и младежите, където ръководи секцията за кино.
От 30-годишен се занимава с кинорежисура. Дебютира в игралното кино през 1974-а с филма „Пътешественикът“ (Mossafer).
Всеки нов филм на Киаростами се посреща с огромен интерес от международната кинематографична общественост. Освен „Златната палма“ в Кан, която спечелва през 1997-а за филма си „Вкусът на черешата“, Киаростами е отличаван и на други престижни кинофестивали, например във Венеция (1999), Локарно (1987) и др.
Заради ограниченията, наложени от ислямисткия режим в родината му, 70-годишният ирански режисьор напоследък работи предимно във Франция.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)