Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

9 ФИЛМА ПРОДЪЛЖАВАТ В НАДПРЕВАРАТА ЗА НЕАНГЛОЕЗИЧНИЯ "ОСКАР"


18.12.2015  Текст:  Kastel

Урок

   

Американската филмова академия обяви списъка от 9-те заглавия, оставащи в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър неанглоезичен филм.  Сред тях не е българското предложение "Съдилището". Със свои кандидати за престижната награда този път участваха 80 страни, а миналата година - 71. Кои ще бъдат петте номинирани - ще научим на 14 януари 2016 г. А 88-ата церемония по връчване на наградите на Американската киноакадемия ще се състои на 28 февруари в Лос Анджелис.

"Съдилището" отпадна рано от съревнованието. Неговият режисьор Стефан Командарев коментира неприятната новина в профила си във "Фейсбук":

"Не сме в shortlist-a – 9-те финалиста за чуждоезичен Оскар. Бяхме много близо, до последно специализираните медии в Холивуд ни слагаха сред топ кандидатите - т.н frontrunners. Направихме скромна, достойна и прозрачна кампания. Българското кино и филмът “Съдилището” бяха оценени, харесвани и аплодирани. Благодаря на всички приятели и партньори за добрата работа!"

Както е известно, предишният игрален филм на Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ бе класиран в девятката на най-добрите чуждестранни заглавия, претендиращи за неанглоезичния „Оскар“ през 2009 г.

Eто кои са деветте филма,
които запазват шансове да спечелят „Оскар“
за най-добър чуждоезичен филм на 2015 г.: 

Любопитно е, че сред тези 9 заглавия отсъстват "Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието", "Кланът" и "Убийцата" на световноизвестни майстори от Швеция, Аржентина и Тайван.  А с два от включените в списъка филми ("Вълк" и "Мустанг") е влизал в пряко съревнование нашият филм "Урок", побеждавайки първия в конкурса на 19-ия София Филм Фест и отстъпвайки пред втория за наградата "LUX" на Европейския парламент.

КОМЕНТАР  (Красимир Кастелов )

Лично аз въобще не съм си правил илюзии, че "Съдилището" може да продължи в сегашната надпревара. Според мен, „Урок“ имаше по-големи шансове, а и повече право да бъде нашето предложение за най-добър чуждоезичен филм на 2015 г. Нека не забравяме, че именно той бе обявен от Българската филмова академия за най-добър филм на годината и бе големият победител на 19-ия София Филм Фест, спечелвайки не само наградата в главния конкурс, но и отличията за най-добър български игрален филм,  на критиката и на публиката.
Справката в IMDB сочи недвусмислено, че международното признание на "
Урок" е в пъти по-значимо от това на "Съдилището". Според нея, филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов има 12 фестивални награди и 7 номинации, а "Съдилището" - само една номинация. 
Почти идентична бе ситуацията преди 3 години, когато нашето официално предложение за неанглоезичения "Оскар" бе филмът "Кецове", а не "Аве", който бе обявен от Българската филмова академия за най-добър филм на годината, а на 16-ия София Филм Фест не само бе отличен за най-добра режисура (в лицето на Константин Божанов), но победи в конкурсите за балканско кино и за най-добър български игрален филм (награда на „Кодак“) и получи признанието на гилдията на българските кинокритици. Спечели награди за най-добър филм и най-добър сценарий в Седмицата на режисьорите на 32-я Международен филмов фестивал (Fantasporto) в Порто (Португалия), както и наградата за режисура от международния кинофестивал във Висбаден и приза на кинокритиката от фестивала във Варшава. Представен бе и на кинофестивала в Кан.
А от справката в IMDB се вижда, че "Ave" има 11 международни отличия и 4 номинации, а "Kecove" - само 2 фестивални победи и 1 номинация.
Затова си мисля, че най-малкото като странна може да бъде определена логиката, от която се ръководят членовете на Националния съвет за кино към Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, когато решават кой български филм трябва да бъде предложен за неанглоезичния "Оскар" .                                                                                                                                               
 

 Източници: oscars.org
 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)