Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

3D-КИНОТО Е ИЗОБРЕТЕНО ОЩЕ ПРЕЗ 30-те ГОДИНИ В НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ


16.02.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Австралийският режисьор Филип Мора (Philippe Mora) е открил в берлинските киноархиви два филма, заснети по технологията 3D още през 1936 г. в нацистка Германия.
„Филмите са снимани на 35-милиметрова лента, най-вероятно чрез два обектива, пред които навярно са поставяли призма. Те са произведени от независимо студио по поръчка на министерството на пропагандата, ръководено от Гьобелс“, — разказва за своята находка режисьорът, който издирвал документален материал във връзка с работата си над филм за историята на Третия райх.
Мора пояснява, че във всички документи намерените ленти са описани като „пространствени филми“ (Raum Fulm) и по тази причина досега никой не се е досетил, че става въпрос за триизмерно заснемане.
До скоро се смяташе, че технологията 3D е изобретена в Холивуд през 50-те години на миналия век.
Филмите, намерени от Филип Мора, са запазени в идеално качество. Австралиецът е убеден, че в германските архиви ще бъдат открити още немалко филмови материали, заснети в 3D.
Мора е известен с документалния си филм „Свастика“ (Swastika, 1973), но също и с игралния „Лудото куче Морган“ (Mad Dog Morgan, 1976), в който главната роля изпълнява Денис Хипър, както и „Детектив Ар Деко“ (Art Deco Detective, 1994), „Скъпоценна находка“ (Precious Find, 1996) и др.
Източник: Variety.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)