Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

36-ият КИНОФЕСТИВАЛ В ТОРОНТО ПРЕДЛАГА РЕКОРДЕН БРОЙ ФИЛМИ


09.09.2011  Текст:  Kastel

Джордж Клуни

   

Още не е завършил Венецианският фестивал, а отвъд океана вече стартира 36-ото издание на кинофестивала в Торонто, който през последните години съперничи на най-големите форуми на киното в Кан, Берлин и Венеция. Това се вижда от рекордния брой филми – 336 (от 65 страни ), които ще бъдат представени от 8 до 18 септември. Но най-впечатляващото е, че 90 на сто от тях са премиери.
Освен това в Торонто пристигат повечето от най-горещите звезди на на световното кино, начело с Джордж Клуни, Брад Пит, Глен Клоуз, Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Роланд Емерих, Антонио Бандерас, Джуд Лоу, Джейн Фонда, Тилда Суинтън, Салма Хайек, Кира Найтли и др. И не на последно място, разбира се, е броят на продадените билети. По този показател кинофестивалът в Торонто категорично оглавява класацията на световните кинофоруми. През миналата година за фестивалните прожекции в канадския град са били продадени половин милион билети.

За разлика от фестивалите в Кан, Берлин и Венеция, този в Торонто няма състезателен характер и затова няма официално жури, а наградите се дават от зрителите, които гласуват след всяка прожекция, на която присъстват.
Това е една от причините още от самото си учредяване през 1976 г. този фестивал да се превърне в място за изява на нискобюджетни продукции.
През последните години всички следят много внимателно филмовата програма в Торонто, защото се оказва, че тя е доста показателен индикатор за бъдещите носители на награди „Оскар“.
През 2008 г. например именно В Торонто триумфира за пръв път „Беднякът-милионер“ на Дани Бойл, който впоследствие бе отличен с 8 награди "Оскар".

Фестивалната програма тази година бе открита с документалния филм „From the Sky Down“ (От небето надолу) на Дейвис Гугенхайм, който разказва историята на прочутата група U2.
Днес Боно, Едж и Гугенхайм, който е и режисьор на наградения с „Оскар“ екологичен филм „Неудобната истина“, се срещат със зрители, които желаят да дискутират филма.
Френсис Форд Копола представя лично новия си филм „Twixt“, а рок легендата Нийл Янг пристига за световната премиера на документалния филм за живота му „Neil Young Life“.
Още впървия ден има прожекция на новия филм на Андрей Звягинцев „Елена“, който е част от програмата „Съвременно световно кино“, включваща 52 филма от целия свят.

Новият филм на Александър Сокуров „Фауст“ пък ще бъде представен в рамките на панорамата от 13 филма, озаглавена „Майстори“. В нея са включени филми на Аки Каурисмаки („Хавър“), Хирокадзу Корееда („Желая“), Нури Билге Джейлан („Едно време в Анадола“), Бела Тар („Торинският кон“), Шантал Акерман („Капризът на Олмайер“), Бруно Дюмон („Извън сатаната“), Гюс Ван Сант ("Неспокойните") и др.

Документалната подборка, озаглавена „Real to Reel“, е съставена от 26 филма, сред които е и българският „Момчето, което беше цар“ (реж. Андрей Паунов). Първата му прожекция е днес, а другите две са на 11 и 18 септември. Пълнометражната лента на известната наша продуцентска къща АГИТПРОП е единственият филм от България, участващ в Торонто. Интересът към него е огромен, като се има предвид, че предишните два филма на Андрей Паунов („Георги и пеперудите” и „Проблемът с комарите и други истории”) са отрупани с много престижни международни награди. Но може би любопитството към „Момчето, което беше цар” е свързано най-вече с факта, че това е филм за Симеон Сакскобургготски. И този път режисьорът Андрей Паунов е работил в сътрудничество с операторите Борис Мисирков и Георги Богданов, композитора Иво Паунов и продуцента Мартичка Божилова. През 2007 г. „Проблемът с комарите и други истории” беше първият български филм, селектиран някога на фестивала в Торонто.

Програмата, озаглавена „Визии“ представя 21 поетични филма, отличаващи се с радикалния си и новаторски подход към киното и изкуството на разказа. Сред тях са новите творби на гърка Йоргос Лантимос („Алпи“), филипинеца Лав Диас („Век на раждането“), иранеца Амир Надери („Сечение“), Джулия Локтев („Самотната планета“) и др.

В програмата „Откритие“ участват 25 от най-впечатляващите филми, създадени напоследък от утвърдени и нови имена в световното кино, като Пабло Джорджели („Акации“), Карл Маркович („Дишане“) и др.
Общият брой на програмите и паралелните секции на 36-ия кинофестивал в Торонто е 18, което говори красноречиво за гигантския мащаб на този световен форум на киното.
Източник: официалният сайт на 36-ия кинофестивал в ТоронтоКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)