Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

25-ТЕ НАЙ-ОЧАКВАНИ ФИЛМА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА


04.01.2012  Текст:  Красимир Кастелов

Михаел Ханеке

   

През миналата година на два пъти публикувах списъци на 12-те най-очаквани филма през годината – още на 2 януари и после в началото на юни 2011 г.  Сега ми се иска да споделя с вас един по-обширен списък от 25 заглавия, които очаквам да видя през 2012 година. В него има и няколко заглавия, които вече са излезли на екран (но не у нас!), но по една или друга причина още не съм успял да ги гледам чрез Интернет. Ще започна именно от тях, защото се надявам, че ще ги видя още в близките дни или най-късно на предстоящия 16-ти София Филм Фест през март.

25-ТЕ НАЙ-ОЧАКВАНИ ФИЛМА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА

1. „СРАМ“ (Shame) – реж. Стив Маккуин
За ролята си в този филм Майкъл Фасбендър спечели наградата за най-добър актьор на кинофестивала във Венеция, а е възможно да триумфира и на церемонията по връчване на „Оскар“- ите в края на февруари. Впрочем името му нашумя преди три години, когато за пръв игра под режисурата на чернокожия Стив Маккуин във филма „Глад“. Този път той представя на екрана 30-годишен сваляч, страдащ от своята неизлечима еротомания (на български екран от 17 февруари).

2. „ХАВЪР“ (Le Havre) – реж. Аки Каурисмаки
Филмът получи в Кан наградата на Международната филмова критика (FIPRECCI). Но го очаквам с нетърпение не по тази причина, а защото просто всеки нов филм на големия финландски режисьор е предизвикателство, което си заслужава. Според всеобщото мнение на пишещите за Кан, именно „Хавър“ е бил приет там най-безрезервно не само от критиците, но и от зрителите.

3. „ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ“ (The Iron Lady) – реж. Филида Лойд
Биографичен филм за прочутата Маргарет Тачър, бивш министър-председател на Великобритания.
Едва ли някой се съмнява, че Мерил Стрийп, която играе „желязната лейди“, ще получи поредната си (17-та!) номинация за „Оскар“.

4. „ИЗВЪН ДЯВОЛА" (HORS SATAN) – реж. Бруно Дюмон
Всеки нов филм на този режисьор, смятан за най-дълбокия френски философ в киното, дава повод за сериозни дискусии. Харесва ми неговото пристрастие към мистичното обяснение на света.
Надявам се, че и този път не е изневерил на себе си.

5. „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В АНАДОЛА” (Bir zamanlar Anadolu’da) – реж. Нури Билге Джейлан
Поредният филм на „турския Тарковски“, който получи Гран При на 64-ия кинофестивал в Кан, поделена с братя Дарден („Момчето с велосипеда“). На пресконференцията след филма, според проф. Вера Найденова, попитали Джейлан дали в разобличаването на чиновничеството се е вдъхновявал от Кафка. На което той отговорил: „Единственият писател, под чието влияние се намирам, е Чехов”.

6. „ФАУСТ“ – реж. Александър Сокуров
Този филм спечели „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция през 2011 г. Пишейки за него, много от журналистите в Русия, припомнят, че това е бил сред проектите, за които Андрей Тарковски мечтал през целия си живот.  Затова е безкрайно интересно как се е справил Александър Сокуров? Неговата версия на „Фауст“ е снимана по цяла Европа: от Ватикана до Исландия, на английски и немски езици. В основата на сценария, написан от Юрий Арабов, е първата част от безсмъртната творба на Гьоте. Самият Сокуров нарежда филма си до „Телец“, „Молох“ и „Слънце“, определяйки го като епилог на своята тетралогия за природата на властта и безумието.

7. „ПОТОМЦИ“ (The Descendants) – реж. Александър Пейн
Предишните два филма на този режисьор („За Шмид“ и „Отбивки“) са сред любимите ми. Затова с огромно нетърпение очаквам да видя нова негова творба след цели 7 години.
След Джак Никълсън и Пол Джамати, този път се е доверил за главната роля на Джордж Клуни, който играе преуспял и влиятелен мъж, на когото се налага да преосмисли живота си след трагичната загуба на своята съпруга.

8. „АРТИСТЪТ” (The Artist) – реж. Мишел Азанависиюс
Този черно-бял ням филм, отличен в Кан с наградата за най-добро изпълнение на мъжка роля (в лицето на Жан Дюжарден), е смел експеримент разкриващ изключително оригинално (ако се вярва на критиците, разбира се) драмата на актьор-звезда от края на 20-те години на миналия век, който не успява да се преустрои към навлизащото звуково кино (на български екран от 02 март).

9. „ЛЮБОВ“ (Amour) – реж. Михаел Ханеке
Всеки нов филм на Ханеке, който е може би най-големият европейски режисьор в момента заедно с Ларс фон Триер, се очаква с изключителен интерес. Последният („Бялата лента“) спечели „Златна палма“ в Кан през 2009 г. Героят в новата му творба е възрастен човек, преживяващ тежко унизителните състояния на старостта. Главните роли изпълняват 81-годишният Жан-Луи Трентинян, Изабел Юпер, Емануел Рива и др.

10. „РАЙ“ (Paradies) – реж. Улрих Зайдел
Очаквах този филм още миналата година, но така и не се появи. Изминаха пет години от последната лента („Импорт-експорт“) на този режисьор, който също като Ханеке е с австрийски произход. Казват, че и новата му творба, демонстрира безспорното му умение  да слива документалното и игралното кино и да наблюдава случващото се сякаш под микроскоп. Този път вниманието му е фокусирано върху историите на три жени, техните любови и мечти за живот в... Рая.

11. „МОЯТА СЕДМИЦА С МЕРИЛИН“ (My Week with Marilyn) – реж. Саймън Къртис
През 1957 г. Колин Кларк (акт. Еди Редмайни) работи като асистент на Лорънс Оливие и наглежда Мерилин Монро по време на нейното пребиваване в Лондон за снимките със знаменития британски актьор във филма „Принцът и танцьорката“ (The Prince and the Showgirl). Какво се е случило през малкото дни от посещението на звездата в Англия, ще научим от филма, предизвикващ интерес най-вече заради превъплъщението на Мишел Уилямс в Мерилин. Според предварителните прогнози тя има сериозни шансове да получи „Оскар“. В ролята на Лорънс Оливие се появява Кенет Брана.

12. „АЛБЕРТ НОБС“ (Albert Nobbs) – реж. Родриго Гарсия
Действието на този филм, който може да донесе „Оскар“ на Глен Клоуз, се развива през 1898 г. в Дъблин. В малък хотел живеят напълно различни един от друг хора, чиито прищевки се опитва да угоди мистериозният сервитьор Алберт Нобс. Той отбягва шумните компании, предпочитайки да прекарва вечерите в своята стая и до безкрайност да брои спестяванията си. Никой не му обръща внимание, което е добре дошло, защото Алберт всъщност е жена, която от 30 години се представя успешно за мъж...

13. „МАРТЕНСКИ ДНИ“ (The Ides Of March) – реж. Джордж Клуни
Политиката превръща в мерзавци даже най-добрите от нас. Героят или по-точно антигероят от този филм в превъзходното изпълнение на Райън Гослинг е прекомерно амбициозен млад човек, който жертва идеализма си в името на успеха. Политическият живот в САЩ отдавна не е бил представян на екрана толкова убедително, за което трябва да отдадем дължимото на Джордж Клуни, който се справя отлично не само като режисьор, но и като изпълнител на една от ролите. Иска ми се да гледам отново този филм и на голям екран, не само заради перфектната му режисура, но и заради чудесните актьорски изпълнения (на български екран от 24 февруари).

14. „БОЕН КОН“ (War Horse) – реж. Стивън Спилбърг
Самото име на Спилбърг е вече гаранция за нещо, което си струва да се види. Този път великият режисьор разказва за връзката на момче и кон, прекъсната, когато животното е продадено на кавалерията и изпратено да участва в Първата Световна Война (на български екран от 24 февруари).

15. „ДЖ. ЕДГАР“ (J. Edgar) – реж. Клинт Истууд
Биографичен филм, посветен на Джон Едгар Хувър - една от най-мрачните фигури в историята на САЩ. Въпреки, че се превръща в заплаха за почти всеки политик във Вашингтон, този човек успява да се задържи на ръководната позиция на Федералното бюро за разследване (ФБР) цели 48 години. Любопитно е как Леонардо Ди Каприо, който играе неговата роля във филма, се е справил с трудната задача да пресъздаде на този толкова противоречив характер (на български екран от 2 март).

16. „ПРОМЕТЕЙ“ (Prometheus) – реж. Ридли Скот
Група учени се отправя на рисковано космическо пътешествие към дълбините на Вселената, което подлага на изпитание техните физически и умствените възможности, предлагайки им шанс да намерят отговорите на най-важните въпроси, вълнуващи човечеството и да разкрият тайната на живота. Освен с очакването да се уверя за пореден път в режисьорското майсторство на Ридли Скот, този филм ме привлича и с възможността да видя отново играта на Майкъл Фасбендър - един от най-горещите актьори в Холивуд напоследък, както и на носителката на „Оскар” Чарлийз Терон (на български екран от 8 юни).

17. „ТИРАНОЗАВЪР“ (Tyrannosaur) – реж. Пади Консидайн
Неочаквано силен режисьорски дебют на британския актьор Пади Консидайн, който спечели наградата за най-добър независим британски филм през 2011 година.
Според критиката, английското социално кино отдавна не е било толкова силно, колкото този път. Очаквам филма с нетърпение и за да видя поредното превъплъщение на изключителния Питър Мълан.

18. „ЗАСНЕТО“ (Cut) - реж. Амир Надери
Още един от хитовете на последния кинофестивал във Венеция, чийто главен герой е режисьор-неудачник, фанатично влюбен в киното. След смъртта на брат му, спонсорирал последния му филм, той се опитва да върне неговия дълг на изнудващите го ганстери от якудза. Приема да се превърне в „боксова круша“ срещу заплащане. Казват, че кулминацията в този безподобен филм, заснет в Япония, била сцената, в която героят изтърпява сто удара по лицето, спомняйки си след всеки за някой велик филм от историята на киното. Истински нестандартна творба, крещяща от болка срещу комерсиализацията на днешното кино!

19. „МЯСТО ПОД БОРОВЕТЕ“ (The Place Beyond the Pines) – реж. Дерек Кианфранс
Райън Гослинг отново играе под режисурата на създателя на чудесния филм „Синя валентинка“ (2010), но този път си съперничи на екрана с Брадли Купър, обявен за най-сексапилен мъж на 2011 година от сп. „Пийпъл“. Филмът ми е любопитен и с това, че главната женска роля изпълнява Ева Мендес – новата приятелка на Гослинг. Ако се вярва на таблоидите, любовното увлечение между двамата пламнало по време на снимките.

20. „В УКРИТИЕТО“ (Take Shelter) – реж. Джеф Никълс
Филмът, получил Голямата награда в Седмицата на критиката на последния кинофестивал в Кан, разказва за мъж, който предчувства надигането на чудовищна буря и се опитва да построи подземен бункер за своето семейство. Но в очите на другите той изглежда напълно побъркан.
Изпълнителят на тази роля Майкъл Шенън оглавява класацията на влиятелното американско издание „Village Voice“ за най-добър актьор на 2011 година.

21. „КОСМОПОЛИС“ (Cosmopolis) – реж. Дейвид Кроненбърг
Тинейджърският любимец Робърт Патинсън замени Колин Фарел в трилъра на Кроненбърг, който в различни интервюта не спира да хвали звездата от „Здрач“, обещавайки, че ще бъдем приятно изненадани от играта му. Той влиза в кожата на млад милионер, който в продължение на 24 часа изневерява на жена си, странен непознат заплашва живота му, нападат го двама анархисти и изгубва цялото си състояние. Случайно ли е това или някой се опитва да му провали живота? Предстои да видим, но от режисьора на „Опасен метод“ и култови по-ранни ленти като „Смъртоносна връзка“ и „Екзистенц“ може да очакваме само стойностно кино.

22. „ЛОВЦИ НА ГАНСТЕРИ“ (The Gangster Squad) – реж. Рубен Флайшър
Очаквам този филм с нетърпение най-вече, заради превъзходните актьори, участващи в него – начело с Шон Пен, Райън Гослинг, Ема Стоун, Джош Бролин, Ник Нолти и др. Според информацията, която съм чел, става въпрос за реално съществувало през 1940 г. секретно полицейско подразделение, което преследва известния в онези години гангстер Майер Харис Коен с прозвището Мики, който оглавявал „еврейската мафия“ в Калифорния (на български екран от 19 октомври).

23. „ГРАВИТАЦИЯ“ (Gravity) – реж. Алфонсо Куарон
Група изследователи работят на космическа станция някъде по границите на слънчевата система. Докато капитанът (Джордж Клуни) и главната героиня (Сандра Бълок) изпълняват рутинна задача в открития космос, обломки от астероид унищожават космическата им станция с целия екипаж на борда. Останали съвършено сами на милиони километри от Земята, те ще се опитат да намерят начин да се завърнат у дома (на български екран от 30 ноември).

24. „КРАЯТ“ (The End) – реж. Абас Киаростами
Предишният филм („Вярно с оригинала“) на иранския майстор донесе награда за най-добра роля на Жулиет Бинош на кинофестивала в Кан през 2010 г. Главната роля в новия си филм, сниман в Япония, Киаростами е поверил на Рин Таканаси. Тя играе студентка, принудена да стане проститутка, за да се издържа. Един от нейните клиенти е възрастен професор, който се влюбва в красавицата.
Очаква се, че ако не успее да завърши филма си за фестивала в Кан през май, Киаростами със сигурност ще го представи на Венецианския фестивал през септември т.г.

25. „ОСВОБОДЕНИЯТ ДЖАНГО“ (Django Unchained) - реж. Куентин Тарантино
Премиерата на очаквания с нетърпение нов филм на Тарантино е насрочена за последния уикенд на 2012 година - 25 декември. Главният му герой е освободен роб (Джейми Фокс), който издирва своята жена - също робиня. Помога му един германец д-р Кинг Шулц (Кристоф Валц), ненавиждащ расизма и робството. Келвин Кенди (Леонардо Ди Каприо) е робовладелецът, който държи съпругата на Джанго (Кери Уошингтън). В останалите роли предстои да видим  Джоузеф Гордън-Левит, Самуел Джаксън, Саша Барън Коен и др. Този път Тарантино опитва силите си в уестърна, отдавайки почит на незабравимия Серджо Леоне.

 Коментари (7)


      

Други 

Подобни публикации