Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

20 ГОДИНИ ОТ СВЕТОВНАТА ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА "КРИМИНАЛЕ" В КАН


16.05.2014  Текст:  Kastel

Криминале

   

Навършиха се точно 20 години от световната премиера на филма "КРИМИНАЛЕ" (Pulp Fiction). На 12 май 1994 година шедьовърът на едва 31-годишния тогава Куентин Тарантино е прожектиран за първи път в рамките на основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан и впоследствие е удостоен със Златната палма! Това е единственият филм от всички, спечелили най-голямото отличие в цялата история на фестивала в Кан, който е поставил и зрителски рекорд. Приходите от неговото световно разпространение възлизат на 214 млн. щатски долара, а разходите за заснемането му са едва 8 млн.!   Вижте как бе честван на 67-ия фестивал в Кан - тук

„Криминале“ оказва огромно влияние върху развитието на киното, предизвиквайки вълна от подражатели сред създателите на филми не само в САЩ, но и по целия свят. И до днес именно това е най-известният филм на Тарантино, класиран на 5-то място в топ 250 на IMDB - най-големият сайт за кино в света. 
"Криминале" заема второ място и в една друга престижна класация на най-добрите филми в цялата история на киното, която е съставена от международната синефилска общност „A Band Apart“. В гласуването, проведено през лятото на 2011 година, са участвали 125 кинокритици, блогъри, журналисти и режисьори от 18 страни на света (Великобритания, Гърция, Швеция, Италия, Испания, Холандия, Франция, Русия, Украйна, Беларус, Армения, Естония, САЩ, Канада, Индонезия, Филипини, Индия, Бразилия). В окончателната класация (Greatest Films Poll 2011) са представени 130 заглавия. На първо място е класиран епохалният филм на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея". 
Повече за знаменития създател на филма "Криминале" може да прочетете тук

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации