Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

17-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ СТАРТИРА С БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА И НАГРАЖДАВАНЕ НА ИЦХАК ФИНЦИ


08.03.2013  Текст:  Kastel

АКЦЕНТ

   

 

С премиерна прожекция на документалната лента „Витоша“ снощи в голямата зала на НДК бе открит 17-ият София Филм Фест. Филмът е едно обяснение в любов към планината-оазис, която ни кара да се чувстваме повече хора и без която животът на столицата едва ли би бил същият. Автор на идеята е Иван Попйорданов, режисьор и монтажист - Любомир Младенов, оператор - Орлин Руевски и продуценти Галина Тонева и Кирил Кирилов.
Организаторите на кинофестивала рискуваха с решението да открият фестивала точно с документален филм, но препълнената зала 1 на НДК снощи показа, че гражданското общество, за което се разказва в него е живо. „Витоша“ е и филм за децата на прехода, които успяха с протестите си на „Орлов мост“ миналата година да защитят любимата си планина от коварните попълзновения на едри предприемачи да променят в свой интерес закона.
Колкото и сладка да е, това все пак, е само една победа. Но ако искаме да продължаваме да наричаме Витоша „нашата планина“, ще трябва да сме готови за още много битки с агресията на простотията с много пари.

Преди прожекцията на филма се състоя награждаването на актьора ИЦХАК ФИНЦИ с НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за приноса му към киноизкуството.
Получавайки престижното отличие от ръцете на неговия създател – скулптора Георги Чапкънов – Ицхак Финци обяви, че не смята все още своето дело в киното за завършено. Той сподели със зрителите намерението си да продължи съвместната си работа с режисьорката Лиза Боева, с която заснеха късометражния филм „ВЕРА“, отличен със „Златен Витяз” на миналогодишния кинофестивал в Омск (Русия). В него Финци играе ролята на професор, който в навечерието на своя 80-годишен юбилей получава писмо от жена, която не е виждал 50 години. Някогашната му голяма любов – Вера...
Големият български актьор също ще навърши 80 години съвсем скоро – на 25 април. Но на изпровизираната среща с представители на медиите, състояла се ден преди да получи Наградата на София в ресторант „Рубаят“ в НДК, той призна, че още не се е наситил на любимата си актьорска професия. Гледайки изпълнението на Жан-Луи Трентинян в отличения с „Оскар“ филм „Любов“ се уверил, че човек и на тази преклонна възраст може да продължи да създава нещо стойностно.
Той сподели, че винаги се е стремял да бъде различен на екрана, да не робува на рутина или някакво амплоа, а да използва нови техники и похвати, които усвоява с течение на времето. Навремето бил поразен от играта на Тоширо Мифуне в „Червената брада“ на Куросава. Запитал се – защо да не опитам да бъда също толкова яростен и отдаден в своето изпълнение на екрана. Точно тогава се снима в „Краят на песента“ на режисьора Милен Николов.
Впоследствие ще създаде цяла галерия незабравими образи във филми, които ще останат в „Златния фонд“ на българското кино. Един от тях е „Преброяване на дивите зайци“ (1973) на режисьора Едуард Захариев, който според кинокритика Атанас Свиленов е истинска революция за времето си, който фестивалната публика ще може да види отново тази вечер в столичния Дом на киното.
Ицхак Финци смята, че днешните български филми страдат от подражателство. Не им достига изповедалност и искреност. А и публиката вече не е онази, чиято душа е усещал навремето и която е била готова да го следва в търсенията му. „Днешната публика е толкова разнолика и разномислеща, толкова променена, че вече ми е трудно да я възприемам като едно същество, с което съм свикнал и с което чувствам родствена близост“, казва актьорът, който обаче не се е отказал да мечтае.

Днес фестивалът предлага освен среща с изкуството на Финци в Дома на киното и прожекции на още четири места в София. В кино „Люмиер“ може да гледаме „РАЗКАЗИ“ на режисьора Михаил Сегал, който е смятан за един от най-добрите руски арт филми на 2012 година и чудесния български документален филм „ЦВЕТАНКА“. Режисьорският дебют на Юлиян Табаков, който e копродукция на ГнуФилм (Швеция) и АГИТПРОП (България), получи преди дни Голямата награда Big Stamp Award в регионалния конкурс на ZagrebDox 2013.
Според изявлението на журито, „използвайки прецизен и изискан кинематографичен език, "Цветанка" ни разкрива най-интимните моменти от живота на героинята. Мощният визуален стил на автора и неговият перфекционизъм във всеки един компонент на филма изграждат свят, в който дори и най-далечното минало достига до зрителите със силен емоционален заряд. Въпреки че филмът разказва историята на обикновена българска лекарка, посланието му е универсално."
В Синема Сити от 19 часа може да видим премиерната прожекция на „ПИЕТА“ - новата творба на големия южнокорейски режисьор Ким Ки Дук, за която той спечели „Златен лъв“ на последния кинофестивал във Венеция.
След него ще бъде прожектиран френският „РЪЖДА И КОСТИ“ (RUST AND BONE) на режисьора Жак Одиар, в който блести със своето изпълнение актрисата Марион Котияр.
В „Euro Cinema“ ще можем да си припомним „ПОСЛЕДНИЯТ КОНЦЕРТ НА КРИЙМ“ на Тони Палмър – един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Историческият последен концерт в „Роял Албърт Хол“ в Лондон на една от най-великите рок групи в историята – Крийм, е заснет и монтиран с динамиката на тяхното наелектризиращо изпълнение.
След него в същия киносалон ще бъде представен още един филм на Палмър - „ALL MY LOVING“. Почти четири десетилетия след премиерата си той продължава да резонира звучно с прекрасните и лудешки изпълнения на онзи твърде шумен и шарен свят. Филмът се е съсредоточил предимно върху британските рок легенди (нищо че в него се говори за „поп музика”). Комбинацията от концертни изпълнения и наситени с ексцентричност интервюта води до халюциногенно, психеделистично преживяване.
А в кинозалата на Гьоте-институт ще можем да видим подборка от късометражни филми, номинирани за Европейските кинонагради.
И така, 17-ият София Филм Фест вече потегли. В неговите рамки ще бъдат представени около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики: Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес - Майсторите, Киното утре - Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и др.
Цялата програма на фестивала, който ще продължи през целия март и по традиция ще има своето продължение в Бургас, във Варна и в Пловдив.
Източник: официалният сайт на 17-ия София Филм Фест.Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)