Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

16-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ПАНОРАМА НА НОВОТО РУМЪНСКО КИНО


30.01.2012  Текст:  Kastel

Кристи Пую

   

16-ият София Филм Фест, който ще се проведе от 9 до 18 март, ще представи някои от най-важните филми от румънската нова вълна. Фокусът Румъния е посветен на десетте години шеметен възход на киното в северната ни съседка, което удиви световните фестивали, възвръщайки интереса към авторския филмов език.

В партньорство с Romanian Film Promotion и Transilvania International Film Festival през март в София ще бъдат представени десетина румънски продукции, заснети в началото на ХХI век, ще гостуват утвърдени представители на новата вълна в румънското кино, сред които са Тудор Джурджу (продуцент, режисьор и фестивален директор), Каталин Митулеску (сценарист и режисьор), Даниел Митулеску (продуцент) и др.

Любопитна е връзката между развитието на един кинофестивал и една кинематография. Например фестивалът в Клуж и налагането на новото румънско кино по света са потвърждение, че промоцията на националната кинематография има нужда от международна/национална платформа, която да изтласка творческата енергия на международното филмово поле. Това се случи в Румъния през последното десетилетие. Фестивалът е в Трансилвания, Клуж. А част от филмите, които се реализираха през годините, представяме на фестивала в София.

4 месеца, 3 седмици, 2 дни”, носител на „Златна палма" в Кан 2007 и на наградата за най-добър балкански филм от София филм фест 2008 е несъмнено най-популярният румънски филм. Това е разказ за румънска студентка, на която й се налага да направи нелегален аборт в последните дни на комунизма... Според режисьора Кристиан Мунджиу, „това е история за решенията, отговорностите и избора в живота, за солидарността и приятелството в контекста на тогавашната епоха“.

12:08 източно от Букурещ” на Корнелиу Порумбою („Златна камера” в Кан 2006) обобщава иронично, забавно и оригинално някои от най-спорните тези относно преврата в Румъния на 22 декември 1989 г. и оттеглянето на диктатора Николае Чаушеску. Сюжетът се върти около токшоу по местния телевизионен канал в малко градче, точно 16 години след революцията.

Флорин Шербан получи Голямата награда на журито на Берлинале 2010 за „Ако искам да свиря, аз свиря” – историята на последните пет дни, които младият Силвиу прекарва в дома за малолетни престъпници. Сюжетът си остава докрай непредсказуем, емоционалната реакция на зрителя се променя рязко с напредването на филма, а да не забравяме и експеримента – актьорският състав е почти изцяло от криминално проявени.

Кристи Пую е смятан за основоположник на новата вълна в съвременното румънско кино. Всички негови филми са показвани на София Филм Фест. В тазгодишната програма Пую ще бъде представен с един от последните си филми („Аврора“ или „Смъртта на г-н Лазареску”).

Сред румънските заглавия, поканени за панорамата в рамките на СФФ 2012, са още и „Вторник, след Коледа” на Раду Мунтеан, „Най-щастливото момиче на света” на Раду Джуде (представян като проект в издание на София Мийтингс и получил наградата на ФИПРЕССИ на 13-ия София Филм Фест през 2009 г.) и „Сънят на Адалберт” на Габриел Ахим.
Първият разказва за любовен триъгълник и според режисьора „не е филм за вината, а за избора, за онези житейски кръстопъти, на които усещаш, че можеш да контролираш съдбата си и чувстваш, че имаш сили да обърнеш живота си в друга посока”. Вторият е семейна драма за 18-годишната Делия, която печели скъп автомобил от промоционалната кампания на фирма за напитки, но това предизвиква неочакван конфликт с родителите й. А „Сънят на Адалберт” е участник в международния конкурс на София Филм Фест 2012 и ще бъде представен допълнително, заедно с останалите съперници за Голямата награда.

Тудор Джурджу ще бъде сред специалните гости в София и ще представи пред българската публика късометражния си филм „Супермен, Спайдърмен или Батман“. Джурджу е основател и президент на фестивала в Трансилвания/Клуж. През годините има опит като президент на румънската национална телевизия TVR (2005-2007). Той е шеф и на една от най-продуктивните продуцентски компании - „Libra Film”, също разпространител и мениджър на киносалони.

Друг румънски гост в София се очаква да бъде Каталин Митулеску, носител на „Златна палма” в Кан 2004 за късометражния си филм „Трафик”, шеф на продуцентската компания „Strada Films”, съпродуцент и сценарист на „Ако искам да свиря, аз свиря”, сценарист и режисьор на „Любовникът” (2011). Последният филм разказва за чаровен съблазнител на млади жени, посредник в търговията с плът в западналия румънски черноморски курорт Констанца, и за любовта като призма, през която може да се погледне и осмисли секстрафика. Сред специалните гости на 16-ия София Филм Фест ще бъде и Даниел Митулеску, продуцент на „Ако искам да свиря, аз свиря” и „Любовникът”.

Източник: пресофисът на 16-ия София Филм Фест и официалният сайт на фестивала Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)