Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

15-ят СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРЕДСТАВЯ 6 ФИЛМА, ПРЕТЕНДИРАЛИ ЗА „ОСКАР“


28.02.2011  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

Черен лебед” на Дарън Аронофски ще открие юбилейния 15-и Международен София Филм Фест. Макар че бе номиниран в пет категории, този филм успя да спечели само един "Оскар" – за най-добра актриса в главна роля в лицето на Натали Портман.
С най-новият филм на Дани Бойл „127 часа” ще бъде поставен специален акцент върху дългогодишното сътрудничество между София Филм Фест и Британския съвет, който през 2011 година празнува своя 20 годишен юбилей! Прожекцията на филма е предвидена като специалната Британска гала-вечер в програмата на фестивала.
„127 часа” също бе сред основните претенденти в надпреварата за „Оскар”-ите със своите 6 номинации, но за съжаление – не получи нито една статуетка. Филмът обаче заслужава да се види най-малкото, заради Джеймс Франко в главната роля, с неговото непринудено и емоционално превъплъщение, каращо зрителите да гледат със затаен дъх от първия до последния кадър.
Зимен дар” (Winter’s Bone) на Дебра Граник е включен в програмата „Голямата петорка” като носител на Голямата награда на журито от последния кинофестивал „Сънданс“. Той също бе сред кандидатите за „Оскар“ в категорията „най-добър филм”.
Три от продукциите, номинирани за „най-добър чуждоезичен филм”, пък са включени в програмата „Киното днес – Големите майстори”. Радващо е, че сред тях е и вече удостоената с „Оскар“ творба на датчанката Сузане Биер „В един по-добър свят”, както и най-новият филм на Алехандро Гонсалес Иняриту „Бютифул” (носител на „Златен глобус” за чуждоезичен филм) и канадският „Изпепелени” (Incendies) на Дени Вилньов, отличен с Голямата награда от фестивала във Варшава 2010.
Източник: Пресофисът на 15-ия София Филм Фест
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)