Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

15-ят СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - ПО АМБИЦИОЗЕН ОТ ВСЯКОГА


26.01.2011  Текст:  Kastel

15 София Филм Фест

   

Проведе се първата пресконференция за предстоящия през март 15-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, който е в топ 50 на фестивалите по света, според сп. „Варайъти”. След по-малко от пет седмици той отново ще ни даде възможност да гледаме хубаво кино, да се срещнем и разговаряме с големи кинотворци и да сверим часовниците сис със световните филмови тенденции.
Започнал като тематичен мюзик фест, София Филм Фест постепенно се превърна във филмовото събитие на годината у нас, представящо доста пълно както търсенията в съвременното световно кино, така и най-новото от българското и регионалното кино.
През 2010-а София Филм Фест получи признание от Международната Федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) – акредитация като състезателен фестивал със специализиран конкурс (за първи и втори филми). Членството във FIAPF е неоспоримо доказателство за развитието и международното признание на българското кино през последното десетилетие и сериозно постижение на фестивалния екип.
Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата и Националния филмов център, Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

За Голямата награда на 15-ия София Филм Фест отново ще се състезават 12 филма. До момента са потвърдени 7 заглавия - от България, Турция, Португалия, Съединените щати, Иран и Германия. За първи път в конкурса са включени два български филма – „Подслон” на Драгомир Шолев и „Тилт” на Виктор Чучков-син. Това не е случайно, присъствието на два български дебюта е признание за навлизането в киното на нова генерация млади български кинематографисти, които уверено конкурират своите колеги по света и са в основата на връщането на доверието на българската публика към родното кино. Останалите конкурсни заглавия са:
Америка” (America) – Португалия/Русия/Испания/Бразилия, реж. Жоао Нуно Пинто, с участието на Чулпан Хаматова;
Бяло като сняг” (White As Snow) – Турция, реж. Селим Гюнеш;
Полски бар” (Polish Bar) – САЩ, реж. Бен Берковиц;
Кучешка пот” (Dog Sweat) – Иран, реж. Хосеин Кешаварц;
Денят, в който не бях родена” (The Day I Was Not Born) – Германия-Аржентина, реж. Флориан Микуд Косен.
Международно жури ще определи основните награди на 15-ия София Филм Фест. Негов председател ще бъде номинираният за „Оскар“ исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон. От 1978 г. той е в основата на създаването на Фестивала в Рейкявик. През 1987 основава Исландската филмова корпорация, която се превръща в най-значимата продуцентска компания в страната. Като режисьор Фридриксон печели международно признание с филма си „Деца на природата”, който е номиниран за „Оскар” за чуждоезичен филм. В София ще представи най-новия си филм “Мама Гого” (Mamma Gogo).
За девети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия е в състав: Весела Данчева – режисьор, Виктор Чучков-син – режисьор, Антон Бакарски – оператор, Ованес Торосян – актьор и Николай Василев – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2010. Тя ще определи 12-те финалисти в конкурса. А новият победител в конкурса за наградата JAMESON ще бъде избран от международното жури, за което ще научим повече през февруари.
За първи път на фестивала ще има Фокус върху киното на Франция. Програмата се организира съвместно с Френския институт в София, който има 20-годишен юбилей, и ще бъде обявена наскоро.
Рубриката „Голямата петорка” включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивала в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс.
В нейните рамки ще бъдат представени: “Чичо Бунми си спомня предишните животи” (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives) - “Златна палма“ в Кан) на Апичатпонг Уерасетакул, „Мед“ (Bal) на Семих Капланоглу - (Златна мечка” в Берлин), “Даровете на зимата" (Winter’s Bone) на Дебра Граник (Голямата награда в Сънданс), “Ако искам да свирна, ще свирна” (If I Want To Whistle I Whistle) на Флорин Сербан (Специалната награда на журито в Берлин), Поезия” (Poetry) на Канг Донг Ли (Корея, Награда за сценарий в Кан)...
В програмата „Киното днес – големите майстори” за втора поредна година ще видим последните филми на някои от най-утвърдените режисьори на съвременното кино.
„Киното днес” съдържа повече от 20 филма, сред които “Красиво" (Biutiful) на Алехандро Гонзалес Инариту, “Три" (Three) на Том Тиквер, “Обет" (Besa) на Сърджан Каранович, “Морфин” на Алексей Балабанов, “Как прекарах това лято" (How I Ended This Summer) на Алексей Попогребски.
В програмата „Киното утре – големите надежди” са представени някои от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които “Зимна ваканция" (Winter Vacation) на Ли Хонги (“Златен леопард” в Локарно), представения като проект на София Мийтингс “Адриен Пал" (Pál Adrienn) на Агнес Кошич (“Особен поглед” в Кан), “Бягството/Die Fremde” (When We Leave) на Фео Аладаг (с над 20 награди)...
Българското игрално кино ще представи всички завършени филми след март 2010. За първи път пред публика ще бъде прожектиран дебютният филм на Димитър Коцев-Шошо “Лора от сутрин до вечер” по едноименния роман на режисьора. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.
Едно от най-успешните промоционални за българското кино събития през 2010 бе програмата Десетилетие на българското кино, организирана съвместно с Националния филмов център и Програма “Култура” на Столичната община. 34 игрални филма бяха представени от своите автори пред младежката аудитория на Дома на киното. Учениците и студентите гласуваха в сайта на Десетилетието за техните предпочитани филми. В седмицата преди официалното откриване на фестивала (25 февруари – 3 март) в Дома на киното ще бъдат прожектирани отново 10-те филма, получили най-висок рейтинг. Публиката ще бъде поканена да гласува в киното и онлайн (http://www.domnakinoto.com/desetiletie/) за избиране на своя любим филм на изминалото десетилетие, който ще има специална прожекция в рамките на фестивала.
Избраните филми са: “Източни пиеси”, “Писмо до Америка”, “Козелът”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Дзифт”, “Подгряване на вчерашния обед”, “Мила от Марс”, “Емигранти”, “Откраднати очи”, “Опашката на дявола”.
На 15-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 8-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.
Пълната програма на 15-ия София Филм Фест, подробна информация за гостите, партньорите и спонсорите ще бъде представена на основната пресконференция преди фестивала, която ще се състои в края на февруари.
Източник: пресофисът на 15-ия София Филм Фест
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)