Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

15-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - НАЙ-ОЧАКВАНИЯТ ФОРУМ НА ДРУГОТО КИНО!


03.01.2011  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   


Най-важният и значим форум, който дава възможност на ценителите на другото кино да видят на голям екран филми, които за съжаление никога не излизат в родната киномрежа, безспорно е Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival). С времето той се утвърди като водещо културно събитие за България и един от ключовите кинофестивали в Централна и Източна Европа. Изминалите 14 години наредиха родния фест сред 50-те най-значими кинофестивала в света според сп. „Варайъти”, а през 2010 СФФ получи акредитация от FIAPF, което го постави в една компания с Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари, Торонто и Москва. Сред гостите на феста са били Вим Вендерс, Никита Михалков, Алън Паркър, Андрей Кончаловски, Жан-Клод Кариер, Емир Кустурица, Майкъл Пейлин, Отар Йоселиани, Иржи Менцел, Кшищоф Зануси, Аньес Варда, Фолкер Шльондорф, Мики Манойлович, Тери Джоунс, Джери Шацбърг, Сергей Соловьов, Ян Троел, Тони Палмър, повечето от които получиха Наградата на София за цялостен принос в киноизкуството.

Само след два месеца започва неговото 15-то издание, което ще се открие на 4 март 2011 в Зала 1 на НДК. Основната програма ще приключи на 13 март, а прожекциите ще продължат до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. Програмата ще включи близо 200 филма, разпределени в традиционни за фестивала рубрики, сред които Международен конкурс за първи и втори филми, Голямата петорка (носителите на големите награди в Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто), Балкански конкурс, Ново българско кино, Награда Джеймисън за късометражен филм и други. За първи път ФРАНЦИЯ ще бъде страна с фокус на фестивала. Програмата се подготвя в партньорство с Френския културен институт.

  • Носителят на Оскар ДАНИС ТАНОВИЧ потвърди гостуването си в София. За първи път той лично ще връчи наградата за най-добър балкански филм. Танович спечели наградата за сценарий в Кан и чуждоезичен "Оскар" за дебютния си филм „Ничия земя” през 2002. Броени дни след церемонията в Лос Анжелис френският му продуцент Марк Баше пристигна в София на закриването на София Филм Фест, за да приеме първата награда на родния фест – кашон вино „Ничия земя” и диплом.

От следващата 2003-а СФФ стана състезателен фестивал и една от основните му награди е за балкански филм. По традиция тази награда се връчва от член на екипа на филма „Ничия земя”.
За първи път сценаристът и режисьорът на филма ще гостува у нас. Той ще представи най-новия си филм "ЦИРК КОЛУМБИЯ" на 12 март в Зала 1 на НДК на специална гала-прожекция след церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ. Филмът, получил наградата на публиката в Сараево и участвал с успех във Венеция и Торонто, е копродукция на Босна и Херцеговина, Франция, Великобритания, Словения, Германия, Белгия и Сърбия. В главните роли са Мики Манойлович и Мира Фурлан. Танович разказва история от навечерието на политическия конфликт в Босна и Херцеговина в началото на 90-те години – Хърватска се е отцепила, сърбите бомбардират Дубровник... Комунистите са предали властта и Дивко Бунтич пристига в малкия си роден град след 20 години изгнаничество в Германия. Той се завръща с лъскавия си червен мерцедес, младата и секси приятелка Азра, черния котарак Бони, който му носи щастие, и пълен джоб със западногермански марки. Когато Бони изчезва, целият град се втурва да го търси, за да получи обявената голяма парична награда. Суетенето около животинчето нажежава крехките отношения между Дивко и приятелката му, но пък между нея и 20-годишния му син Мартин се поражда силно привличане...

"МЕД" на турския режисьор Семих Капланоглу, носител на „Златна Мечка” и на наградата на екуменическото жури от Берлинале 2010, е включен в програмата „Голямата петорка”.
Подобно на предишните два филма в трилогията „Яйце” и „Мляко”, „Мед” е изключително красив и грижливо обмислен; филм, който върви бавно напред и докато с една ръка маха приканващо към зрителя, с другата го държи на безопасно разстояние от себе си... Най-добрият приятел на малкия Юсуф е неговият баща Якуп. Той осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата. Юсуф е тихо момче, а неговата майка Зехра се тревожи за бъдещето му. Страх обсебва семейството, когато един ден бащата на Юсуф не се прибира от гората. Малкото момче събира цялата си смелост и и тръгва да търси баща си…

"АКО ИСКАМ ДА СВИРНА, ЩЕ СВИРНА", получил два приза от Берлинале 2010 - „Сребърна мечка” за Голямата награда на журито и наградата „Алфред Бауер”, е също част от програмата „Голямата петорка”.
Румънско-шведската копродукция на режисьора Флорин Шербан разказва за Силвиу, на когото остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Те могат да се окажат цяла вечност, когато майка му се завръща след дълго отсъствие, и иска да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Какво би направил един режисьор за постигане на максимална автентичност? Румънският режисьор стига дотам, че привлича натуршчици за своята история и събира актьорски състав изцяло от криминално проявени хора.
Очаквайте още новини за програмата на мартенския киномаратон!
Източник: пресофисът на 15-ия София Филм Фест.

 Коментари (0)