Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АГАТА КРИСТИ


16.09.2015  Текст:  Красимир Кастелов

екранизации

   

Навършиха се 125 години от рождението на АГАТА КРИСТИ, която е призната за най-успешния автор на криминална литература в историята, а ЮНЕСКО я обяви и за най-превеждания писател на света. Нейните произведения са публикувани на сто и три езика.

Преди три години в Лондон бе открит паметник на легендарната писателка във връзка с честването на 60-годишнината от театралната премиера на едно от най-значимите й произведения „Капан за мишки” - най-дълго играният спектакъл без прекъсване в света (25 000 пъти).
Бронзовата статуя с височина 2,5 метра, изработена от Бен Тустън-Дейвис е поставена близо до театър „Св. Мартин“ (St Martin’s Theatre) насред Уест Енд – кварталът на театрите в английската столица, за да напомня за сценичния успех на кралицата на криминалния жанр, която е първата жена с три пиеси, играни по едно и също време там. 

На 15 септември се навършиха 125 години от рождението на самата Агата Кристи, която през своя 85-годишен живот е написала над 80 романа, продадени в над два милиарда екземпляра, поради което е призната за най-успешния автор на криминални книги в историята, а ЮНЕСКО я обяви и за най-превеждания писател на света. Нейните произведения са публикувани на сто и три езика.

Историята на живота на авторката на „Убийство в Ориент експрес“ и „Десет малки негърчета“ е не по-малко интригуваща от завладяващите й романи. Едва ли има друго място на света, където можем да се доближим по-близо до нея, от красивото крайбрежие в Южен Девън, наричано английската Ривиера. Агата Кристи, която е родена в град Торки, намиращ се в тази област, прекарва най-важните моменти от живота си именно там.
По тази причина ежегодно в средата на септември на това място се провежда фестивал, посветен на живота и творчеството на изключителната писателка, който привлича като магнит нейни почитатели от целия свят.

Феноменалната литературна кариера на Агата Кристи започва през 1920 година, когато е публикуван първият ѝ детективски роман „Аферата в Стайлс“, отхвърлян пет пъти преди това от различни британски издателства. Той е последван от поредица криминални творби с главно действащо лице Еркюл Поаро. Малко по-късно се появява и не по-малко известната мис Марпъл.

Агата Кристи е единственият автор в криминалния жанр, на която се удава да увековечи едновременно двама свои герои – колоритният белгийски детектив ЕРКЮЛ ПОАРО, криещ зад леко комичната си външност остър като бръснач ум и ДЖЕЙН МАРПЪЛ – симпатичната стара мома, която се занимава с благотворителност и клюки, когато не разплита престъпления с желязната си логика.

Поаро е главно действащо лице в общо 25 романа преди неговата създателка да го изпрати в отвъдното през 1975 година в „Завеса: последното дело на Поаро“. Благодарение именно на мосю Поаро и на госпожица Марпъл, Агата Кристи получава титлата „Първа дама на криминалния жанр”, а за цялостните й заслуги към литературата и изкуството е ръкоположена през 1971 г. за Дама на Британската империя, което е и най-голямата сред многобройните почести, оказвани й приживе. 

Джон Къран, който е дългогодишен изследовател на нейния живот и автор на книгата „Тайните дневници на Агата Кристи“ (Agatha Christie's Secret Notebooks), твърди, че успехът на книгите ѝ се дължи на рядкото съчетание в тях на достъпност и заплетеност на стила. Именно това допринася в немалка степен и за интереса на киното към нейното творчество. 

АГАТА КРИСТИ И КИНОТО

За пръв път героите на Агата Кристи оживяват на екрана още в далечната 1928 г., когато излиза „The Passing Of Mr. Quin“, заснет по едноименния й разказ. До момента са създадени 132 филма по творби на Агата Кристи и вече са пред завършване още четири тв-продукции. Трудно е да се каже на какво се дължи жизнеността на нейните криминални сюжети. Но малцина са хората, които могат да останат равнодушни пред тяхното очарование, на което е трудно да се намери рационално обяснение.

Днес повечето класации на екранизациите по Агата Кристи
се оглавяват от следните 5 филма:

 •  „УБИЙСТВО В ОРИЕНТ ЕКСПРЕС“ (Murder on the Orient Express, 1974) – реж. Сидни Лъмет, с Албърт Фини, Лорън Бъкол, Ингрид Бергман Шон Конъри в гл. роли;
   
 • СМЪРТ КРАЙ НИЛ“ (Death on the Nile, 1978) – реж. Джон Гилърмин, с Питър Устинов, Джейн Биркин, Бет Дейвис, Джон финч, Миа Фароу, Маги Смит, Дейвид Нивън, Анджела Лансбъри в гл. роли.
   
 • СВИДЕТЕЛ НА ОБВИНЕНИЕТО“ (Witness for the Prosecution, 1957) – реж. Били Уайлдър, с Марлен Дитрих, Тайрън Пауър, Чарлз Лоутън в гл. роли;
   
 • ЗЛО ПОД СЛЪНЦЕТО“ (Evil Under the Sun, 1982) – реж. Гай Хамилтън, с Питър Устинов, Джеймс Мейсън, Маги Смит в гл. роли;
   
 • ПРОКЛЯТИЕТО НА ОГЛЕДАЛОТО“ (The Mirror Crack'd, 1980) – реж. Гай Хамилтън, с Анджела Лансбъри, Тони Къртис, Рок Хъдзън в гл. роли.

Британският сериал „СЛУЧАИТЕ НА ПОАРО“ (Agatha Christie's Poirot), който стартира още през 1989-а и продължава до 2013-а, е признат за най-добрата телевизионна адаптация по Агата Кристи. В него образът на легендарния Еркюл Поаро е пресъздаден великолепно от английския актьор ДЕЙВИД СИШЕЙ. През всичките тези години неговите зрители имат възможност да наблюдават как той остарява на екрана едновременно със своя герой в продължение на всичките 70 епизода, в които участва. 

В образа на колоритния белгийски детектив са се превъплъщавали с успех и други британски актьори, сред които се откроява ПИТЪР УСТИНОВ, пресъздал на екрана белгийския детектив в общо 6 филма. Любопитно е обаче, че АЛБЪРТ ФИНИ, който играе този персонаж само във филма „Убийство в Ориент Експрес“, е единственият, номиниран за „Оскар“ за своето изпълнение.

Важно е да се знае също, че според спомените на внука на Агата Кристи (Матю Причард), знаменитата писателка харесвала повече мис Марпъл от Поаро. Тази ѝ героиня е възрастна дама от английската провинция, която благодарение на необикновената си наблюдателност се превръща в ненадминат детектив. Най-забавото е, че немаловажна роля при разкриването на престъпленията играе нейната пристрастеност към селските клюки.
Много от изследователите на творчеството на Агата Кристи са се опитвали да разберат коя всъщност е жената, послужила за прототип на образа на мис Марпъл.

Според Анна Харт, авторка на цяла книга по темата, озаглавена „Животът и времето на мис Джейн Марпъл“, прочутата писателка е използвала за основа на този колоритен образ черти от характера на собствената си баба. Но Агата Кристи отрича това, макар и да признава, че двете с мис Марпъл имат все пак нещо общо и това е склонността им да подозират у хората най-лошото, което в края на краищата винаги се потвърждава.

През 1984 г. английската телевизионна компания Би Би Си (BBC) започва да снима поредица от пълнометражни филми за Джейн Марпъл, озаглавена „КРИМИНАЛНИТЕ СЛУЧАИ НА МИС МАРПЪЛ“. 
За главната роля е поканена ДЖОАН ХИКСЪН, която още през 1945 г. се докосва до творчеството на знаменитата писателка, участвайки в нейната пиеса „Покана за убийство“. Казват, че още щом я видяла за пръв път на сцената, Агата Кристи й казала: „Някога вие ще играете мис Марпъл!“
И това действително се случва, макар че актрисата доста се колебае преди да приеме ролята, защото си мислела, че нито външността, нито маниерите й отговарят на описанията в романите на Кристи. Но по ирония на съдбата именно на нея се удава да пресъздаде на екрана образа на старицата-детектив по начин, който най-добре съответства на представите на многобройните й поклонници.
През периода 1984 –1992 г. Джоан Хиксън се снима в общо 12 телевизионни филма от изключително успешната поредица на Би Би Си. И според мнението на критиката, се превръща в най-добрата изпълнителка на ролята на мис Марпъл в цялата историята на киното. Актрисата е дори наградена от кралица Елизабет с Ордена на британската империя. От нейната работа вероятно би останала доволна и самата Агата Кристи, ако не си бе отишла от този свят няколко години по-рано – на 12 януари 1976 г. Впрочем, тя се отнасяла доста критично към абсолютно всички дотогавашни екранизации по книгите й за мис Марпъл. 
Първата мис Марпъл на големия екран е британската актриса ГРЕЙС ФИЛДС, участвала през 1956 г. в американската тв-постановка „Обявено убийство“. Следват превъплъщенията на МАРГАРЕТ РЪДЪРФОРД във филмите: „Тя каза „Убийство“ (1961) и „Murder at the Gallop“ (1963).
През 1980 г. в „Проклятието на огледалото“ ролята на мис Марпъл играе АНДЖЕЛА ЛАНДСБЪРИ, на която обаче е отделено твърде малко от екранното време. Причината е, че за този филм е привлечена цяла плеяда кинозвезди – Тони Къртис, Джералдин Чаплин, Ким Новак и Елизабет Тейлър. 
Прочутата американска театрална актриса ХЕЛЪН ХЕЙС се снима в още два филма - „Мистерия в Карибите“ (1983) и „Убийство с огледала“ (1985), като по време на втория отбелязва 85-ата си годишнина.


  
  

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)