Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

120 ГОДИНИ КИНО!


30.12.2015  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Навършиха се 120 години от онзи паметен 28-и декември на 1895-а година, когато в Париж се е състояла първата платена публична кинопрожекция на братя Люмиер. Пред около 40 посетители на Гранд кафе на Булеварда на капуцините в Париж те прожектирали няколко кратки серии от своите „движещи се фотографии”, включително и първия си късометражен филм „Работници излизат от фабриката Люмиер в Лион”. Той е заснет през пролетта на същата година, а апаратът на братята е патентован на 13 февруари 1895-а.

През 1896 Огюст и Луи Люмиер правят турне, за да представят своето изобретение пред света. Навсякъде прожекциите им предизвикват истински фурор. Особено това важи за най-известния филм в историята на киното „Пристигането на влака на гара Ла Сиота” (L'Arrivée d'un train à La Ciotat), който е смятан за първият документален филм в историята на киното.

Изобретението на Огюст и Луи Люмиер оказва огромно влияние върху развитието на културата, но странното е, че тогава двамата братя са смятали, че киното няма бъдеще и затова се насочват към фотографията. Скоро компанията „Люмиер” се превръща в един от най-големите европейски произодители на фотографски материали.
Независимо от това, признателното човечество продължава да отбелязва датата на първата им кинопрожекция като Международен ден на киното. Демонстрираната тогава „магия на движещите се картинки” символизирала тържеството на техническия прогрес. Днес от „най-важното от всички изкуства” се очакват нови технически чудеса. Много скоро триизмерната визия ще завладее не само екраните в киносалоните, но и в домовете на хората. Дали това ще допринесе за развитието на киното като изкуство или то ще продължи да деградира към все по-самоцелното зрелище – ще покаже бъдещето. Но каквото и да е то, не бива да се отрича фактът, че след откриването на книгопечатането, изобретението на киното е втората решителна крачка на човечеството за демократизиране на културата. За съжаление, още от зората на своето възникване то плаща дан на превръщането си в развлекателна промишленост. И днес като че ли това е най-голямата заплаха пред съществуването му като изкуство.

Специално за 120-ата годишнина на киното компанията "Moon Film" монтира видеоклип, представящ цялата история на развитието на седмото изкуство само в 120 секунди. Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)