Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

12 ВЕЛИКИ ФИЛМА ЗА ХРИСТОС


25.12.2013  Текст:  Kastel

Последното изкушение на Христос

   

Коледа безспорно e един от най-големите християнски празници. А раждането на Иисус Христос – едно от най-великите събития в историята на човешкия род. 
Всяка епоха си има своя собствена представа за неговата личност. Византийците го изобразяват на позлатени икони с тъмно лице, а през Средновековието се налага прекрасният мрачен стил на Торинския покров. Викторианците пък го предпочитат като светъл, синеок арийски герой в бели дрехи, какъвто е на картината на Холман Хънт „Светлината на света”. 
През последните десетилетия представянето на Иисус чрез средствата на изкуството е по-разнообразно от всякога. - той е патриархален, млад, мистичен, жизнен, сатиричен, че дори актьор и певец. И това разнообразие никъде не е толкова голямо, колкото е на филмовия екран. Твърде много са кинематографистите, които са се опитвали (и още го правят!) да разкажат чрез средствата на киното за живота на Иисус Христос, за неговото чудодейно раждане и още по-чудодейно възкресение. Но малцина са успявали да надмогнат елементарната илюстративност и да внушат с ярки филмови метафори идеята за величието на Духа и неговото безсмъртие.
Но макар и рядкост, все пак има такива филми и те често попадат в различни топ класации на най-доброто, създадено по темата. В предложения по-долу списък на 12-те най-значими кинотворби за Иисус е използвана за основа класация, публикувана преди време в британския вестник „Гардиън”.

ТОП 12 НА НА ФИЛМИТЕ ЗА ИИСУС

12. „ИИСУС” (реж. Роджър Янг, 1999).

Това е подробна филмова илюстрация на живота на Христос, включваща целия му житейски път – от раждането до разпятието на Голгота. След кръщението, което приема от Йоан Кръстител, Иисус (акт. Джеръми Систо) се оттегля за 40 дни в пустинята, където му предстои да устои на редица изкушения – главните от които не са физически, а духовни. След завръщането си сред хората, започва своите проповеди, променили завинаги света. 

11. „ЦАР НА ЦАРЕТЕ” (реж. Сесил ДеМил, 1927)

Културното разнообразие в човешките представи за Иисус е най-добре изобразено в този филм, който е сред най-гледаните филми в историята на киното. Това е първата пълнометражна лента за раждането, живота, смъртта и възкресението на Иисус Христос. Заснет е още през двайсетте години на миналия век и извежда на преден план дългата традиция на отразяването на библейската тема. Ролята на Иисус изпълнява Хенри Байрон Уорнър.

10. „НАЙ-ВЕЛИКАТА ИСТОРИЯ, РАЗКАЗВАНА НЯКОГА” (реж. Джордж Стивънс, 1965)
Този лъскав холивудски епос се запомня преди всичко с живия образ на Иисус, представен от големия шведски актьор Макс фон Сюдоф като благороден, скърбящ и мистичен аскет.

09. „ПОСЛЕДНОТО ИЗКУШЕНИЕ НА ХРИСТОС” (реж. Мартин Скорсезе, 1988)
Един от най-известните съвременни американски режисьори представя живота на Христос непосредствено и достъпно дори за онези, които не са посещавали никога църква. Неортодоксалният Иисус от този филм отразява духа на хедонистичното и невротично десетилетие, каквото бяха 80-те години на миналия век. Обрисуван е като грешник, изпълнен със съмнения, водещ борба с мазохистичните си наклонности, но в крайна сметка узряващ за отговорността да бъде Месия. 
Филмът е екранизация по прочутия роман на Никос Казандзакис „Последното изкушение”. Ролята на Иисус изпълнява Уилям Дефо, който успява великолепно да внуши, че неговият герой е подвластен на слабостите и изкушенията, пред които всеки човек се изправя през своя живот - страх, съмнение, угнетеност, похот. В ролята на Юда се превъплъщава Харви Кайтел. Мартин Скорсезе е номиниран за „Оскар” в категорията най-добър режисьор. Филмът има и две номинации за „Златен глобус” - за превъзходната музика на Питър Гейбриъл и за най-добра актриса (Барбара Хърши) в поддържаща роля.

08. „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН" (реж. Тери Джоунс, 1979)

Легендарната британска комедийна трупа Монти Пайтън (Греъм Чапман, Джон Клийз, Тери Гилиам, Ерик Айдъл, Тери Джоунс и Майкъл Пейлин) представя супер нетрадиционно фигурата на Иисус. Това е язвителна, анархистична сатира не само срещу религията, но и срещу холивудския стил на третиране на библейските теми. Филмът прелива от невероятно остроумни шеги, скечове и реплики, които с времето са се превърнали в истинска класика на комедийния жанр. 
„Монти Пайтън“ не само нападат и хулят фанатизма и лицемерието на институционализираната религия и политика по своя неповторим начин, но предлагат и алтернатива: бъди индивидуалност, мисли с главата си, не оставяй на другите да те водят! 
„Всеки решава за себе си” – провиква се Брайън в един от ключовите моменти на филма. „Да, ние трябва да решим за себе си” – му отговаря в хор тълпата. Ролята на Иисус изпълнява Кенет Коли.

07. „СТРАСТИТЕ ХРИСТОВИ” (реж. Мел Гибсън, 2004)
Този силно въздействащ със своята жестокост филм успява да вдъхне живот на познатата на всички ни евангелска история. Любопитно е, че повечето от сцените са заснети по същите места, където навремето е снимал и Пиер Паоло Пазолини своя филм за Христос. За нас, разбира се, не е маловажен фактът, че две от най-важните роли във филма на Гибсън са поверени на български актьори - Христо Шопов и Христо Живков. А в Иисус се превъплъщава Джим Кавийзъл.

06. „КРАЛ НА КРАЛЕТЕ” (реж. Никълъс Рей, 1961).
Това е слабо познат у нас филм, режисиран от знаменития знаменития Никълъс Рей, който е широко известен с излъчвания и по телевизията „Бунтовник без кауза”. Ролята на Иисус изпълнява Джефри Хънтър, станал много популярен след участието си в телевизионния сериал „Star Trek”.

05. „СИН НА ЧОВЕК” (реж. Гарет Дейвис, 1969).
Eдва ли е случайно, че именно в края на 60-те - скоро след като Джон Ленън оповестява, че Бийтълс са по-популярни от Иисус, се появява и филм като този. Известният телевизионен драматург Денис Потър пресъздава образа на светеца като непокорен, страстен дърводелец от Галилея, който се съмнява във всичко, включително и в правото си да бъде Месия. Неговият характер отразява объркания, бунтарски дух на 60-те, а Христос (акт. Колин Блейкли) съответства в голяма степен на образа, в който повечето съвременни хора са свикнали да си го представят.

04. „ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЯ” (реж. П.П.Пазолини, 1964)
В този шедьовър на киното Иисус е невзрачен, измършавял, но с дълбоки и проницателни очи - истински Спасител на народа - подхождащ много на режисьора, който е убеден марксист. Пазолини обаче не проповядва неговите идеи, нито пък го възхвалява, а просто се опитва да … документира прочутата евангелска история. Неслучайно за повечето от основните персонажи наема непрофесионални актьори, а за типажите използва местни хора. Всяко лице, което виждаме на екрана, е невероятно изразително и индивидуално, което допринася за подсилване ефекта на достоверност на разказа, доближавайки го по сила до документалното въздействие. Великолепното музикално оформление, за което са използвани негърски госпъли и песни на различни народи, съчетано с операторското майсторство, придават особена широта и епичност на филма. 
„Евангелието по Матея” е номиниран за три „Оскар”-а и отличен със Специалната награда на журито на кинофестивала във Венеция през 1964 г. Ролята на Иисус изпълнява испанският студент по икономика Енрике Ирасоки, чийто баща е баск, а майка му - еврейка.

03. „ИИСУС ОТ НАЗАРЕТ” (реж. Франко Дзефирели, 1977)
Това е един от най-популярните филми за Иисус, който е излъчван неведнъж в навечерието на Коледа и по българската телевизия. Мини сериалът, чиято обща продължителност е 382 мин., е сред най-високо оценяваните класически екранизации на Евангелието. Ролята на Христос изпълнява британският актьор Робърт Пауъл, а останалите библейски персонажи са пресъздадени от британски и холивудски звезди като Ан Банкрофт (Мария Магдалена), Кристофър Плъмър (цар Ирод), Майкъл Йорк (Йоан Кръстител), Оливия Хъси (Дева Мария) и др. Чудесната галерия от образи в тази респектираща суперпродукция е обогатена от запомнящото се присъствие на Клаудия Кардинале, Стейси Кийч, Лоурънс Оливие, Антъни Куин, Род Стайгър и др. 
„Иисус от Назарет” е силен, зрелищен филм, в който Христос е „бяло платно, върху което публиката само може да изрисува своята собствена представа.”

02. „ИИСУС ХРИСТОС – СУПЕРЗВЕЗДА” (реж. Норман Джуисън, 1973)
Чудесен музикален филм, който е екранизация на едноименната рок-опера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър, представена за първи път на сцена през 1971г. Действието следва каноничното Евангелие, разказващо за събитията, станали през последната седмица от живота на Иисус, като започва с пристигането му заедно с неговите последователи в Йерусалим и завършва с разпъването му на кръста. Ролята на Христос във филма играе великолепно Тед Нийли, който заедно с Карл Андерсън (Юда) е номиниран за „Златен Глобус”. Преди този филм рок операта „Иисус Христос-суперзвезда” е позната на публиката като музикален албум, в който партията на Исус изпълнява Йън Гилън.

01. „ИИСУС ОТ МОНРЕАЛ” (реж. Дени Аркан, 1989)
Превъзходна канадска продукция, която е номинирана за „Оскар” в категорията най-добър чуждоезичен филм. В нея се разказва за малка актьорска трупа, опитваща се да вдъхне нов живот на Евангелието. Ролята на Христос изпълнява Лотер Блуто, роден през 1957г. в Монреал. Силно въздействаща кинотворба, изтъкана от хумор, интелигентност и чувствителност, завладяваща както с оригиналната си интерпретация на евангелския сюжет, така и с остро критичния поглед към съвременното общество като цяло и шоубизнеса в частност. Според режисьора Дени Аркан, във филма му става въпрос както за „Големия взрив и формулата на Кока-Кола, така и за монолога на Хамлет и фашистите, причестяващи се всеки ден” – тоест за всичко, което е „незаобиколимо” на този свят.
Филмът „Иисус от Монреал” предизвиква фурор на кинофестивала в Кан през 1989г., спечелвайки две награди – на главното и на екуменическото жури.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)