Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"12 ГОДИНИ В РОБСТВО" СПЕЧЕЛИ 5 НАГРАДИ "НЕЗАВИСИМ ДУХ"


02.03.2014  Текст:  Kastel

Кейт Бланшет

   

 

Филмът на чернокожия английски режисьор Стийв Маккуин „12 години в робство“ (12 Years a Slave) бе удостоен с 5 награди „Независим дух“ (2014 Spirit Awards) в навечерието на 86-ата церемония за раздаване на „Оскар“-ите, съобщи агенция Associated Press. Американските награди за независимо кино се връчват традиционно ден преди нея в неофициална обстановка на плажа на Санта Моника в Калифорния. Този път лошото време принуди гостите да се въоръжат с чадъри и гумени ботуши, уточнява Reuters.

Нашумелият филм, който е заснет по мотиви от автобиографията на Соломон Нортъп „Twelve Years a Slave“ (1853), бе номиниран за общо 7 награди „Независим дух“ и триумфира в 5 категории – най-добър филм, най-добър режисьор (Стийв Маккуин), най-добър сценарий (Джон Ридли), най-добър оператор (Шон Бобит) и най-добра актриса в поддържаща роля (Люпита Нионго).
„12 години в робство“ вече спечели немалко престижни отличия, в това число признанието за най-добър филм на годината от американските кинокритици (Critics Choice), гилдията на продуцентите на САЩ, и от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA).
Според мен, е спорно доколко този филм може да бъде причисляван към независимото кино, защото макар и произведен извън системата на големите холивудски студиа, неговият бюджет никак не малък - $20 млн. Но ако тази нощ спечели и „Оскар“ в основната категория (най-добър филм) ще стане първата „независима“ кинопродукция с такъв успех. Впрочем, в досегашната 29-годишна история на наградите "Независим дух", само "Взвод" на Оливър Стоун е триумфирал и с "Оскар" за най-добър филм през 1987 година, след като е получил преди това и наградата "Независим дух". За сравнение, той е произведен само за $ 6 млн. от две малки продуцентски компании (Hemdale Film и Cinema 86).

МАТЮ МАККОНЪХИ бе удостоен с награда „Независим дух“ за своето невероятно убедително превъплъщение в образа на болен от СПИН от филма „Клубът на купувачите от Далас“ (Dallas Buyers Club). Тази нощ той може да излезе победител и в надпреварата за „Оскар“, тъй като е номиниран в категорията „най-добър актьор“. Матю Макконъхи спечели и миналата година награда "Независим дух", но за най-добра поддържаща роля във филма на Стивън Содърбърг "Професия: Стриптийзьор" (Magic Mike).
ДЖАРЕТ ЛЕТО, изпълнител на една от поддържащите роли в „Клубът на купувачите от Далас“, спечели „Независим дух“ в тази категория и би било несправедливо, ако не получи и „Оскар“ за впечатляващото си изпълнение.
Напълно заслужено наградата „Независим дух“ за най-добра актриса бе връчена на КЕЙТ БЛАНШЕТ за филма „Син жасмин“ на Уди Алън. Лично за мен, няма съмнение, че именно Кейт Бланшет ще триумфира тази нощ и с наградата „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля.

Синият е най-топлият цвят“ на Абделатиф Кешиш спечели награда „Независим дух“ за най-добър неанглоезичен филм.
За най-добър независим американски документален филм на годината бе обявен „На крачка от славата“ (20 Feet from Stardom), който е номиниран и за „Оскар“.
Пълният списък на всички отличени с награди "Независим дух" може да видите тук.



Коментари (0)


     



 

Други



 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)