Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

102-ГОДИШНИЯТ ПОРТУГАЛСКИ КИНОКЛАСИК МАНУЕЛ ДЕ ОЛИВЕЙРА СНИМА НОВ ФИЛМ


28.09.2011  Текст:  Kastel

Клаудия Кардинале

   

Португалският кинорежисьор Мануел де Оливейра, който на 11 декември ще навърши 103 години, вече работи в Париж върху 59-ия си филм „Гебо и сянката“ (Gebo et l'Ombre), съобщи AFP.
Снимките на тази екранизация по пиеса на португалския драматург Раул Брандао трябва да продължат до края на октомври, информират от неговата компания „O som e a furia“. За главните роли са ангажирани прочути европейски кинозвезди, като Мишел Лонсдал, Клаудия Кардинале и Жана Моро.
След своя дебют в киното с късометражния филм „Работи по река Дуро“, излязъл още пред 1931 година, Оливейра снима над 50 игрални и документални филми, за които е получил 43 международни награди и 18 номинации от най-престижните кинофестивали по света, като тези в Кан, Берлин, Венеция, Локарно и др. На негово име е учредена и специална награда, която се присъжда ежегодно на най-добрия авторски филм, показан на международния кинофестивал „Фантаспорто“ (Fantasporto), провеждащ се в град Порто, Португалия.
Предишната творба на Оливейра „Странният случай с Анжелика“ (O Estranho Caso de Angélica), бe представена на кинофестивала в Кан през 2010 г.
Мануел де Оливейра е най-старият кинорежисьор на света, който все още продължава да работи. На второ място в тази своеобразна класация на знаменитите доайени на съврременното кино се нарежда 99-годишният японски класик Кането Шиндо, чийто най-нов филм „Пошенска картичка“ (Ichimai no hagaki) участва в конкурсната програма на 33-ия Московски кинофестивал през това лято.
Вижте този откъс от епизод на предаването "Другото кино", излъчен по повод 100-годишнината на знаменития режисьор:Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)