Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

100-ГОДИШНИНАТА НА БЪЛГАРСКОТО КИНО С ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ В ПРАГА


04.02.2015  Текст:  Ангел МАРИНОВ

българско кино

   

За седма поредна година в Прага ще се проведе Фестивал на българското кино. Тази година той ще бъде посветен на 100-годишния юбилей на българското кино. От 5 до 11 февруари в чешката столица почитателите на киноизкуството ще видят едни от най-стойностните, награждавани и харесвани игрални и документални български филми за 2013 и 2014 г. Организатори на тазгодишното издание на филмовия форум отново са Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага. Съорганизатори са Националният филмов център, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна”. Филмовите заглавия в програмата са селектирани с участието на представители на кино „Луцерна” и специалисти от Института за документално кино в Прага.
7-ят фестивал на българското кино в Прага е под патронажа на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и министъра на културата на Чешката република Даниел Херман и ще бъде открит на 5 февруари от Лъчезар Петков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чехия.
Филмите ще се прожектират в кино „Луцерна” и в кинозалата на Европейския дом (Представителството на Европейската комисия в Чехия).

В първия фестивален ден публиката ще има възможност да гледа нашумелия филм „Съдилището” на Стефан Командарев, който ще бъде сред гостите на фестивала и лично ще представи своята творба пред зрителите в Прага.
На 6 февруари любителите на кинокомедиите ще се насладят на новата лента на Ники Илиев „Живи легенди”, носител на наградата за най-добър чуждестранен филм на „Манхатън Филм Фестивал” в Ню Йорк. Ден по-късно в кино „Луцерна” ще бъде показан дебютът в пълнометражното кино на режисьорката Майя Виткова – „Виктория”, който бе сред заглавията в програмата Another View на фестивала в Карлови Вари и спечели световно признание през изминалата година.
Седмото издание на Фестивала на българското кино в Прага ще отдаде почит на оператора Димо Коларов (1924-1997), възпитаник на Пражката филмова академия. В рамките на новата рубрика In memoriam ще бъде прожектирана класическата и емблематична за родното кино творба на Методи Андонов „Козият рог” (1972 г.), заснета от Димо Коларов.
Документалната програма включва три заглавия, които ще бъзат представени в Европейския дом. На 9 февруари зрителите ще видят „Аз съм домашен ученик” на Ралица Димитрова, на следващия ден – „Живот почти прекрасен” на Светослав Драганов, а на 11 февруари фестивалът завършва с „Последните черноморски пирати” на Светослав Стоянов, заснет в сътрудничество с чешки кинодокументалисти.
Съпътстващата програма предвижда срещи на публиката с българските гости - Стефан Командарев , Майя Виткова, Ники Илиев и Саня Борисова. В деня преди откриването и по време на фестивала в пасажа на културния дом „Луцерна” в центъра на Прага публиката ще бъде изкушена да опита някои от най-добрите български вина, ще се запознае с екологични продукти от българска роза (през козметика до деликатеси). Събитието „Вино и рози от България” е предназначено за широката публика в Чехия и се очаква да привлече нови приятели на Фестивала на българското кино.
Наред с филмовата програма е открита и изложбата „Отражения” с авторски фотографии на Александър Иванов, която улавя паралелно съществуващи реалности в съвременна България и се вписва по неповторим начин в атмосферата на фестивала. Изложбата може да бъде видяна в кафенето на кино „Луцерна” и Европейския дом.
Източник: mc.government.bg
 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание