Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЖАН-ЛУИ БАРО


08.09.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

Навършиха се 100 години от рождението на Жан-Луи Баро – знаменит френски актьор и мим, оставил ярка следа и в киното - особено с ролята си в безсмъртния филм „Децата на рая” (1945) на великия режисьор Марсел Карне .


В ролята на Баптист от филма на Марсел Карне "Децата на рая" (1945).


Жан-Луи Баро е роден в семейството на фармацевт, който умира в края на Първата световна война. Увлича се от философия, поезия, математика и театър. Зарязва работата си на помощник-счетоводител, за да продава цветя на централния пазар в Париж. Известно време е училищен преподавател и посещава курсове по живопис. Взима уроци по актьорско майсторство от знаменития Ш. Дюлен и през 1931 година е приет в трупата на театър „Ателие”. Увлича се по пантомимата и се учи от Етиен Декру. През 1935-та дебютира като театрален режисьор и се снима за пръв път в киното във филма „Славните дни” (Les Beaux Jours) на Марк Алегре.
По-голямата част от кариерата си посвещава на театъра и пантомимата, но участва и в 25 филма. Сред тях са „Великата любов на Бетовен” (Un Grand Amour De Beethoven, 1936), шпионската драма „Госпожица Доктор” (Mademoiselle Docteur, 1937), „Фантастична симфония” (La Symphonie Fantastique, 1942, ролята на композитора Хектор Берлиоз), „Завещанието на доктор Корделие” (телевизионен филм по мотиви на „Доктор Джекил и мистър Хайд” на Р. Л. Стивънсън, 1958).


С Мишел Симон в сцена от филма "Забавна драма" (1937), в който Баро изпълнява ролята на сериен убиец.


Огромният му талант на мим, драматичен актьор, поет и мислител се разкрива най-пълно във филмите на Марсел Карне. В „Забавна драма” (Drole De Drame ou L'étrange aventure du Docteur Molyneux, 1937) изпълнява ролята на фанатично влюбен, едновременно жесток и нежен, романтичен и вулгарен герой, обединяващ в едно на пръв поглед несъединими крайности.
В „Децата на рая” (Les Enfants Du Paradis, 1945) Баро предава с необикновена одухотвореност, простота и печал трагедията на великия мим Баптист Дебуро, която се разгръща едновременно в живота и на сцената.


Жан-Луи Баро в една от прекрасните сценични пантомими от филма на Марсел Карне "Децата на рая" (1945).


Сценичните пантомими, представящи лутанията на героя между „небето” и „земята”, любовта и дълга, са представени в кратки, но гениални символични миниатюри. А извън пределите на сцената е разкрита грандиозната драма на художника, чиито мисли и чувства се предадени с неподражаемо майсторство, заставящо ни да направим избор между стоицизма и максимализма на Дебуро и лекомисления практицизъм на неговия антипод Фредерик Льометр в чудесното изпълнение на гениалния френски актьор Пиер Брасьор.
В периода 1940 – 1946 г. Жан-Луи Баро се превръща в един от лидерите на „Комеди Франсез” и въобще на френския театър. Той не остава настрана и от обществения живот и през май 1968 година категорично подкрепя бунта на студентите и работниците от Париж, заради което го изгонват от директорския пост на театър "Одеон".


През 1982 изпълнява една от главните роли в историческия филм на Еторе Скола „Нощта на Варен” (La Nuit De Varennes).

Последната му поява на големия екран е във филма на Франческа Коменчини „La lumière du lac”.
Умира на 22 януари 1994г. в Париж.
 Коментари (0)