Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВИВИАН ЛИЙ


05.11.2013  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   


Днес светът на киното отбелязва 100-годишнината на легендарната киноактриса Вивиан Лий, двукратна носителка на „Оскар“ за блестящите си изпълнения в „Отнесени от вихъра“ и „Трамвай желание“.
Жената, чието истинско име е Вивиан Мери Хартли е родена в индийския град Даржийлинг, недалеч от Калкута, в семейство на преуспяващ английски бизнесмен.  Още съвсем малка е изпратена да се учи в Англия в Манастира на свещеното сърце в Роухемптън. Мечтае да стане актриса и затова продължава образованието си в Кралската академия за драматични изкуства.
Дебютира на киноекрана през 1935 г. в комедията „The Village Squire“. През същата година, след малка роля във филма „Things Are Looking Up“, решава да смени името си на Вивиан Лий. В края на 1931 г. се запознава с адвоката Хърбърт Лий Холман, който е много по-възрастен от нея. Скоро двамата се оженват и Вивиан прекъсва обучението си в Академията. На 12 октомври 1933 г. ражда единствената си дъщеря на име Сюзън.
Междувременно цял Лондон говори за превъзходната игра на Лорънс Оливие в „Ромео и Жулиета“. По това време той е вече женен за актрисата Джил Езмънд, от която има син, роден през 1936-а.

А когато по волята на съдбата (и на самата Вивиан!) пътищата им се пресичат, Лорънс вече е международна звезда, която впечатлява ценителите с новаторския си стил на сценично (и екранно) поведение. Той вдъхва на персонажите от пиесите на Шекспир много повече реализъм, искреност и емоции, отколкото е прието по онова време. Именно такъв го вижда за пръв път Вивиан, която едва започва сценичната си кариера. Образът на темпераментния, неотразим Ромео в изпълнението на Оливие, пленява въображението на младата актриса. Това е принцът, за който си е мечтала винаги. Поставя си за цел да гледа всички спектакли с любимия си актьор. Дръзва дори да проникне зад кулисите, за да се запознае лично с него. Поласкан от вниманието на красавицата, Лорънс й отвръща със същото, посещавайки „Маската на добродетелта“ – спектакълът, който я прави известна. 
                           ЛЮБОВТА ПЛАМВА ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВИЯ ИМ ОБЩ ФИЛМ
Много скоро контрактът, подписан с известния продуцент и режисьор Александър Корда, ги събира на снимачната площадка за филма „Пожар над Англия“ (1937), в който Вивиан Лий и Лорънс Оливие играят романтично влюбени един в друг кралска придворна дама и морски офицер. 
Трудно е да се съпротивяваш, когато самият живот ти поднася на тепсия онова, за което винаги си мечтал. През трите месеца снимки любовта от екрана преминава в живота. Вивиан и Лорънс не крият чувствата си и често намират поводи да остават насаме. 
„Невъзможно е да не се влюбиш в такава жена“, — признава след време Оливие. 
Но връзката им е възпрепятствана от факта, че са обвързани с брачни задължения. Вивиан има съпруг и малка дъщеричка. Оливие току-що е станал баща…
Законните им половинки не са склонни да им дадат развод, а майката на актрисата изпада в ужас, когато научава, че дъщеря й желае да заживее с друг мъж. Според нея, това е несъвместимо с католическия й морал. 
Но външно тактичната и акуратна Вивиан притежава упорство и своенравие, не признаващи граници. Заради Лари е готова да скъса с роднините си и с църквата. В крайна светка двамата заживяват заедно още преди да е официално разведена.
                                          ПРОБИВ В ХОЛИВУД И НАЙ-ПОСЛЕ БРАК
През 1938 г. Оливие заминава за САЩ, за да се снима в холивудската екранизация на „Брулени хълмове“. Вивиан остава сама в жилището им в Лондон, защото отхвърля предложението за второстепенна роля във филма. Режисьорът Уилям Уайлър не може да повярва, че е готова да пропусне подобна възможност. „Не би могла да мечтаеш за по-добра роля от тази за своя американски дебют“, - казва й той.
Скоро актрисата получава известие, че любимият й си е наранил крака по време на снимките. Какъв по-добър повод да отлети моментално при него! В Америка тя се запознава с брата на знаменития холивудски продуцент Дейвид Селзник, търсещ актриса за главната роля в „Отнесени от вихъра“. На кастинга тя засенчва всички претендентки. А и едва ли би могло да бъде иначе, след като твърдо вярва, че е създадена, за да въплъти на екрана Скарлет О’Хара. Не само красотата, но дръзкият й поглед, смелостта и неизчерпаемата жизненост са аргументи, на които малцина биха устояли. 
Официалният съпруг на актрисата, а също така и Оливие, се опитват да се протиповопоставят на смелото й намерение, но Вивиан е непреклонна и в крайна сметка подписва договор за участие във филма, пожънал най-големия касов успех в историята на киното.
„Живях със Скарлет цели шест месеца – от ранните часове на деня до късно нощем, — споделя актрисата след време. — Исках не само всяко мое движение и всеки жест да станат част от самата Скарлет, но и да се почувствам способна дори на постъпките й, заслужаващи презрение“.

Небивалият зрителски интерес, с който е посрещнат „Отнесени от вихъра“, се дължи в немалка степен и на Вивиан Лий, която е отличена с „Оскар“ за най-добро изпълнение на главна роля и става първата британска актриса, удостоена с тази престижна награда.
Според мнението на някои биографи, този светкавичен успех на амбициозната англичанка засяга самолюбието на Лари, който приема със смесени чувства възхода на жената до себе си. Но на този ранен етап любовта надделява над завистта и след като Вивиан получава дългоочаквания развод, звездната двойка сключва най-после законен брак. 
                                             ИЗПИТАНИЕТО НА СЛАВАТА И УСПЕХИТЕ
Александър Корда веднага ги ангажира за главните роли във филма си „Лейди Хамилтън“, който е посветен на забранената любов между адмирал Нелсън и жената на британския посланик в Неапол, много напомняща за началото на тяхната собствена връзка. 
Вивиан Лий предава толкова много от собствената си невинност и очарование на образа на пресметливата лейди Хамилтън, че Лорънс Оливие в ролята на прочутия морски вълк просто бледнее до нея. И занапред с всеки нов съвместен спектакъл или филм разликата в подхода им към ролите се набива на очи все повече и повече. 
Оливие е прекалено рационален в актьорските си превъплъщения, докато Вивиан им се отдава с цялата си душа, преживявайки буквално всеки миг от живота на героините си като свой собствен.
Прехластнатите критици се надпреварват да хвалят всяко нейно изпълнение, подлагайки на нападки понякога творчеството на Оливие.
И за да не му дава поводи да я ревнува от нейните успехи на сцената и екрана, тя се старае умишлено да ги омаловажава. Например с втория си „Оскар“, получен за ролята на Бланш Дюбоа в „Трамвай „Желание“ (1952), подпира вратата на стаята им, намеквайки на съпруга си, че и най-престижната награда не означава нищо за нея. 
                                               РАЗНОГЛАСИЯ, ДЕПРЕСИИ, БОЛЕСТИ
Неразбирателствата им обаче не секват и стават все по-видими за околните. За това допринася и фактът, че за 20 години съвместен живот не успяват да създадат деца. Мечтата им се разбива на пух прах след два спонтанни аборта на Вивиан, които стават причина за все по-честите й състояния на депресия. А през 1944 г. се разболява и от туберкулоза. Лекарите й предписват болнично лечение, но жадната за нови сценични предизвикателства актриса пренебрегва съветите им и продължава да работи. „За мен работата означава живот“, - заявява тя. През 1948 г. изпълнява главната роля в екранизацията на романа на Лев Толстой „Ана Каренина“ под режисурата на френския режисьор Жулиен Дювивие.
Междувременно се насилва да играе и ролите на гостоприемна домакиня и примерна съпруга, докато на Лорънс му става все по-трудно да се прави на идеален съпруг. Принудителното лечение, на което в крайна сметка е подложена, има жестоки последствия. След време се изяснява, че са й изписвали психотропни препарати, предизвикващи пристъпи на маниакална депресия, които пък се опитват да лекуват с електрошокове по време на престоя й в психиатрична клиника. 
Изтерзан от истериите на жена си, Оливие започва да се заглежда в по-млади актриси. Не се противопоставя на желанието на Вивиан да замине за снимки в Цейлон, макар и да знае че влажният климат на острова може да усложни здравословното й състояние. Това наистина се случва и тя е спешно заменена с Елизабет Тейлър.

                                                    ТЪЖНИЯТ КРАЙ НА ВИВИАН
                               
В началото на 1961 г. бракът й с Лорънс Оливие се разпада окончателно. Вивиан довършва снимките си във филма „Римската пролет на мисис Стоун“, а Лорънс получава възможност да се ожени за новата си любовница – не по-малко прочутата от него актриса Джоан Плоурайт. 
През няколкото оставащи й години живот Вивиан Лий продължава обречената борба с ужасните пристъпи на депресия, вярвайки до последния си миг, че нейният Лари ще се върне. Успява да се снима само в още един филм – „Корабът на глупците“, излязъл през 1965 г.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)