Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

100 ГОДИНИ ИНДИЙСКО КИНО


03.05.2013  Текст:  Kastel

Боливуд

   

Индия отбелязва 100-годишнината на своето национално кино. Първият индийски пълнометражен филм „Раджа Харишчандра“ е заснет през 1913 г. С времето тази киноиндустрия постепенно се превърна в най-голямата на света и днес произвежда над 1000 филма годишно на различни езици.
66-тият кинофестивал в Кан, който започва на 15 май, ще почете 100-годишния юбилей на индийското кино с ретроспективна премиера на специално дигитализирано копие на филма „ЧАРУЛАТА“ (Charulata, 1964) – един от шедьоврите на великия индийски режисьор Сатяджит Рей (1921-1992). Подготвеният за повторната си официална фестивална премиера филм (първата се е състояла на Берлинале през 1965 г.) е версия, създадена въз основа на реставрирания негатив. Самата реставрация е извършена в студията Studios Pixion (Индия) под контрола на компанията RDB Entertainments.
Преди малко повече от две години в София се проведе голям фестивал на индийското кино „Намасте България” – събитие, на което „Другото кино” посвети обзорна публикация за Боливуд, Радж Капур и Сатяджит Рей.Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание