Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

100 ГОДИНИ ИНДИЙСКО КИНО


03.05.2013  Текст:  Kastel

Боливуд

   

Индия отбелязва 100-годишнината на своето национално кино. Първият индийски пълнометражен филм „Раджа Харишчандра“ е заснет през 1913 г. С времето тази киноиндустрия постепенно се превърна в най-голямата на света и днес произвежда над 1000 филма годишно на различни езици.
66-тият кинофестивал в Кан, който започва на 15 май, ще почете 100-годишния юбилей на индийското кино с ретроспективна премиера на специално дигитализирано копие на филма „ЧАРУЛАТА“ (Charulata, 1964) – един от шедьоврите на великия индийски режисьор Сатяджит Рей (1921-1992). Подготвеният за повторната си официална фестивална премиера филм (първата се е състояла на Берлинале през 1965 г.) е версия, създадена въз основа на реставрирания негатив. Самата реставрация е извършена в студията Studios Pixion (Индия) под контрола на компанията RDB Entertainments.
Преди малко повече от две години в София се проведе голям фестивал на индийското кино „Намасте България” – събитие, на което „Другото кино” посвети обзорна публикация за Боливуд, Радж Капур и Сатяджит Рей.Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМИ НА ФОКУС
 Повече по темата вижте в сп. АРТИЗАНИН .
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание