Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО!


13.01.2015  Текст:  Kastel

българско кино

   

На 13 януари 2015 г. отбелязваме 100 години българско кино. На този ден, преди близо век – през 1915 г. в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на родоначалника на българското кино - режисьорът Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни.
Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него. По повод 90-годишнината от тази дата, през 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино. На 13 януари 2015 г. се навършва един век от това паметно събитие. Отбелязването на този значим юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви. 
На 13 януари в 10.30 часа в Музея на съобщенията ще се извърши валидиране на юбилейна пощенска марка "100 години българско кино". От 19.00 часа пък в Централния военен клуб се организира тържествен коктейл в чест на юбилея на българското кино. На 14 януари от 11 часа в Клуб на Народния представител в парламента се открива фотоизложба "100 години българско кино". На 15 януари ще се проведе студентски филмов маратон в Червената къща - прожекция на колекция от филми от НАТФИЗ. На 16 януари в Дома на киното ще има подбор от документални и анимационни филми по случай "100 години българско кино". Последното събитие е на 17 срещу 18 януари, когато в кино "Одеон" ще има нощ на българското кино.
Източник: novanews.bgКоментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание