Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„УРОК“ ЗАСЛУЖАВА ГОЛЯМАТА НАГРАДА В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС НА 19-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


14.03.2015  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Тази вечер в зала 1 на НДК ще бъде тържествено закрита първата (конкурсна) част на 19-ия София Филм Фест. Своите отличия ще получат победителите в четирите фестивални конкурса - международния, балканския, документалния и късометражния.
След като направих всичко възможно да видя всички филми, участвали в международния конкурс и почти всички в балканския, мога уверено да заявя, че нашият филм "УРОК" заслужава да получи Голямата награда в първия, а една от двете румънски продукции - "АФЕРИМ!" или "ЗАЩО АЗ?", реализирани и с българско участие, няма начин да не триумфира във втория.
Както е известно, председател на журито на международния конкурс е известният наш режисьор Стефан Командарев, което би трябвало да допринесе за осъществяването на желания от мен сценарий на предстоящата церемония по награждаването. Разбира се, върху крайното решение може да повлияе някой (или някои) друг от членовете на журито (Джей Джеон, заместник-директор на МФФ в Пусан - Корея, Зейнеп Атакан - продуцент от Турция, Леван Когуашвили - режисьор от Грузия и Илда Сантяго, програмен директор на МФФ в Рио де Жанейро - Бразилия). Сред филмите, които имат качества да оспорват първенството на превъзходната творба на Петър Вълчанов и Кристина Грозена, са "НИЧИЕ ДЕТЕ" на Вук Ршумович, "ВЪЛК" на Нажи Абу Ноуар, "Г-Н КАПЛАН" на Алваро Брехнер и "ДЕНЯТ НА ПАТРИК" на Тери МакМахон.
Конкуренцията в конкурса за балканско кино не е толкова силна и там, според мен, би било огромна изненада, ако оглавяваното от грузинската режисьорка Нана Джорджадзе международно жури не даде наградата на един  от двата румънски филма ("АФЕРИМ!" и "ЗАЩО АЗ?").
Фаворити за главния приз в документалния конкурс са, според мен, следните три филма: "ОБРАЗЪТ НА МЪЛЧАНИЕТО" на Джошуа Опенхаймер, "20 000 ДНИ НА ЗЕМЯТА" на Иън Форсайт и Джейн Полард и "CITIZENFOUR" на Лаура Поитрас.
Що се отнася до наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм, очаквам да я спечели "СОФИЙСКИЯТ ЛАДИНО КЛУБ" на Борис Мисирков и Георги Богданов  или "ПЛАМЕН"
 на Андре Андреев.
Дали ще стане точно така, както на мен ми се иска, ще разберем само след няколко часа, когато бъдат обявени официално победителите в 19-ия София Филм Фест и започне гала прожекцията на очаквания с огромно нетърпение филм на Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо  "СОЛТА НА ЗЕМЯТА". 
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)