Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА“ И „ПАРАФИНЕНИЯТ ПРИНЦ“ – ПОБЕДИХА НА 31-ия ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНА РОЗА"


13.10.2012  Текст:  Kastel

Парафиненият принц

   

 Завърши 31-ият Фестивал на българския игрален филм „ЗЛАТНА РОЗА“, който се проведе във Варна от 5 до 11 октомври.

Голямата награда „ЗЛАТНА РОЗА“ за най-добър пълнометражен филм спечели филмът „Цветът на хамелеона“ в лицето на сценариста Владислав Тодоров, режисьора Емил Христов и изпълнителя на главната мъжка роля Рушен Видинлиев.  Журито с председател Иван Павлов и членове - Нели Димитрова, Николай Лазаров, Камен Воденичаров и Янко Терзиев аргументира своето решение по следния начин: „Отличието се връчва за гражданската смелост, силата на сатирата и единството на идея, жанр и визия, с които е показана уязвимостта на обикновения човек във време на политически ужас и исторически абсурд“.

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър късометражен филм бе присъдена на „Парафиненият принц“, в лицето на режисьора Павел Веснаков за „силата на реализма и емоционалната ударност, с които постига болката на едно поколение“.

Със специалната награда на журито и на град Варна бе отличен филмът „Аз съм ти“, в лицето на продуцента и режисьора Петър Попзлатев „за оригиналността на концепцията и артистичния финес, с които разказва драмата на нестандартната личност в две български епохи“. Наградата за най-добър режисьор спечели Петър Попзлатев с филма „Аз съм ти“.

Наградата за най-добър сценарий бе присъдена на писателя Димитър Динев и Аня Саломоновиц за копродукцията с българско участие „Испания“ с режисьор Аня Саломоновиц.

Наградата за операторско майсторство взе Крум Родригес за работата си във филма „Цветът на хамелеона“.

Наградата за най-добра актриса си поделиха Жанет Спасова иИрмена Чичикова за ролите си във филма „Аз съм ти“.

Наградата за най-добър актьор спечели Христо Мутафчиев за изпълнението си във филма „Миграцията на паламуда“ (реж. Людмил Тодоров).

Наградата за дебют бе присъдена на филма „Вяра, любов и уиски“, в лицето на режисьора Кристина Николова „за заявения авторски почерк и за поетичния реализъм, с който споделя една лична и едновременно общовалидна история“. 
С наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) бе удостоен филмът „Джулай“ (реж. Кирил Станков). Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД бе присъдена на филма „Аз съм ти“ ( реж. Петър Попзлатев). 
Наградата на публиката спечели филмът „Чужденецът“ (реж. Ники Илиев). Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)