Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ТИЛТ“ И „ПОДСЛОН“ ЩЕ УЧАСТВАТ В КОНКУРСА НА 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


19.01.2011  Текст:  Kastel

15 София Филм Фест

   


Филмът “ПОДСЛОН” по сценарий на Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и Драгомир Шолев е представян като проект в рамките на „София Мийтингс” през 2007 г. и е пълнометражен дебют за Драгомир Шолев (който печели през 2005 г. наградата Jameson за късометражен филм с „Преди живота, след смъртта”). Оператор на „Подслон” е Крум Родригес, продуцент – Росица Вълканова, музиката е на Васил Гюров, а в ролите ще видим Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина.
12-годишният Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, вече е почти пънкар. Господин Стойчев не може да разбере защо, след като е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”. След световната си премиера в секцията „Нови режисьори” в Сан Себастиан, изпълнената с мрачен хумор драма ще заживее богат фестивален живот благодарение на факта, че представлява свежа трактовка на привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията. Песимистичен, но не и депресиращ, филмът интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене.
Копродукцията между България и Германия “ТИЛТ” е режисьорски дебют на Виктор Чучков-син, който е и съсценарист заедно с Борислав Чучков. Зад камерата е Рали Ралчев, музиката е дело на Виктор Чучков, продуцент е Борислав Чучков. „Тилт” се среща като проект с продуценти през 2006 г. на „София Мийтингс”. Ролите във филма са поверени на Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов. В началото на 90-те години четирима приятели търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. При случайна среща на Сташ (Явор Бахаров) и Беки (Радина Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра. Внезапно бандата е заловена в нелегално разпространение на порно филми. Бащата на Беки – действащ полковник, лично се заема със случая и ги заплашва със затвор. Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат.

Програмата “Киното днес – големите майстори” включва последните творби на утвърдени световни режисьори. Сред тях са Том Тиквер и Алексей Балабанов.
За “ТРИТом Тиквер споделя, че това е „опит – едновременно нежен и краен, ироничен и сериозен – да се опишат усещанията на трима души, докато животът ги носи все по-далеч от раждането им и все по-близо до смъртта. Филмът се вглежда в състоянието на едно поколение, което все още се бори срещу калъпите, в които трябва да влезе, докато се социализира.” Хана и Симон са на възраст около 40 и живеят в Берлин. Без да подозират и двамата се запознават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява и въпросът е: кой е бащата? Това е филм за близостта и разстоянията, самотата и обществения натиск, опасността от интимността и изкушенията на непознатото.
Загиналият по време на снимки Сергей Бодров-син е автор на сценария за филма „МОРФИН“, реализиран впоследствие от режисьора Алексей Балабанов. За негова литературна основа е послужил сборникът с разкази „Записки на младия лекар” на Михаил Булгаков.
Главните роли във филма изпълняват Леонид Бичевин, Ингеборг Дапкунайте, Андрей Панин, Лукич Демяненко, продуцент е Сергей Селянов, а оператор - Александър Симонов.
След революцията в Русия през 1917 г., по време на гражданската война 23-годишният д-р Поляков (Бичевин) е разпределен в отдалечен малък град. За щастие предшественикът му е оставил богата библиотека, която съдържа отговорите на повечето въпроси на младия лекар. За да се излекува от инфекция, младият доктор моли сестрата със „златни ръце” да му приготви инжекция с морфин, и не след дълго започва редовно да приема все по-големи дози, осигуряващи му смелост и самоувереност. Топлите чувства между двамата не успяват да притъпят усещането за безнадеждност и поредната инжекция предлага само кратко бягство от безмилостната реалност ...
Източник: информация от прес офиса на 15-ия София Филм Фест
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации