Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„РЕЧТА НА КРАЛЯ“ И „ГЕНЕЗИС“ СПЕЧЕЛИХА ПО 4 НАГРАДИ „ОСКАР“


28.02.2011  Текст:  Kastel

Генезис

   

Както се очакваше в нощта на наградите „Оскар“ победи предварително смятаният за фаворит британски филм „Речта на краля“, който бе с 12 номинации. Историческата драма за заекващия крал бе отличена само с 4 статуетки, но в основните категории:
 

  • най-добър филм на 2010 г.;
  • най-добър режисьор - Том Хупър;
  • най-добър актьор в главна роля - Колин Фърт;
  • най-добър оригинален сценарий - Дейвид Сайдлър.

Една от най-кратките церемонии през последните години (връчването на наградите продължи общо три часа и десет минути) завърши с триумф на нискобюджетния британски филм за крал Джордж VI (акт. Колин Фърт), който с помощта на един необикновен човек от простолюдието (акт. Джефри Ръш) успява да преодолее говорния си дефект и да произнесе жизненоважни за укрепването духа на британците речи в навечерието на Втората световна война.
Освен брилянтната режисура и перфектният сценарий, които неслучайно бяха възнаградени с „Оскар“, „Речта на краля“ прави огромно впечатление с актьорската игра. Не само на Колин Фърт, който заслужено получи първия „Оскар“ в кариерата си, но и на Джефри Ръш и Хелена Бонам Картър, които останаха без награди, въпреки че също ги заслужаваха.
Все пак не мина без изненади и тази 83-а церемония в историята на престижните отличия.
Очакваше се, че за най-добър оператор ще бъде обявен Роджър Дикинс за великолепната му работа по филма на Джоел и Итън Коен „Непреклонните“, но още в самото начало Том Ханкс оповести името на Уоли Пфистър – операторът на „Генезис“. До края на церемонията фантастичният блокбастър на Кристофър Нолан се изравни по броя на спечелените статуетки с „Речта на краля“, но останалите три бяха в т.нар. „технически“ категории: две за звук плюс визуални ефекти. Изненадващо е също, че уестърнът на братя Коен, получил предварително общо 10 номинации, остана без нито едно отличие.
Абсолютно очакван и заслужен е успехът на Натали Портман, отличена с „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля за незабравимото й изпълнение в „Черният лебед“. Това бе и единственият „Оскар“ за филма на Дарън Аронофски, който буквално часове преди церемонията в „Кодак тиътър“ спечели 4 награди „Независим дух“ за най-добър независим филм на годината, най-добър режисьор (Дарън Аронофски), най-добра актриса в главна роля (Натали Портман) и най-добър оператор (Матю Лайбетик).
Три награди „Оскар“ донесе на своите създатели филмът за създаването на „Фейсбук“ „Социалната мрежа“:

  • най-добър адаптиран сценарий – Арън Соркин;
  • най-добра оригинална музика – Трент Резнър и Атикус Рос;
  • най-добър монтаж – Кърк Бакстър и Ангъс Уол.

Наградите за второстепенна мъжка и женска роля бяха връчени на Крисчън Бейл и Мелиса Лео за техните превъплъщения във филма „Боецът“ на режисьора Дейвид О. Ръсел. Получавайки своята статуетка невероятният Крисчън Бейл, който за пореден път се преобразява на екрана в истински скелет, обеща повече да не издевателства над своето тяло. Зад кулисите той сподели, че това вече би било доста опасно за здравето му, защото започва да старее.
Нямам вече предишното усещане за неуязвимост“, добави той и сподели, че в момента се снима в Китай, след което ще започне работа върху ролята си в третия „Батман“.
„Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм спечели датската лента „В един по-добър свят“ на режисьорката Сузане Биeр.
Водещи на тържеството тази година бяха актьорите Джеймс Франко и Ан Хатауей – най-младите водещи в цялата история на наградите.
Въпреки този безспорен реверанс към младостта, все пак 83-ата церемония напомни на всички, че все още е сред нас една легенда на киното – Кърк Дъглас. 94-годишният ветеран обра овациите, излизайки на сцената, за да връчи наградата за най-добра женска поддържаща роля. Той развесели всички с комплимента, който направи на водещата Ан Хатауей: „О, ти си прекрасна! Къде си била, когато аз се снимах в киното?“
Знаменитият актьор отправи шеговити забележки и към Хю Джакман и Колин Фърт.
Като цяло поредното раздаване на най-престижните филмови награди премина много стегнато и без гафове. Натали Портман плака, Колин Фърт също се разчувства. Отличеният с „Оскар“ за сценария на „Социалната мрежа“ Арън Соркин заяви, че вече се страхува да работи над следващ сценарий.
Носителят на „Оскар“ Колин Фърт пък каза зад кулисите, че не е съгласен с цензурирането на ругатните във филма. „Аз водя своите деца на футболни мачове, по време на които те чуват твърде много нецензурни думи. Това, разбира се, никак не ми харесва, но не бих си позволил да ги лиша от възможността да гледат футбол на живо на стадиона!“
Вероятно най-разочаровани от тази церемония са останали поклонниците на таланта на братя Коен, защото техният филм „Непреклонните“ не получи нито един „Оскар“, въпреки че претендираше за цели 10. Това е истински прецедент – едва ли има в историята на наградите друг подобен случай.
Списъкът на наградените във всички категории може да видите тук.
Източник: Официалният сайт на 83-ата церемония за връчване на "Оскар".

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)