Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„РАЙ: НАДЕЖДА“ НА УЛРИХ ЗАЙДЕЛ БЕ ПРЕДСТАВЕН НА БЕРЛИНАЛЕ


11.02.2013  Текст:  Стефка Цанева

63 кинофестивал в Берлин

   

Австрийските надежди в тазгодишната надпревара за престижната награда „Златна мечка“ са свързани с филма „Рай: Надежда“ на Улрих Зайдел.
Когато започва работата си над проекта „Рай“, режисьорът планира да направи филм с три паралелно развиващи се сюжетни линии, всяка от които да поставя въпроса за това какво е „рай“ и къде човек може да намери удовлетворение и утеха. По време на постпродукцията Зайдл осъзнава, че има предостатъчно материал не за един, а за цели три филма и решава да пусне отделно всяка една от трите истории.
Първият филм от трилогията, озаглавен „Рай: Любов“, излиза през 2012 г. и разказва историята на самотната 50-годишна Тереза, която отива на секс-туризъм в Кения, но бързо разбира, че с парите си може да купи само еднократни удоволствия, но не и душевната топлина, от която се нуждае. Филмът е много добре приет в Австрия и е отличен за най-добра режисура и най-добра главна актриса () на Австрийските филмови награди.
По-късно през същата година Зайдел представя и следващата част от трилогията – „Рай: Вяра“. В нея представя историята на сестрата на Тереза, Ана-Мария, която търси щастие и утеха не по бреговете на Кения, а в религията. След дълги години отсъствие, мъжът й, прикован към инвалидния стол мюсюлманин, се завръща в дома си, където го очаква домашна религиозна война. Филмът също е отрупан с положителни рецензии и печели международна популярност. Номиниран е за „Златен лъв“ на миналогодишния кинофестивал във Венеция и в крайна сметка е отличен със Специалната награда на журито.
Третата част „Рай: Надежда“ пък бе представена още след старта на 63-ото Берлинале, където се конкурира с още 18 филма за голямата награда „Златна мечка“.
Действието на последния филм от трилогията се върти около 13-годишната Мелани, която е пратена на летен лагер за отслабване, докато майка й, Тереза, съблазнява мъже в Кения. По време на изтощителната програма децата успяват да намерят и време за забавление, купувайки скришно бира и "Йегермайстер", измъквайки се тихомълком, за да отидат до провинциалната дискотека или просто за да си поприказват за секс. На лагера Мелани среща за първи път любовта. Обектът на нейните желания е по-възрастен от нея лекар, когото тя се опитва да съблъзни с всички трикове, подсказани й от по-опитните нейни приятелки.
С мистериозен маниер, леко напомнящ на сънародника си Михаел Ханеке, Зайдел прекъсва историята, още преди зрителят да успее да види развието на действието. Така неведението буди (или поне би трябвало) догадки и въпроси, за чиито отговори трябва да се впрегне въображението на зрителя. Ако това при режисьор като Ханеке действа като стимул за пораждане на напрежение, то при Зайдел същото е по-скоро досадно и тромаво. Цялото действие на филма е меко казано скучно и празно. Зрителят, лишен от привилегията да е гледал предните две части на трилогията, няма как да не се сблъска с въпроса защо подобна банална история е номинирана за една от най-престижните фестивални награди за кино. Въпреки прекрасните кадри и стойностната визия филмът трудно може да избегне унизителните аналогии с поредния американски тийн филм за любов и разочарование.
Но, както казах, това мнение сигурно би било споделено само от тези, които не са гледали първите две части - "Любов" и "Вяра".
Темите и посланията на трите филма кореспондират помежду си, което води до интерференция на емоционалния и смислов заряд. Но отделени един от друг, те въздействат значително по-малко, губят дълбочина и за слабото звено ("Надежда") това е пагубно. С други думи: филмът може да бъде оценен подобаващо само заедно с останалите две части. Но сам за себе си, той не е нищо повече от историята на едно пълно момиче, влюбено в по-възрастен мъж.
(Прогноза: Дори "Рай: Надежда" да бъде отличен на Берлинале след няколко дни, то наградата няма да бъде присъдена за самия филм, а за цялата трилогия.)Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание