Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ“ СПЕЧЕЛИ НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА ГЕРМАНСКА НАГРАДА ЗА ДОКУМЕНТАЛНО КИНО


24.06.2013  Текст:  Kastel

Пина

   

Поредно международно признание получи документалният филм „Последната линейка на София“ на младия български режисьор Илиян Метев. След като обиколи десетки фестивали по целия свят и бе отличен в Кан с приза за откритие на тв-канал France 4 (Prix Révélation France 4), той бе удостоен и с главната награда на Немската премия за документално кино (Deutscher Dokumentarfilmpreis).
Церемонията по връчване на отличието се състоя на 21 юни в рамките на форума „Dokville 2013“ в Людвигсбурге (Ludwigsburg). Тази награда (плюс чек за 20 хил. евро) се присъжда веднъж на всеки две години и предишният й носител бе Вим Вендерс за документалния си филм „Пина“.
Немската премия за документално кино е смятана за най-престижната в тази област в Германия. Тя е създадена за поощряване на кинотворби,  които се открояват със значителният си принос за развитието на документалистиката в киното и телевизията. Нейни учредители са германският обществен тв-канал SWR, обществото за подкрепа на киното и средствата за масова информация в Баден-Вюртемберг (Medien- und Filmgesellschaft Baden-Württemberg), както и Домът на документалното кино (Haus des Dokumentarfilms) в Щутгарт.
„Последната линейка на София“ е копродукция с Германия и Хърватия и въпреки, че не е на немски, а на български език, е оценен по достойнство от авторитетно жури, съставено от Михаел Верховен (режисьор), Ханс-Роберт Айзенхауер (продуцент) и Виланд Шпек (селекционер на Берлинале), което се мотивира, заявявайки следното: „Последната линейка на София” е ново доказателство, че филмът се случва в главата на зрителя“
Източник: presseportal.deКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)