Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ“ СПЕЧЕЛИ НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА ГЕРМАНСКА НАГРАДА ЗА ДОКУМЕНТАЛНО КИНО


24.06.2013  

НОВИНИ

   

Поредно международно признание получи документалният филм „Последната линейка на София“ на младия български режисьор Илиян Метев. След като обиколи десетки фестивали по целия свят и бе отличен в Кан с приза за откритие на тв-канал France 4 (Prix Révélation France 4), той бе удостоен и с главната награда на Немската премия за документално кино (Deutscher Dokumentarfilmpreis).
Церемонията по връчване на отличието се състоя на 21 юни в рамките на форума „Dokville 2013“ в Людвигсбурге (Ludwigsburg). Тази награда (плюс чек за 20 хил. евро) се присъжда веднъж на всеки две години и предишният й носител бе Вим Вендерс за документалния си филм „Пина“.
Немската премия за документално кино е смятана за най-престижната в тази област в Германия. Тя е създадена за поощряване на кинотворби,  които се открояват със значителният си принос за развитието на документалистиката в киното и телевизията. Нейни учредители са германският обществен тв-канал SWR, обществото за подкрепа на киното и средствата за масова информация в Баден-Вюртемберг (Medien- und Filmgesellschaft Baden-Württemberg), както и Домът на документалното кино (Haus des Dokumentarfilms) в Щутгарт.
„Последната линейка на София“ е копродукция с Германия и Хърватия и въпреки, че не е на немски, а на български език, е оценен по достойнство от авторитетно жури, съставено от Михаел Верховен (режисьор), Ханс-Роберт Айзенхауер (продуцент) и Виланд Шпек (селекционер на Берлинале), което се мотивира, заявявайки следното: „Последната линейка на София” е ново доказателство, че филмът се случва в главата на зрителя“
Източник: presseportal.deКоментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание