Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ОТДИХ НА РЪБА НА НЕРВНА КРИЗА“ - спахте ли добре?


28.07.2013  Текст:  Елица Матеева

РЕЦЕНЗИЯ

   

Елица Матеева е поредният нов автор в „Другото кино“, опитващ се да насочи вниманието ни към кинотворци, които остават извън полезрението на всекидневните ни разговори за седмото изкуство. Тя има намерение да публикува ревюта на филми, които са малко популярни, но имат награди от престижни фестивали – подобно на тази странна, но находчива комедия на френския режисьор Паскал Рабате, която, за съжаление, едва ли ще видим на големия екран, но затова пък имаме Интернет, нали?

„ОТДИХ НА РЪБА НА НЕРВНА КРИЗА“ - спахте ли добре?

Със сигурност си спомняте филма „Жени на ръба на нервна криза“ и завидното постоянство на актрисата Кармен Маура в изхвърлянето на куфари. За уточнение: куфарите, според концепцията на режисьора Педро Алмодовар, бяха на любовник, който пък имаше проблем с чувствата си.
Отдих на ръба на нервна криза“ (с оригинално заглавие „Ni à vendre ni à louerе“) няма роднинска връзка с творчеството на Алмодовар. Това е филм на режисьора Паскал Рабате, който е и популярен автор на комикси. Преди две години на престижния кинофестивал в Карлови Вари, филмът на Рабате бе отличен с наградата за режисура, макар че на прима виста, скептиците към подобен род филмови експерименти биха възкликнали: „Къде виждаде режисура във филм без диалози?“

Това e наистина филм без диалози, което го прави комуникативен и разбираем за всеки зрител, без сътресения от езиково естество. Действието му се развива някъде из френския прованс, край хубав плаж и море. Различни персонажи пристигат  от различни краища, за да се насладят на отпуската. По пътя двама пънкари, момиче и момче със своите кучета, искат да стопират нашествието на леките коли, но външния им вид не буди доверие. Две семейства с еднакви автомобили, заемат стаи в общ хотел. Докато съпругите се мажат с плажно масло, съпрузите се отдават на своите хобита - пускане на хвърчила, майсторене на хартиени шапчици. Еротоман с тънки мустачки наема стая в същия хотел, за да се отдаде на специфични любовни страсти с компаньонка, която го закопчава с белезници върху леглото, забожда му рози в седалищната част и му отмъква автомобила. Други три симпатични семейства са се разпложили на къмпинг - всеки със своите семейни особености. Пухкави съпрузи без деца, се разполагат в къщичка персон и половина, но те почти като японци са разчели малкото пространство, в което играят на скрабъл, четат, хапват и спят. Многодетно семейство, разполага в къмпинг голяма палатка - тип шатра, като за всеки член на семейството има предвидени кътове от нея по интереси. Бащата, глава на семейството с отмерени и почти танцови движения на регулировчик раздава командите: как да се яде, как да се спи и пр. Друго семейство ритуално пие кафе и чете вестници, без да забележи,че двете им красиви дъщери вече се имат принцове, с които излизат да "рисуват" пейзажи. Майка и дъщеря си казват последно "сбогом" със своя съпруг и баща в крематориум, но урната е разбита от внезапно прелетяла топка за голф. Последната предизвиква световъртеж у ... един погребален агент и сивкав заек. Любителите на голфа са двама епикурейци-крадци, които с вещина измъкват кредитни карти, стига да си в периметъра на зрението им. А също и за нула време изяждат всичко върху отрупана с колоритни вкусни ястия шведска маса в хотела.
Всички се наслаждават на заслужения отдих, но ... една вечер се развива ужасна буря, която обръща нещата надолу с главата: къщичките, хората, чувствата. Приятелските семейства с хобита си разменят партньорите: докато по време на почивката верният съпруг и съпруга дирят едно златно бижу, а неверниците лудуват в хотела, то на последния ден от отдиха, персонажите се "намират" . Изневерята е отмъстена с нова даденост, а може би и заслужен баланс. Пълничките отпускари се събуждат сгънати като наденички в обкръжението на многодетното семейство, явно палатката не е издържала на бурята. Трети пък откриват отново привлекателността на любовното чувство и радостите от секса, благодарение на бурята... Господинът с розите в седалищната част се е откопчал и отмъква облеклото за спорт на покойния съпруг, все пак не може да бъде гол... А след смъртта на съпруга си, вдовицата открива, че той до последния си миг е майсторил рамка с мидички, предназначена за нейната снимка като младоженка.

"Отдих на ръба на нервна криза" е чудесен лек, фин и наситен с много цветове филм. А началото и финалът му са решени също в етюдна рамка: началото започва с изпълнение на псевдо-рок банда, която пее пред първолаци. Учителката се поклаща в такт с музиката,а децата гледат ококорено изпълнителите. Същите извънземни пънкари, този път в съпровод и от две стриптийзьорки пеят на финала на лентата пред публика от старчета - пенсионери. За разлика от децата, старчетата се включват с лудешки танци в синхрон със стриптийзьорките.

Паскал Рабате живее и работи във френския град Анже. През 1989 г завършва специалност гравюра във висшето училише по изкуства (в Анже). Предпочитанията са му в черно и бяло, но в комиксите му има и цветни истории, изпълнени с гротеска и реализъм. Комиксът му върху прозата на Алексей Толстой „Похожденията на Невзоров, или Ибикус“ му носи международна слава и високи оценки от критиката. Рабате е носител на международни награди в областта на комиксите и има издадени над 20 албума с лично творчество. В средата на 90-те на миналия век дебютира в киното, първата му работа е късометражният филм „Бийч бойс на плажа“, през 2000г. излиза документалният му филм „Косите на Зидан“, а първият му игрален филм е комедията „Ручейчета“ (Les petits ruisseaux, 2009) по неговия едноимен комикс, който има голям успех във Франция.

„Отдих на ръба на нервна криза“ е жизнерадостна бурлеска, в която режисьорът добронамерено критикува в цветове и ситуации съвременното общество, начина му на живеене, консуматорското отношение на хората и почти сведеното до тотален абсурдизъм (не)общуване помежду им. Съвременният човек обича кризите, не може без да напъха в калъф от депресии живеенето си, затова не се учудвайте, ако отпуската ви се превърне в кошмар - сами сте си виновни!Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)